Nejste přihlášen/a.
"Zakončit steh" - myslíte zapošití konce nitě? Z rubové strany píchnout jehlou pod poslední steh, protáhnout skoro do konce, udělá se malá smyčka. Tou znovu protáhnete jehlu s nití, utáhnete a vrátíte se zpět pod 2-3 předchozí stehy, ustřihnete. Většinou to stačí, kdybyste měla obavy, můžete projet pod stehy ještě jednou v opačném směru.
"Když se nit přetrhne" se nenavazuje, ale zapošije a pokračuje se novým návlekem. Někdy se stane, že zůstane na zapošití málo, pak je nutno kousek vypárat.
Jak zakončit "steh"? To vám ráda řeknu, maminka byla švadlena. "Stehování" je příprava na šití, stehy se po sešití vytáhou. Při stehování neděláme žádné zakončení, žádné uzlíky, jen necháme delší konec, nebo dvakrát třikrát zapošijeme, ale žádné uzlíky, protože někdy přijde na řadu žehlení ještě před vytažením stehů a uzlíky by se vyznakčovaly. Při šití žádnou nit nenavazujeme. Když se nit přetrhne nebo dojde, vtáhneme pomocí jehly nebo špendlíku konec na rubovou stranu a tam udeláme uzlík. Od toho místa pokračujeme normálním způsobem v šití, tj, navlečemu si nový návlek na jehlu, udeláme uzlík, který přijde na rub a šijeme dál. Pozorovala jsem jako díte mamku i babičku a nikdy žádnou nit nenavazovaly.
Ve škole? To už není pravda. Dnešní děcka mají Informatiku, práci s pc. Už nikdo nepotřebuje, ve světě konzumu, něco opravovat, šít. Ani čas, ani zapotřebí. Dnešní děti a jejich rodiče, maminky. Je to divný svět! A my se divíme a kapku nechápeme. Co jsme své děti naučili, mnoho z toho nepoužijí. Nepotřebují to. Zvláštní!
@babkazov - Co jsme své děti naučili, mnoho z toho nepoužijí. Nepotřebují to. Zvláštní!
Mnohé z toho, co nás naučili naši pra/rodiče my už taky nepotřebujeme, i když to umíme.
O materiálu psal @ben - já se nezmiňovala, protože pro vaši otázku to není důležité.
K přetržené niti jsem už psala výše, ale zopakuju - utrženou zapošít a pokračovat s novou.
Ruční šití pro za/...Zkoušejte a zkoušejte, v podstatě je to velice jednoduché a někdy i zábavné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.