Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych vás poprosit o radu.Neumím se rozhodnout,kde umístit sprchovací kout,vanu,umyvadlo atd.Se sprchovacím koutem mám trochu problém.Nebudu kupovat hotový,ale jen mramorovou vaničku a k tomu,buď skleněné dveře do L ,nebo postavit příčku a vsadit skleněné dveře mezi příčku a zeď.Můžete mi prosím,dát nějaké typy a nápady,jak by jste koupelnu udělaly vy?Přílohou přikládám nákresy.Ten kout nemusí být v tom rohu,jen nákres,kvůli těch dveří. Děkuji všem.
Jen doplním,pračka v koupelně nebude.Zatím díky
Začínáte od vzhledu a to není to nejlepší, soustřeďte hlavně na praktičnost a funkčnost, to bude vypadat vždy dobře. Např. bych určitě ke sprchovému koutu vybrala dveře do L, protože zabezpečí lepší odvětrání a třeba i pohodlnější úklid koutu. Žebřík (tepelný) bych umístila tak, aby na něj šlo dosáhnout ze sprchy, kde může sloužit i k odložení oblečení. Radiátor si každopádně ponechte, vždyť ho můžete vypnout, zrovna jako žebřík a zima nejspíš přijde už za pár měsíců. Dejte pozor, jak už někdo píše, aby na vás nebylo vidět zvenčí, už jen pro ten nepříjemný pocit. Umyvadlo vyberte určitě to, které je zabudované do skříňky (žádná nekrytá mezera mezi umyvadlem a spodní skříňkou). No a ještě vanu a uspořádání vám vyjde skoro samo, myslím, že nejspíš tak, jak píše krtek.
píšete radiátor každopádně ponechat, a uspořádání jako krtek - TO PROSTĚ NEJDE tak si vyberte - pokud je pod oknem radiátor nemůže tam být současně vana
já reagoval na tiffany která radí ponechat radiátor a uspořádání podle krtka cituji "sprcháš vedle těch dveří...vedle toho vanu...umyvadlo naproti okna" ale tak to prostě nejde když bude směrem od dveří sprcháč, vedle toho vana tak ta vana už zasahuje pod okno, kde má být radiátor který chce tiffany každopádně ponechat - to je logický prostorový nesmysl.
Ještě jsem si všiml, jak tiffany píše že by určitě ke sprchovému koutu vybrala dveře do L, tak to už pak s tím krtkovým uspořádáním sprcháč a hned vedle vana vůbec nejde, aby měly ty dveře do L nějaký smysl je potřeba aby šly obě strany otevírat, takže vedle sprcháče nemůže být hned vana ale volný prostor - nejlépe o šířce dveří tj 900mm, takže pak by ta vana byla narvaná až úplně pod oknem a zatarasila by schody...takže tam vana být nemůže. Když navrhujete uspořádání krtka (vanu vedle sprcháče), tak sprcháč do L nedává smysl a bude z něj vlastně sprcháč do U...to jste se teda moc na tu praktičnost a funkčnost nesoustředila
Jak píše "krtek", nejprve je třeba vědět jak a kde jsou vedené rozvody...A potom bych si vzal "tužku" a vše si pečlivě ve skutečných rozměrech nakreslil pečlivě do výkresu. Potom bych věděl kde mi co koliduje, kde bude jak široký průchod...atd. No ano, není to práce na 10 minut, ale na několik hodin (a ještě možné varianty...a cenové úrovně).
Ten žebřík je dobrá věc, pokud nemáte jinou možnost např. v zimě, kde dosušovat třeba ručníky, nebo jen tak přemáchnuté prádlo. V tom případě bych ustoupil od radiátoru pod oknem.
Tak bych zvážil na místo sprcháče dát vanu, a sprcháč do protějšího rohu a žebřík přímo naproti sprcháče.
