Nejste přihlášen/a.
dobry den jsem v insolvenci od srpna 2017 doplatek za elektrinu mi zr 2017 sel do insolvence Pak me doslo ze tam mam nejakej preplatek a ten pouzili na dluh te insolvence Nato me zase prislo asi za 2 mesice dalsi vyuctovani toho roku ze tam mam zase nedoplatek nerozumim tomu poradi mi nekdo kdyz uz jednou nejaka castka za ten rok je v insolvenci proc jeste chtej doplatek za to same obdobi Uz sem se jich nato kolikrat ptala a rikaj jen ze dluzim a mam platit
Paní Jelínková, podle mne půjde o dvě vyúčtování od dvou "firem" za stejné období.
Zvlášť se musí vyúčtovat náklady spojené s bydlením (vodné/stočné, topení, odvoz odpadů...) a zvlášť se účtuje spotřeba energií.
V jenom vyúčtování mohl vyjít přeplatek, v druhém nedoplatek. Vložíte-li sem ve formátu JPG naskenovaná vyúčtování se znečitelněnými osobními údaji, mohli bychom se posunout dál.
Problém může být i složitější. Elektřina, stejně jako řada dalších služeb, se platí zálohově, záloha je splatná k určitému datu v měsíci (např. 15.-tého). Nezaplacená záloha spadne do insolvence, poskytovatel, jakmile zjistí, že dlužník podal návrh na insolvenci, přihlásí pohledávku, k tomu musí provést zjištění, kolik dlužník dluží (provede neprodleně vyúčtování zaplacených záloh, musí přihlásit, tuším do 30 dní). To se stane v průběhu zúčtovacího období. Na konci roku pak provede vyúčtování celého období, zjistí celkový nedoplatek dle skutečné spotřeby, ten je splatný až k datu po podání insolvence a ejhle, máme tu nový dluh, vzniklý během fáze oddlužení. A co máte za povinnost? Řádně platit svoje závazky, vzniklé "po insolvenci". Tedy dlužníku, plať!
Tohle je jen teorie, ale dle skutečného případu. Jak správně napsala @ivzez, bez dalších informací se nepohneme...
To samozřejmě mohli, přece Vám peníze nevyplatí (100% přeplatku) a nebudou čekat, jestli jim za pár let milostivě zaplatíte 30% z téže částky. To fakt ne.
jak to je teda stim preplatkem mohli ho pouzit na tu castku kterou prihlasili do insolvence
ja to nechtela vyplatit ale vy si myslite ze kdyz je nekdo v solusu tak je to jenom jeho vina do tech sraček se muže dostat skoro každy aniž by chtel a nesudte lidi když o tom nic nevite
Paní Jelínková, nikdo Vás přece z ničeho neosočuje.
Jenom se oba dva → Amper i já ← pokoušíme dobrat toho, o jaká dvě vyúčtování jde, jak k takové situaci mohlo dojít. Pokud ta vyúčtování nemáme k dispozici, jde jehom o dohady. Možná se některý z nás "trefí", možná ani jeden...
Teď už tedy víme, že šlo o dvě vyúčtování elektřiny. Na každém vyúčtování bude jiné datum vystavení vyúčtování a pravděpodobně se bude (částečně) lišit i období, za které bylo vyúčtování provedeno.
___
K přeplatkům a nedoplatkům → to může mít každý dodavatel nastaveno trochu jinak. Některý dodavatel elektřiny přeplatky automaticky převádí do dalšího období (snižuje o ně několik prvních záloh na další období). Jiný dodavatel to má nastaveno tak, že převádí jenom částky do 100 Kč a zbytek buď rovnou vyplácí (přeplatek) nebo fakturuje (nedoplatek).
Např. můj dodavatel elektřiny patří k těm prvním. Kdybych chtěla přeplatek vyplatit, musela bych o jeho výplatu písemně požádat. A můj dodavatel plynu patří k těm druhým → všechno hned zúčtuje.
_____
Ještě mne napadá možnost, že v případě, že je některý odběratel v insolvenci, nemůže dodavatel použít automatický převod do dalšího období, ale musí částku vyplatit, protože všechny příjmy se musí přiznat insolvenčnímu správci... → Na toto by Vám měl odpovědět (toto by měl vysvětlit) Váš dodavatel elektřiny → jenom on ví, proč přeplatek nepoužil do dalšího období (já jenom hádám).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.