Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtačka Narex-odpor při točení sklíčidla

Od: kohout00* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, máme doma možná problém s vrtačkou Narex EVP 13 G-2H3. Jde mi o to, že při točení sklíčidlem rukou mám pocit jakoby šla převodovka příliš ztuha. Co jsem toto zkoušel u jiných vrtaček i starších modelů od Narexu, to vždycky šlo krásně lehce dvěma prsty. Motorem to nebude, dělá to i při pootáčení sklíčidla než se vymezí vůle v převodu mezi motorem a tou převodovkou, takže motor se v ten moment nehýby. Vrtačka je 3 roky stará, tzn. už po záruce a používal ji jenom otec, takže nevím jestli to dělalo dřív-on si takových věcí nevšimne. Nedávno jsem na ní měl nasazenýho ježka, když jsem potřeboval očistit plech a po pár minutách se na hliníkovým pouzdře převodů nedala udržet ruka. Napadlo mě povolit ty 4 torx šrouby co drží převodovku u motoru a zkontrolovat, promazat ložiska, ale bojím se že se mi to rozsype na stůl a už to nesložím :D moc normální mi to nepřijde, ale přecejenom se radši zeptám tady, popř. bych to zkusil vyřešit doma, než s tím jezdit někam do servisu

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Rozebrat 513 není až takový problém - tady máte video s rozborkou předchůdkyně té Vaší vrtačky

Jinak ten Váš problém je skutečně trochu divný - sám mám jednu 513 z roku 1989, kterou jsem si koupil ze své první výplaty a jednu služební 5roků starou si vozím po montážích a obě jedou velice dobře. Tu starou jsem už tedy měl rozebranou, po dvaceti letech jsem preventivně vyčistil a znovu namazal převodovku. Důležité je použít mazivo odolné proti rozstřiku, jinak se za chvíli z těch ozubených kol rozprskne po převodovce a je vymalováno. Používá se tam Klueber NBU15

olejspol.cz/...

kohout00*
hodnocení

Díky moc, asi se do toho vrhnu. Bál jsem se, že tam bude planetový převod jak u akuvrtačky, kterou jsem jednou rozebral a už jsem to nedokázal složit tak, aby to fungovalo správně :-D Jediný s čím bych mohl mít při rozborce problém by mohl být ten příklep, nevím jak to tam je vyřešeno

hodnocení

0x

Mimochodem,jakými ložisky jsou osazeny vrtačky EV513D?

Ve výkresu se všechny nezobrazují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]