Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromotor-zapojení trojúhelník,hvězda

Od: watie* odpovědí: 31 změna:

Dobrý den, ma dotaz. Dá se některý z těchto motorů,nějakým způsobem zapojit trojúhelník,hvězda? Díky

Elektromotor-zapojení trojúhelník,hvězda
Elektromotor-zapojení trojúhelník,hvězda #2

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

První vypadá, že možnost přepínání vůbec nemá a druhý v naší síti musíte zapojit trvale do hvězdy, takže přepínání taky nelze... na rozběh hvězda-trojúhelník by musel mít napětí D/Y 400/690V

zajixxx*
hodnocení

6x

Ani jeden neumožnujě přepínání hvězda/trojúhelník. Odpověď výše jest pravdivá.

doplněno 25.07.18 20:19:

U nás používáme převážně síť TN-C(S). Máme sdružené fázové napětí 400V (mezifázové). První elektromotor lze u nás pouze provozovat pouze v zapojení do trojúhelniku. Druhý pouze do hvězdy. *mir*. Jestli pan "fero" žije v jiné zemi, či destinaci možné to teoreticky je. Ale všeobecně, i když budeme brát v potaz spouštění přes frekvenční měniče, tak je to neobvyklé,resp zbytečné... Pravda ale je, že se neptáte na konkretní věc...Přepínání Y/D, či možnost přepnutí při spuštění z Y do D...

zajixxx*

V poslední větě nemělo být přepínání, ale provoz buď v Y případně D...

Správné znění označení spínání je Y/Δ, nikoliv obráceně. Prvně se spíná hvězda a pak trojuhelník.

hodnocení

3x

V naší síti, kde je združené napětí 3x400V lze pro rozběh hvězda/trojúhelník použít pouze ten první motor označený 380 Δ. Ten druhý motor lze provozovat jen do hvězdy (Y). protože má cívky na 220V a do trojúhelníka by na nich bylo 400V a to by se spálil.

watie*
hodnocení

Takže podle vás, by ten první motor šel zapojit na ten můj vypínač D/Y tak aby to nevyhazovalo jistič? Chápu to správně?

jl

Ano motor s označením 380V Δ jde zapojit na přepínač Y/D, podmínkou je ovšem že musí mít vyvedené konce cívek do svorkovnice.

watie*
hodnocení

Děkuji, zkusím elektrikáře jestli na to mrkne. Bylo by fajn kdybych mohl použít aspon tento motor.

zajixxx*
hodnocení

2x

Prosím přiložte foto štítku motoru... zpravidla elektromotory nad 3,5KW mají možnost přepínání Y/D.

doplněno 25.07.18 20:44:

Pokud lze motor přepínat Y/D, musí být na štíku uvedeno 690V/ 400V. S tím, že motor zapojen do Y má výkon cca 1/3 dle štítku.. a má se rozbíhat bez ztížení (cirkula atd...)...

dusger*
hodnocení

2x

První dvě odpovědi jsou správné a i dostatečné. . . Motor na cirkulárce z obr. č. 2 lze skutečně provozovat jen do hvězdy, jestli ho máš správně zapojený a je dosud v pořádku a přesto vyhazuje jistič, elektrikář místo přepínání by měl spíš navrhnout vhodnější jištění. U šrotovníku je spousta možností, třeba byl už opravovaný a je navinutý jinak, nebo je zapojený jen do Y a vypínač ho jen prostě zapíná byť má páčka dvě polohy. Ale taky může být natolik robustní a přetěžování vydrží. Nevíme.

watie*
hodnocení

Motor šlape už druhým rokem,akorát musím rukou roztočit kotouč (což je dost nebezpečné) a pak to tak na 3-4 pokus rozběhnu. Jaký vhodnější jištění máte na mysli?

Vypadává hlavní jistič, nebo až podružný (pro tento motor)?

Pokud až ten podružný, šel by vyměnit za jistič s jinou (motorovou) charakteristikou a je větší šance, že to při startu ustojí.

watie*
hodnocení

vypadavá hlavní:(

fero*
hodnocení

1x

Dobrý den,kolegové předemnou se mýlí,oba motory můžete zapojit jak do hvězdy(Y) tak do trojúhelníku(A).Jedná se o

třífázové motory na napětí 380 V-resprktive dnes na 400V.Způsob zapojení se liší jenom propojením cívek (vinutí)

na svorkovnici motoru.Různá napětí jak uvádí první případ je nesmysl. Zapojení do Y se používá u menších výkonů,

při vetších výkonech se zapojení provede tak,že rozběh motoru(se zátěží)proběhne jako Y a po rozběhu se přepne

do režimu trojúhelník,a to z toho důvodu,že motor má na svorkách konstantní napětí a nedochází k poklesu

výkonu.Odebírá ale více proudu.Jinak výkon při zapojení do Y je stejný jako při trojúhelníku.Přepnutí se provede

pomocí vypinače(musí konstruhován jak pr Y,tak A.

