Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruční šiti

Od: martinka* odpovědí: 14 změna:
Dobré ráno, očividně klasické šití pomalu vymírá všude jen šicí stroje... Hledám návod nebo obrázek jak zakončit steh a jak navázat když se nit přetrhne. Děkuji moc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

"Zakončit steh" - myslíte zapošití konce nitě? Z rubové strany píchnout jehlou pod poslední steh, protáhnout skoro do konce, udělá se malá smyčka. Tou znovu protáhnete jehlu s nití, utáhnete a vrátíte se zpět pod 2-3 předchozí stehy, ustřihnete. Většinou to stačí, kdybyste měla obavy, můžete projet pod stehy ještě jednou v opačném směru.

"Když se nit přetrhne" se nenavazuje, ale zapošije a pokračuje se novým návlekem. Někdy se stane, že zůstane na zapošití málo, pak je nutno kousek vypárat.

hodnocení

1x

Jak zakončit "steh"? To vám ráda řeknu, maminka byla švadlena. "Stehování" je příprava na šití, stehy se po sešití vytáhou. Při stehování neděláme žádné zakončení, žádné uzlíky, jen necháme delší konec, nebo dvakrát třikrát zapošijeme, ale žádné uzlíky, protože někdy přijde na řadu žehlení ještě před vytažením stehů a uzlíky by se vyznakčovaly. Při šití žádnou nit nenavazujeme. Když se nit přetrhne nebo dojde, vtáhneme pomocí jehly nebo špendlíku konec na rubovou stranu a tam udeláme uzlík. Od toho místa pokračujeme normálním způsobem v šití, tj, navlečemu si nový návlek na jehlu, udeláme uzlík, který přijde na rub a šijeme dál. Pozorovala jsem jako díte mamku i babičku a nikdy žádnou nit nenavazovaly.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, neuvádíte, jaký steh používáte a jaký materiál šijete. No, viz odkaz si už jistě návod vyberete. Zdravím!

hodnocení

0x

To jsme brali na zakladce a umeli jsme to uz z domu:-/
Presne jak pise jedubabicka.

Ve škole? To už není pravda. Dnešní děcka mají Informatiku, práci s pc. Už nikdo nepotřebuje, ve světě konzumu, něco opravovat, šít. Ani čas, ani zapotřebí. Dnešní děti a jejich rodiče, maminky. Je to divný svět! A my se divíme a kapku nechápeme. Co jsme své děti naučili, mnoho z toho nepoužijí. Nepotřebují to. Zvláštní! *alene*

@babkazov - Co jsme své děti naučili, mnoho z toho nepoužijí. Nepotřebují to. Zvláštní!
Mnohé z toho, co nás naučili naši pra/rodiče my už taky nepotřebujeme, i když to umíme.

Jeduško, je to přwesně tak. Já jen stále nevím, jestli je to dobře nebo ne.

Asi jak co - takové základní znalosti "přežití" by měl mít každý, myslím si. I když je momentálně nevyužije.

martinka*
hodnocení

@jedubabicka Nešiju nic konkrétního takže vám materiál říct nemůžu, šiju to co se doma najde povolená nit ve švu, díry na ponožkách, atd.. Děkuji zakončení stehu už mám ale stále ještě tápu jak s roztrženou niti uprostřed šití?

O materiálu psal @ben - já se nezmiňovala, protože pro vaši otázku to není důležité.

K přetržené niti jsem už psala výše, ale zopakuju - utrženou zapošít a pokračovat s novou.

martinka*
hodnocení

@lego Nevybavuji si že by jsme na ZŠ probírali či v pracovkách šili, ano pletli jsme, háčkovali apod.

hodnocení

0x

Ruční šití pro za/...Zkoušejte a zkoušejte, v podstatě je to velice jednoduché a někdy i zábavné.

hodnocení

0x

Hmm, myslela jsem, že o přetržené niti jsem již napsala všechno, ale asi ne.:-D

O přetržené niti není nikdy dost informací *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]