Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stolní klimatizace-má to význam?

Od: karl* odpovědí: 20 změna:

Zahlédl jsem, že se prodává malá stolní mobilní klimatizace, asi za 1300 KČ. Dokáže to alespoň trošku ochladit malou panelákovou místnost v techto vedrech? Je to znáčka Livington Air Cooler Deluxe.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miso*
hodnocení

5x

"Funguje to" tak, ze ventilator fuka vzduch cez textilny filter, ktory nasiakava vodou z nadrzky. Voda pri vyparovani spotrebuje obrovske mnozstvo tepla, tzv. latentne teplo pri skupenskej premene z kvapaliny na paru. Stiahne to teplotu, ale zaroven zvysi vlhkost. Podobneho a mozno lepsieho vykonu dosiahnete rozkvackanim niekolkych mokrych uterakov po byte. Pripadne na ne mozte nasmerovat prud z ventilatoru. Technologia ma svoje limity, treba dat pozor, aby ste nakoniec doma nemali len teplo, ale aj teplo a sparno.

Vetrajte v noci co to da, prievanom a aj za pomoci ventilatorov, ak ich mate. Cez den pozatvarajte okna a zatemnite sa. Plati to aj pre spolocne chodby, sklepy, atd.

kepler*

Potvrzuji! Mokré prostěradlo pověšené v místnosti udělá lepší práci.*palec*

Používám skládací sušák na prádlo, na který pověsím několik mokrých froté ručníků a mezi ručníky foukám půlmetrovým ventilátorem. Při dnešní nízké vlhkosti vzduchu (pod 30%) to docela pomáhá. Stolní atrapa je atrapa.

hodnocení

5x

Když budete sedět přímo v proudu vzduchu před tím zázrakem, bude Vám pocitově lépe. Sebemenší místnost to ale vychladit nedokáže ani náhodou.

Mimochodem - nazývat to "klimatizací" je docela drzost.

hodnocení

2x

Nula od nuly pojde a jeste to toci elektromerem. Mokre rucniky maji mnohem vetsi efekt. Teplo, ktere spolyka skupenska premena vody v paru dodate zpet na ztratach elektromotoru ventilatoru.

Kdyz budete sedet primo pred tim, tak Vas to mozna pocitove ochladi, ale to i obycejny vetrak.

Nejsem si úplně jistá tím mokrým prádlem v místnosti. Vlhkoměr ukazuje 69% vlhkosti a to mám pootevřené severní okno. To je opravdu hodně! Je to nepříjemné, vyvětrat to průvanem nejde. *cert*

Jasny. Vysoka vlhkost navic v teple je na prd. To bylo mysleno pouze z pohledu teoretickeho efektu snizovani teploty, nikoliv z pohledu pocitove pohody.

mak*
hodnocení

2x

To nejspíš nebude klimatizace, ale "ochlazovač vzduchu". Funguje to na principu adiabatického chlazení, do vzduchu je odpařována voda a teplo potřebné na její odpaření sníží teplotu vzduchu. Problém tohoto zařízení je jednak v tom, že tu vodu nelze odpařovat donekonečna a hlavně v tom, že entalpie vzduchu se nemění a člověk vnímá spíše tu entalpii (tedy kombinaci teploty a vlhkosti), úplně přesně entalpii a proudění. Takže nakonec zjistíte, že ten pocit chladu není způsoben ochlaezním vzduchu, ale právě tím prouděním, tedy je to stejný efekt jako stolní ventilátor.

111®
hodnocení

2x

pokud potřebujete zvýšit vlhkost vzduchu v místnosti, za nábytkem pěstovat plísně, vřele vám todoporučím...ale budete tam mít jak v prádelně. což možná nebude vadit, nemusíte chodit na koupaliště, poteče z vás už doma..

lukasm
hodnocení

1x

doporučuji pořádně si zapamatovat pocity chladu,zimy a mrazu z chladnějšího ročního období a tyto si v současných vedrech připomínat , dobré je vyndat z šatníku zimní oblečení, sáňky,lyže a mít to na očích, případně snést z půdy umělý vánoční stromek. Jde o autosugestivní klimatizaci, která je zcela zdarma

majerkarel

autosugesce je opravdu řešením, jen to nesmíte přehnat, dvě hodiny mě po domě honila krvelačná kosatka

hodnocení

0x
Kam to teplo ze vzduchu tahle "klimatizace" přemístí?
Má to nějakou venkovní jednotku, nebo alespoň nějaké hadice ven? Pokud ne, tak to nemůže fungovat a je to šmejd.

Ochlazování vzduchu lze dosáhnout i jinak, než přemístěním tepla jinam. Například jeho investováním do tepla skupenského.

majerkarel

lidská hloupost spolehlivě přemisťuje obsah peněženek do trezorů filutů

jurajjuraj*
hodnocení

0x

radeji bych si tech 1300,- rozmenil na sto koruny a vetral se tema, az skonci tepla budete mit porad 1300,- a ne smejda ktery nefunguje

hodnocení

0x

Podle recenzí podobného typu tohoto výrobku rozhodně ne. Nechladí a vytéká z toho voda: klimatizace.heureka.cz/...

*stop*

zeryk
hodnocení

0x
Mám podobný doma rovus cooler a je super

jabraka*
hodnocení

0x

Před otočný sloupový ventilátor jsem postavil starý sušák na prádlo,který jsem si přinesl od popelnic a na něj rozvěsil několik utěrek,tak,aby mezi nimi mohl vzduch proudit.Na utěrky nastříkám horkou vodu a ventilátor spustím.Odpařováním horké vody se uvolňuje skupenské teplo daleko rychleji,než z vody studené.Zchlazení je velmi zřetelné.

JABRAKA

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Tyto stolní "klimatizace" jsou stejného ranku jako ohřívače , na zimu které se zapojují přímo do zásuvky a byly inzerované v TV.Jsou to jen šmejdy na tahání peněz z kapes těch,kteří na to naletí.

alena*
hodnocení

0x

Totální klump, který nefunguje. Vyhozené peníze. Koupeno v srpnu 2018 - hned při prvním použití z toho vytekla téměř všechna voda na stůl, větrák a elektrozařízení plné vody - reklamováno, reklamace trvala měsíc, takže mi nový kus dali v září, kdy už to vůbec nebylo, vzhledem k venkovním teplotám, potřeba. Rok jsem ho měla ve skříni, léto 2019 - to samé, i ten nový kus nefungoval, voda tekla všude okolo, opět reklamováno, opět to trvalo měsíc, bez možnosti vrácení peněz, protože jsem to kupovala na IČO. Vyměněno za nový kus. Rok 2020, vytáhnu to ze skříně, že snad bude fungovat alespoň ten větrák - vodu už jsem neriskovala. Větrák nefunguje, reklamovat nelze, vyhozených 1500,- NEDOPORUČUJI!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]