Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte.
podala jsem na Stavební úřad žádost o dodatečné povolení stavby GARÁŽE. Garáž stojí na černo 40 let. Odbor územního plánovaní (tj. v rámci koordinovaného stanoviska) vydal stanovisko :Záměr je nepřípustný. V odúvodnění uvádí, že stavba je v rozporu s platným územním plánem ve smyslu nedodržení příslušného maximálního koeficientu zastavení. Üředník mi sdělil, že věc posuzuje dle zákona platného od 1.1.2018. Tj. pozemek je přezastavěný. Pozemek včetně zahrady má 2500 m, dům, hospodářské stavení +ta garáž má cca 200 m. Úředník bere v potaz pouze ten pozemek, který je vedený na katastru jako zastavená plocha a nádvoří tj. cca 500 m.Nádvoří je celé zpevněné, protože slouží jako příjezdová cesta právě k té garáži. Úředník mi "poradil" ať vybourám tu zpevněnou plochu tj. příjezdovou cestu ke garáži cca 150 m.
Co se s tím dá dělat?Není to "na hlavu" posuzovat stavbu která stojí 40 let dle zákona platného od 1.1.2018. Vím, že na černo se stavět nemá, ale teď s tím již nic nenadělám. Garáž potřebuji zlegalizovat.
Děkuji za radu.
..to máte pravdu, ale jedná se o dům po rodičích a potřebujeme ho prodat.Zkusím se odvolat na Krajský úřad, třeba natřefím na někoho, kdo se bude řídit selským rozumem.Pátrám na internetu a našla jsem tam stránky pro úředníky stavebního úřadu. Je hrozné to už jenom číst. Oni ani ti úředníci na jednotlivých stavebních úřadech nemají téměř v ničem jasno. Uběhlo více jak půl roku od novelizace stavebního zákona a úředníci se začali školit a předávající si zkušenosti přes internet navzájem mezi sebou. Opravdu hodně UBOHÁ STÁTNÍ SPRÁVA. Ale mají tu moc a tak raději zamítají...zákon jim to umožňuji. Ani se nedivím, že jsou přetížení. Každý se odvolává a tak se k jedné věci neustále vrací.
Když úřednický šiml začne řehtat,stojí to za to...říkám že brzo prokleješ ten den kdy jsi tam šla. Když jsi chtěla prodávat dům,kupujícímu říct že ta stavba je na černo a buď to bude akceptovat nebo ne. Když už by byl dům přepsaný na něj,stává se to jeho problémem-no problémem,není žalobce,není soudce-takových garáží,přístaveb,stříšek a kůlen je tolik že to by ti úředníci nemohli dělat nic jiného než jenom legalizovat...a oni to dobře ví a štve je to-ty pak když tam s něčím takovým přijdeš,jsi jim naservírována jako sousto na stříbrném podnose a vymyslí si na tebe ty nejhorší věci
Tak taková černá stavba se vždy dost podepíše na prodejní ceně, takže pokud to lze, tak určitě zlegalizovat.
Začíná totiž přituhovat a třeba kamarád musel teď posouval plot o délce cca 40metrů o necelý metr k baráku, protože obec si kontrolovala své hranice pozemků, no a kamarád když před 20lety stavěl, tak si o ten metr přilepšil. Tedy 40x1m. Nebude dlouho trvat a kontrolu bude provádět automatizovaný systém, který bude porovnávat letecké-družicové záběry se zápisem v katastru. Je třeba vykazovat činnost.
Večer jsem se dívala na stavební zákon, jedná¨se o § 2, odst. (7) stavebního zákona. Podle tohoto ustanovení se do zastavěné plochy nezapočítávají zpevněné chodníky, nezakryté parkovací stání tj. podle mě tedy i ta přístupová cesta.Bohužel se jedná o další střípek do mozaiky právních předpisů v ČR, které jsou nesmyslně složité a detailní, přičemž neplní požadovaný účel. Stavební předpisy v tomto vynikají. Úředník na územním plánu předkládá výpočty např. v případě legalizace naší garáže z veřejně dostupných mapových podkladů (letecká mapa) - ještě si to napíše i do odúvodnění. Z této veřejně přístupné letecké mapy neidentifikovaného data zjistit, že máme přezastavěnost a to proto že tam započítal i metry kde je uskladněná hranice palivového dřeva v délce 5 metrů, která byla přikrrya vlnitým plechem proti nepřízni počasí. Jemu se to z té letecké mapy jeví jako stavba.To, že hranice dřeva již vylítla komínem ho vůbec nezajímá. Podle mě by na stavebním úřadě měli dělat ti největší borci. Měli by za sebou mít NE vysokou školu ale životní praxi projektanta a stavbyvedoucího. a v hlavně mít hlavně zdravý rozum a ten by měli používat. Když se podíváte do naší krajiny tak co vidíte? Např. v Dyjskosvratecném úvalu je 80 neustále se rozšiřujících pískoven, většinou v rukách cizího kapitálu, dále nespočet fotovoltaických elektrárem, skládky komunálního odpadu a nespočet skladových hal - to vše na zemědělské půdě nejvyšší kvality. No co je nám tedy celé územní plánování? Co dělá ministerstvo životního prostředí a MMR? Vidím to tak, že nejvyšší aktivitu vyvíjejí na takovém "prdu" jako je legalizace 40 let černé stavby...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.