Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dveře, nejdou zavřít

Od: katesfordes odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

dveře viz foto nejdou dovřít, zavřít, kvůli části dveří v červené elipse, kde dveře drhnou o plechová futra. Jde to nějak "opravit"? Zdá se, že dveře jinde mají vůli dobrou. Problém je, že panty nejsou šroubovací viz foto a nejde s nimi točit, hýbat... Co s tím "asi" reálně dělat, ať se dveře zavřou?

Dveře, nejdou zavřít

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Reálně máte 4 možnosti, co s tím:

1. Přihnout panty na futrech (vidím jako jediné jednoduché)

2. Upravit dveře v oblasti zámku (zrovna v oblasti zámku se to dělá pěkně blbě, zámek musí ven a je třeba upravit i zapuštěnou plochu)

3. Předělat panty na dveřích (radši zapomeňte)

4. Srovnat futra (snad jen v případě, že by přesah byl zapříčiněn předchozím poškozením - páčením dveří)

K nejreálnější možnosti 1: Zjistit, zda mezi dveřmi na straně pantů a futry je dostatek místa a pokud ano, vyndat dveře a panty ohnout směrem doprava. Nevíc se mi osvědčily sikovky nebo hasák.

doplněno 30.07.18 19:27:

Ohýbat ve směru šipky. Buď sikovky nebo, když se nevejdou - jako tady, tak Ládinovo kladivo.

Dveře, nejdou zavřít #2
katesfordes
hodnocení

"..vyndat dveře a panty ohnout směrem doprava.."

Neumím si představít, jak si to přesně představujete.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Panty sice nejsou šroubovací, ale kladivem se dají nastavit.

doplněno 30.07.18 18:27:

Sikovky jsou možná "citlivější", ale ani ty nezaručí, že ti v nich ten pant nezůstane. *smich*

doplněno 30.07.18 18:41:

Ovšem bez představivosti si s tím sám těžko poradíš.

Když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo. Ale bacha, když se to přežene, zpátky to už nejde. Od ostění není dost místa na rozmáchnutí ;).

jarek33*
hodnocení

1x

Děkuji za rady zde uvedené. Měl jsem stejný problém. Zárubeň byla šroubovitě zkroucená na straně u zámku.Takže v polodrážce od zámku dolů byla užší než dveře.

Panty umožňují ohyb k směrem k zárubni jen dokud se jí nedotknou - mezi kulatým tělesem pantu a plochou zárubně je asi 1 mm mezera. Ohl (jakoby odvalil) jsem spodní dva panty až dokud se nedotkly zárubně. Tím se posunuly dveře asi o 4 mm.

Teď už nebudu budit sousedy ráno při odchodu do práce mohutným bouchnutím. Nejlepší bylo,, že jsem výsledek svého snažení zkoušel zvenčí. Jaká byla má radost, když se dveře bez odporu s tichým klapnutím poslušně zabouchly. Hleděl jsem pyšně a s ůsměvem na zavřené dveře. Akorát že zvenku ! *zed* Až budete zkoušet, mějte klíče u sebe *smich*

hodnocení

0x

Mně toto po změně původních dveří za nové taky zlobilo tak jsem flexou kus futra (zárubně ) obrousil asi 50cm na výšku a to dokonce i mezi panty na druhé straně ale jen asi 30cm. Holt tenkrát (koncem 60 )kdy byl panelák koleudován bylo dost času na reklamační opravy a truhlář asi ohobloval v dyných místech dveře a pak dal nový nátěr .

rv*
hodnocení

0x
Skutečně nejsou panty na dveřích šroubovací?

Ne panty jsou zavařené v zárubni!

nikdo*

Panty ve dveřích, nikoliv v zárubni. Nejsou šroubovací? .? .?

Nejsou. Tyhle dveře jsme měli doma (soudě dle kování) a panty jsou na tvrdo

petri*
hodnocení

0x
Chyba vznikla s největší pravděpodobností při zazdívání zárubně, protože zedník nerozepřel zárubeň vzpěrou tak, aby se přávě při zazdívání předešlo prohnutí. Při ohýbání pantů (kladivem) se může lehce stát, že svár povolí a pant nebude držet, proto ti radí to udělat sikovkami. Jenomže v tom je problém, není tam místo, pro manipulaci s kleštěmi. Ostění je těsně u pantů a ty musíš pant chytit kleštěmi (kolmo ke svíslé poloze), ale sikovky jsou právě na tu stranu ohýbání ohnuté, takže tě stěna (to ostění) nepustí manévr provést. Proto jsi se asi ptal, jak to myslí. Můžeš také přihnout panty křídla (dveří), ale stále jsi limitován mezerou mezi futrem a dveřmi.Správně by jsi měl napravit příčinu, tj. tu prohnutou zárubeň srovnat. V místě co je označené vymlátit omítku, pomoci i odvrtatáním, jde to pak lépe, vyheverovat, stačí, rozepřít rozpěrkou (uprostřed) na šířku otvoru a vypěnit pěnou. Dělat to tak, že sundáš zámek, seřízneš polodrážku dveří je dost vražedné řešení. Protože poté musíš zámek zadlabat, což bez frézovacího přípravku je čuňačina. Nemluvě o tom, že nemusí pasovat otvor pro kliku. Jednodušší by bylo dveře, pokud nechceš rovnat futro upravit na straně pantů, sundat je pokud jdou, prohloubit polodřážku. Ale záleží, jakým způsobem ty staré panty jsou uchyceny. Dej sem ještě fotku, s detailem na pant, jak je přidělán po vysazení dveří, zda by se nedal demontovat a nahradit šrvoubovacím pantem, které se dnes používají. Já osobně bych řešil odsekáním, a rovnáním futra, naopak mírně při pěnění prohnout na opačnou stranu, protože nikdo tě neupozornil na to, že v případě, že budeš měnit dveře, jsi v prů... znova, to bys je zase upravoval? Není to tak těžké a v podstatě pokud nepomůže ohnutí pantů lepší řešení.

Dle mého tam má tazatel na ohýbání místa dost a dost. Jen dost nešťastně slepil 2 fotky dohromady, tak to blbě vypadá... Taky jsem si zprvu naběhl - viz. moje reakce k Ládinovi.

hodnocení

0x

Nejjednodušší je dveře na drhnoucím místě ohoblovat. Na co se dřít s nějakými panty nebo co. Prostě odstranit to drhnoucí místo, někdy stačí to i nožem a jde to.

hodnocení

0x
Ohoblovat drhnoucí dveře je skutečně nejjednodušší. Ovšem nesmí být v tom místě zámek, což je právě tento případ.
Takže se přidávám k táboru ohybačů pantů. Nejjednodušší a nejrychlejší řešení.
Zcela stranou a bez komentáře nechávám řešení pižlat falc nožem...

hodnocení

0x

Chtělo by to i fotku zárubní v místě kde to drhne.Pátkrát se mi stalo že byl "vytahaný" plech proti střelce a stačilo jemně zbrousit zárubně

Jinak souhlasím s heslem "čím větší odborník,tím větší kladivo"

tomassvata
hodnocení

0x
Dobry den. Mam stejný problém. Jak se daji ty panty ohnout směrem ke zdi? Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]