Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpovědnost za škodu

Od: julia* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám otázku:

sousedovi bydlící nade mnou praskla přívodní hadička vody k WC a zatopil kromě svého bytu i můj a způsobil mi samozřejmě škodu. Ani jeden z nás nejsme pojištění.

Chtěla jsem se zeptat, zda soused odpovídá za způsobenou škodu, a tudíž zda je povinen mi škodu (újmu) uhradit, když dle

znění § 2910 obč. zákona. "Škůdce, který vlastním zaviněním poruší povinnost stanovenou zákonem a zasáhne tak do absolutního práva poškozeného, nahradí poškozenému, co tím způsobil. Povinnost k náhradě vznikne i škůdci, který zasáhne do jiného práva poškozeného zaviněným porušením zákonné povinnosti stanovené na ochranu takového práva",

nebo kdo případně bude muset u soudního řízení prokazovat, zda z jeho strany došlo k porušení nějaké jeho povinnosti, či že škodu způsobil z nedbalosti - já nebo soused?

Děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

odpovědnost má ten, komu praskla voda, a pořídil bych si fota a souseda s tím seznámil. Případně se poptal, jestli to vyřídíte osobně, nebo soudně

Odpovědět na otázku

rqzs
hodnocení

1x

1) Pokud soused, jakožto uživatel bytu opomenul výměnu hadičky, neřku-li podceňoval její špatný stav, nebo se o její stav nezajímal, pak je viník a způsobil to on. Sem by patřilo i to, že by byla hadička používána nesprávně, jako mechanicky, chemicky či tepelně namáhána. 2) Jestliže hadička praskla záhy po montáži, nabízí se její špatná kvalita a hadička vpodstatě nešplňila to, na co byla určená a odpovědnost za nehodu nese výrobce hadičky. Zde je nutné vyloučit vlivy nadměrného tlaku, rázů atp. v řadu. 3) Jestli byla hadička ve střední době své životnosti, byla užívána v souladu s určením, pravidelně kontrolována, je to nehoda a nikdo za to nemuže.

Promiň, ale napsal jsi v podstatě nesmysl. V tomto případě nastupuje tzv. objektivní odpovědnost a tu nese soused. Vše ostatní je nepodstatné

etorono

satam> nastuduj si prosím, co je to objektivní odpovědnost.

hodnocení

0x

Normální člověk má pojištěnou domácnost a součástí toho pojištění je obvykle i pojištění odpovědnosti za škody, způsobené třetí straně. Takže pokud je soused normální člověk, není co řešit, on to nahlásí pojišťovně a ta vám škodu zaplatí. Pokud není pojištěn, zaplatí škodu z vlastní kapsy a když mu řeknete, že při řešení přes soud ho budou soudní poplatky a náhrady stát víc, než škoda samotná, zaplatí to ještě rád.

Mně osobně se to pojištění domácnosti s odpovědností už nejméně 3x hodně vyplatilo.

rqgs

Neni to zcela pravda. Když soused u soudu uvede, že byla hadička zánovní a řádně užívaná, doloží to znaleckým posudkem a svědectvím ženy, nebude to on, kdo by měl něco platit.

Tak ještě jednou: Jde o OBJEKTIVNÍ ODPOVĚDNOST. A pokud soused nechá dojít k soudu, zapláče.

etorono

satam> ale to co píše rqgs je objektivní odpovědnost.

Přesně dle

(1) Způsobí-li škodu věc sama od sebe, nahradí škodu ten, kdo nad věcí měl mít dohled; nelze-li takovou osobu jinak určit, platí, že jí je vlastník věci.

Kdo prokáže, že náležitý dohled nezanedbal, zprostí se povinnosti k náhradě.

Už jsme někde jinde a řešíme extrém, což není předmětem dotazu. Ten soused prokáže prd a zaplatí to buď on nebo jeho pojišťovna.

etorono

Satam> rqzs píše, že je zde objektivní odpovědnost.Nenapsal zde tento termín, ale přesně ho popsal.

Ty napíšeš, že napsal nesmysl, protože je zde objektivní odpovědnost. A následně defakto popíšeš odpovědnost absolutní.

*smich*

hodnocení

0x

Než bych začala listovat občanským zákoníkem zajímala bych se, jak se k tomu staví soused - to je informace, která v dotazu chybí.

Nejste-li ani jeden pojištěni, jako první byste se měli dohodnout (a sepsat) jak bude škoda odstraněna a jak budou uhrazeny náklady. Možností je víc - ale žaloba o náhradu by měla být až ta poslední.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]