Nejste přihlášen/a.
Chtěli jsme dát do roubenky plastová okna. Na základě diskuze zde na poradně jsme se rozhodli ponechat stávající špaletová okna , na kterých je již nátěr porušen a opatřit je novým kvalitním nátěrem. Okna jsou vyrobena z borovice a původně byla jen napuštěna fermeží. Když došlo k vyschnutí fermeže a částečnému narušení povrchu, rozhodli jsme se okna natřít. Použili jsme základní bílou syntetickou barvu a tou byla okna v časovém odstupu asi 4 let asi 3 x natírána. K vrchní lakové vrstvě jsme se nikdy nedopracovaliPotřebuji nyní radu, jaký postup pro nový nátěr zvolit a jakou kvalitní nátěrovou hmotu použít, pokud možno realizovatelnou na jeden nátěr.
Doplňuji : Okna budou pravděpodobně z modřínového dřeva
Píšete, že jsou z borovice, pak z modřínu (borovice by byla lepší, protože je tvrdší). Já bych použil fermežovou vrchní barvu, protože se spojí dobře s dřevem. Za nějaký čas bych nátěr opakoval a jistě okna vydrží, také se k vaší stavbě lépe tato barva hodí. Žádné emaily, protože vytvoří pevnou vrstvu, která pak pracováním dřeva, vlivem klimatických podmínek popraská (zvlášť u měkčího dřeva). Mívali jsme podobná okna na domě, tak vím očem píšu. Kdysi se prodávala okna, která byla z výroby lakována emailem, byla velmi kvalitně provedena, ale myslím, že to byl nějaký způsob tlakového lakování. To už bohužel asi neexistuje. Měl jsem jich také několik na domě a byla velmi kvalitní, i ten email byl perfektní. Myslím ale, že to bylo i velmi kvalitní dřevo. Pamětníci mi možná dají za pravdu.
OK, modřín je o stupeň tvrdší, ale nemyslím, že by se nějak spoužíval sériově na výrobu oken.
No, s tou tvrdostí dřeva to je přesně obráceně. Modřín je tvrdší než borovice. Modřín je dokonce nejtvrdší z měkkých dřevin.
Když to máš natřený syntetikou, pokračuj v tom. Řádně přebrousit, hlavně vrchní zoxidovanou vrstvičku, případně přetmelit, kdyby to bylo někde potřeba a potom nějaký vrchní syntetiku.
Škoda, že se po nátěru fermeží nepokračovalo fermežovou barvou.Na tu u oken nic nemá. Jen bohužel každá vrstva schne klidně dva týdny.
S tou syntetikou si zaděláte na další práci, protože vám popraská. Odstraňte to a použijte fermežovou barvu. Rámy můžete opálit letlampou a seškrábnout špachtlí, na okna použít odstraňovač starých nátěrů a špachtli. Jednou budete rád, že jste to tak udělal.
To ferax : Vaše rada se mi zdá nejrozumější. Přejdu na olejovou barvu, ale nebudu to dělat sám, ale zjednám si na to někoho, kdo má zkušenosti z odstraňováním starých nátěrů a s natíráním
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.