Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit zčernalý řetízek?

Od: vlnka* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, koupila jsem si stříbrný řetízek na nohu, tzv. nákotník, nosila jej asi pětkrát a doslova přes noc mi zčernal, respektive malé přívěsky na něm. Takhle rychle mi žádný šperk ještě nezčernal. Jak je to možné? Zkoušela jsem vyčistit Auronem, ale výsledek téměř žádný. Nevíte jakým způsobem řetízek vyčistit? Děkuji, vlnka.

doplněno 03.08.18 22:22:

Mnohokrát děkuji za všechny vaše cenné rady, o víkendu postupně vyzkouším :) vlnka

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Zlato i stříbro čistím zubní pastou a kartáčkem. Můžete i kouskem vaty nebo hadříkem, pokud máte obavy, aby se řetízek nepoškrábal.

vlnka*
hodnocení

Děkuji za radu, vyzkouším

hodnocení

3x

Mám už mnoho let koupený "Čistič stříbra" z drogerie v malé lahvičce. Po návštěvě termálu ve Velkých Losinách mi řetízek na krku zčernal a bylo mi doporučeno, abych si koupila čistič. Namočila jsem na nitce navlečený řetízek přímo do lahvičky a stal se zázrak přímo před očima. V okamžiku byl řetízek jako nový. Od té doby čistič občas používám a stále bezvadně funguje. Myslím, že ho v drogerii stále běžně prodávají.

vlnka*
hodnocení

Děkuji za tip.

72mona3*
hodnocení

3x

U nás ve "stříbrnictví" nabízí čistící ubrousky. Sestře se také podařilo v nějaké lázni zničit prsten a ničím to nešlo (ani Auronem). Jen se víc leskl, ale zůstal černý. Byla se zeptat v obchodě a tam jí přímo před očima tímhle "zázračným" ubrouskem prsten uvedli do původního stavu. Hned si jeden koupila.

Ale popravdě, pokud zčernaly pouze přívěsky a řetízek ne, šla bych reklamovat. M.

jabraka*

Právě čisté stříbro se pokrývá černým povlakem,je to důsledek reakce stříbra se sírou z ovzduší.Vytváří povlak Sírníku stříbrného.Lze ho snadno odstranit slabými kyselinami.(Octová)

Pokud nečerná řetízek a pouze části,znamená to,že z čistého stříbra je to,co černá.Řetízek bude asi slitina.

JABRAKA

joudic*
hodnocení

3x
Vyvarit pulhodiny s natrhanymi kousky alobalu a sackem kypriciho prasku nebo sody.. Na vysledek budete valit oci ;)

hodnocení

2x

Nekvalitní stříbro prostě zoxiduje a už ho nikdy nikdo nezachrání... Bylo opravdu pravé stříbro a kvalitní od prodejce "zlatnictví"?

Podle popisu (pětkrát) - bude to nějaký šunt... jinak zlato a stříbro čistím dle možností ultrazvukem.

Připojuji se k tomu, že to bude nekvalitní, jinak také staré babky říkávaly (ale týkalo se to opravdového stříbra), že zčernalý řetízek značí nějakou chorobu, toho, kdo ho nosí.

vlnka*
hodnocení

Kupovala jsem v kamenném zlatnictví i za docela vyšší cenu, takže mě nenapadlo, že by byl nekvalitní.

hodnocení

1x
Neabrazivní metoda (bez poškození povrchu) - do plastové misky se dala vrstva alobalu na ní kypřicí prášek a horká voda. Alobal to černé stáhne na sebe.

hodnocení

0x

Jedlá soda,ocet.

doplněno 02.08.18 20:39:

budkocka.cz/...

ano ,,dát do alobalu posypat předmět sodou,,mám to vyzkoušené a chvilku povařit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]