Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit s otázkou výkonu kotle. Mám spočítáno, že potřebuji kotel na tuhá paliva cca 15kW. Mám již vybraný kotel Viadrus U 26 a teď nevím, jestli pořídit 4-čl. o výkonu 16kW při topení dřevem, nebo 5-čl. o výkonu až 22kW. Nevím jestli je lepší mít kotel, který je akorát a jel téměř na plný výkon, nebo pro jistotu silnější kotel a utlumit ho třeba na 60-70% nebo málo přikládat. Podotýkám, že v něm budu topit nárazově v kombinaci s el. kotlem a v obývacím pokoji jsou ještě krbová kamna, takže bych s ním ani nevytápěl tak velkou plochu, pro kterou je výkon počítaný. Děkuji
Já v každém případě doporučuji nepředimenzovávat velikost kotle. Velký kotel by měl mnohem větší problém s regulací výkonu, než bude mít ten akorát. A taky by se snáze zadehtovával (to záleží na typu, ale Viadrus určitě). Pro tenhle druh kotlů je nejlepší provozovat je na co nejvyšší výkon a pokud možno ani netlumit. Takže jestli ve Vašem případě mohu radit, tak výkon zkombinovat s tím krbem a kotel dát třeba ještě menší, ale jak tak teď koukám na stránky Viadrusu tak ani menší U26 ani nedělají. Pokud však chcete pálit jen dřevo tak bych radil koupit jiný (účinnější) kotel. Tenhle je spíš jen na uhlí a koks.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.