Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otevřený mrazák

Od: romandvorakk* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

mám hypotetický dotaz, kdybych nechal otevřený mrazák v místnosti, ochladilo by to místnost stejně jako třeba klimatizace?

Podotázka 1) Zvýšila by se nějak spotřeba?

Podotázka 2) Hrozilo by nějaké reálné nebezpečí takového počínání?

Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

Neochladilo, teplota by se zvýšila. Protože to co mrazák nachladí, to na druhé straně vyzáří do tepla (+ ztráty). Aby se v místnosti teplota snížila, musel byste dát výparník (a ideálně i kompresor) mrazáku mimo místnost, což je princip split klimatizace.

A spotřeba by se samozřejmě zvýšila, protože by jel nonstop, navíc naprosto bez užitku.

hodnocení

4x

Vše už tu bylo napsáno, tak jen dodám:

Jednou jsem při podobném počasí špatně dovřel dvířka mrazáku a během několika hodin vnitřek namrzl tolik, že z mrazáku nešly vyndat potraviny. Odmrazování pak trvalo dalších několik hodin. O extrémní spotřebě ani nemluvím.

Reálné nebezpečí celkem žádné nehrozí, kompresor je sice trvale přetížený, ale proti přehřátí ho chrání (měla by) jeho tepelná ochrana, která ho včas vypne.

doplněno 02.08.18 10:10:

Ještě upřesním - ani mrazák, ani lednice, ani klimatizace teplotu nesnižuje, pouze jí pomocí média přemísťuje odněkud někam jinam (z prostoru mrazáku do místnosti, klimatizace pak z místnost mimo dům). Když budete mít mrazák zavřený v místnosti, odebrané teplo z oné místnosti se přmístí zpět do té samé místnosti (takže zůstane tam, kde je). Navíc se přidá teplo, uvolněné z elektrické energie při činosti mrazáku (ztráty).

hodnocení

1x

Mrazák má úplně jiné určení, než klimatizace a podle toho je konstruovaný. V okamžiku, kdy ho necháte otevřený, své vlastnosti ztrácí a není to ani mrazák, ale ani klimatizace. Tu v žádném případě nemůže nahradit už je proto, že výměník je ve stejném prostoru, jako výparník a kromě toho postrádá ventilátor, který do mrazáku nemůžete implantovat tak, aby správně fungoval.

hodnocení

1x

Mrazák, stejně jako třeba klimatizace, je čerpadlo na teplo (tepelné čerpadlo). Někde teplo vezme a někam ho dostrká. Pokud je to "odkud" i "kam" v jedné místnosti, pak by ideální tepelné čerpadlo nechladilo ani nehřálo. Jelikož nic dokonalého není, část dodané energie se ztrátami mění v teplo a tady ve výsledku otevřený mrazák hřeje.

bibop
hodnocení

1x

kdyz by se ten mrazak otevrel a vypnul z elektriky tak by to nejakou dobu fungovalo ze by jen chladil

mathew
hodnocení

0x

Ne

Ano

Pokud to není šrot tak ne

sebod*

To jako FAKT, že by se spotřeba nezvýšila? *ee* To jedině, že by se připojil na sousedy...

jezevec*
hodnocení

0x

1. Ne

2. Ano

3. Strašně rychle by se ti "namrazil" a pokryl uvnitř silnou vrstvou ledu

72mona3*
hodnocení

0x

Já mám také hypotetický dotaz. Kdo má doma zapnutý mrazak a nic v něm? M.

doplněno 02.08.18 17:06:

Bibio - vlezla. Ale jen hypoteticky *zima*

doplněno 02.08.18 17:07:

Pardon, bibop.

bibop

no ted tam mam jen zmrazenou vodu ale bojim se rict abys mi tam nevlezla *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]