To myslíš, že ten žebřík je jen pro parádu? Topí stejně, jako jiný radiátor. Takže dva radiátory je blbost, stačí jeden výkonný žebřík.
ferax: ano, v 99% případů je žebřík pro parádu, protože lidi si neumí spočítat tepelný výkon a ztráty a berou si žebříky podle toho jak jim pasují do prostoru nebo kolik se jim tam vleze ručníků...pak se diví, že mají žebřík jak kráva, ale nevytopí to tu místnost...
koupelno - jestli ti uniklo, tak proti sprcháči je okno, to jako myslíš ten žebřík přes okno? Vedle okna je stěna 20cm.
ferax, psal jsem "Tak bych zvážil na místo sprcháče dát vanu, a sprcháč do protějšího rohu a žebřík přímo naproti sprcháče" To znamená že naproti okna bude vana, a sprcháč v protějším rohu a žebřík naproti sprcháče neboli vedle dveří. Čtěte pořádně.
obrázky jsou sice hezké...ale základní otázka zní...kde máš odpady? Pak se můžeme bavit dál
místnost je prázdná,podlahu budu zvedat,takže odpady a vodu natáhnu kdekoli,zatím tam není nic..
tak v tom případě, bych nedával sprcháš naproti okna...aby mě každej šmíroval...sprcháš vedle těch dveří...vedle toho vanu...umyvadlo naproti okna...a wc vedle něj...nebo wc oddělit příčkou naproti okna a pak umyvadlo naproti vany
krtek ale tak se to nevejde, sprcháč 900 + vana 1600 + okno 1000 + roh 200 je víc než 3500 i kdyby to bylo naražené na sebe. A jaké wc, to tam vůbec není.
a to okno je až po zem? Jako sorry, ale podle té malůvky to nepoznám..počítám, že je to standardní okno ve výšce cca 0,9-1m nad zemí...což ničemu v mém návrhu nevadí
wc mám zvlášť,to tam nebude. jde mi o to,že kdybych dal ten sprcháč do toho rohu,nebo do protějšího rohu,vyzdil příčku,tak jak to bude vypadat?Kvůli tech dveří,aby tam nevznikla taková škaredá pomyslná chodba.Proto mě napadlo použít skleněné dveře se zástěnou ,to "L"ko,aby byl sprcháč otevřený a nebudil dojem takové budky...
tak kolik vás vlastně reaguje? nevím komu odpovídat...Radiátor se dá předělat na jinou stěnu nebo udělat podlahovka
krtku bože to snad není pravda.. 200 + 1000 + 1600 + 900 (vše v mm) se vám do 3500mm místnosti prostě NEVEJDE, celý váš nákres je tudíž nesmyslný, ve skutečnosti bude vana zasahovat až pod okno zatímco vy si ji klidně nakreslíte kus od okna ještě s mezírkou
spíš bych to udělal jako nakreslil h0042, jen asi prohodit sprcháč s vanou at není sprcháč naproti okna, a řebřík s ručníky atd by byl naproti sprcháče
No, ten poslední obrázek nevypadá špatně, jen bych si dovolila připomenout, aby okno bylo dobře funkční, spíš širší a dobře vyklápěcí (to je vám asi jasné), kolem raději žádný odkládací prostor, je to jediné větrání, a potom skříňka... jednu možná užší a aspoň se dvěma otevřenými regály bych postavila vedle umyvadla, protože místo v "galerce" nad umyvadlem nejspíš nebude stačit (ženskému osazenstvu). Jinak tu proběhl dobrý brainstorming , ať se vám to podaří !
Mohu poradit i když jsem při výstavbě nového WC totálně propadla.
Na stránkách Sika je program návrh koupelen. Je to na čtverečkované ploše a poptahováním si zadáte přesně míry místnosti, i požadované půdorysy zařízení. V programu můžete otáčet předměty, vkládat menší, větší umyvadlo a ostatní věci, abyste se vešel. Vše najdete postupně v nabídce.
------------------------------------
Též jsem si vyzvedla katalog Koupelny Ptáček a i když mě vztekem vstávají chlupy na zádech, tak poradím, že vzadu v katalogu jsem našla velké, čtverečkované listy, kde si potřebné zařízené můžete přesně namalovat.
Ale to Siko doporučuji více.
Víte, že Siko je Česká firma a zakladatel byla /je/ žena?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.