S pozdravem fero

fero*

Doplnění,až nyní jsem si všiml,že obě odpovědi byly docela dobře hodnoceny,ačkoliv obě jsou nesmysly.Tak sám

nevím, země bude asi taky placatá.

fero

fero, nesmysly píšete vy.
Fero prostuduj si jak se navíjejí a zapojují motory... A neuč orla létat...
fero*

Pro @mikihans-nesmysly píšete Vy,protože pokud by jste věděl o co se jedná tak po přečtení štítku na druhém motoru

budete vědět,že: při zapojení do Y bude svorkové napětí 380 V a motor bude odebírat I= 11,1A.Při zapojení do D bude

svork napětí 230 V a odběr proudu I=(3)½ x 11,1 =19.2 A.. To je ten důvod proč se používá Y pro rozběh a D pro provoz

v zátěži.Jinak výkon při Y = výkonu při D.

Nevím ,kde jste vzal napětí 690 V (zřejmně 3x 230) asi nevíte,že u třífázového proudu se součet napětí tak i proudu =0.

U prvého motoru pokud je zapojen do D,musí jít zapojit i do Y(na svorkovnici,vypinači s přepínáním Y-D,nebo přes

stykače. a rele).

Pro @ hlawata-děkuji za doporučení doplnění vzdělání,ale to jsem již provedl před více jak 60-ti léty.Zrovna tak

zapojení motorů do Y,nebo D,ačkoliv nejse eletrikář,ale k výkonu svého zaměstnání jsem potřeboval odborné

znalosti i ze strojařiny,fyzik.chemie,chemie a částečně i stavařiny. To za 1.

Za druhé: nevím proč mě tykáte já Vás neznám .Pokud si pamatuji tykali si s neznámími jen komunisté.Tím jsem nebyl

a nejsem.Takže pokud jste i nadále v jejich buňce tak si tykejte,ale mne vynechte.

S pozdravem fero

Fero, jak sám píšete, nejste elektrikář. Já dodám, že jste nezodpovědný a nebezpečný "kutil domácí", protože tu zatvrzele opakujete jako zjevenou pravdu polozapomenutzé a vámi špatně pochopené informace z cizího oboru.

Slušně vysvětlené je to tady, tak si laskavě doplňte vzdělání a nenavádějte lidi k potenciálně nebezpečnému experimentování s elektřinou.

Ten druhý (mohelnický) motor by sicve pro rozběh hvězda trojújhelník teoreticky použít šel, ale nejprve by si majitel musel (transformátorem) vyrobit síť se sdruženým napětím 220V. Napětí na svorkách motoru totiž neurčuje, zda je motor zapojen do hvězdy nebo do trojúhelníka, ale napětí dodávané ze sítě a to je pořád stejné - standardní sdružené napětí (mezi fázemi) je 400V. Když na standardní síťové napětí připojíte motor s vinutím dimenzovaným na 220V v trojúhelníku, stane se pouze to, že to izolace vinutí dříve nebo později vzdá a hodí kouřový signál o poruše..

Fero, motor na 230V nemůžete zapojit na napětí 400V! Tak to prostě je. Na rozběh na 400V síti potřebujete motor 690/400V.
400/230V můžete zapojit pouze do hvězdy na 400V.

Prostě a jednoduše, motor na mé fotce můžete zapojit s rozběhem hvězda-trojúhelník, ale motor 400/230V NE!

Několiko desítek motorů (včetně toho na fotce) jsem v posledních letech zapojil, vždy podle projektu, a opravdu vím, že to tak je.

Elektromotor-zapojení trojúhelník,hvězda #3

ja1
hodnocení

1x

Podle fotek výrobních štítků a za předpokladu že mají motory klasickou svorkovnici se šesti šrouby:

První motor ano, lze přepínat zapojení Y/D

Druhý motor ne, musí být provozován pouze v zapojení do Y

Třetí motor ano - lze přepínat zapojení Y/D - pozor má nižší otáčky.

doplněno 04.08.18 15:33:

Jsem si toho všiml až teď - pozor druhý motor má vyšší otáčky než první a třetí.

watie*
hodnocení

Tak ted jsem z toho jelen:) Já co jsem kde pročítal tak všude uvádí že je třeba mýt motor s označením 400/690. mám ten druhý na cilkurálce a pokaždé než jí rozběhnu shodím 3x a více jistič.Pořídil jsem si proto vypínač A Y a chtěl ho zapojit. Elektrikář bohužel taky tvrdil že to nepujde. Proto jsem chtěl ještě nějakej názor,jestli se to přeci jen nějak nedá. Elektrice moc nerozumím:(

Ještě jedna otazečka. Jak je možné, že u rodičů mame šrotovník motor je tam podobnej 6Kw 380/220 Y/A a ten je zapojen na A/Y a funguje to?

už z principu nemůže tento motor používat rozběh Y/D, záleží jestli není třeba převinutý na jinou hodnotu napětí... Ať mi někdo vysvětlí, když zapojím motor do trojůhelníku, kde je vinutí 220V , jak to může dělat dobrotu při napájení 400V...

Pokud se tím někdo živí, tak ví ,že je to nesmysl a u těchto motorů nelze používat rozběh Y/D.. v naši síti 400V !

watie*
hodnocení

OK, Nechám šrotovník bejt. Ale ten druhý motor jak píše JJJlll by se dal použít, nebo ne? ten A 380. Myslím zapojit na plynulý rozběh A/Y

filipd
hodnocení

0x

Motory můžete rozbíhat taky pomocí softstaréru např. Schneider řada Altistart 01.

watie*
hodnocení

To ale vyjde možná líp koupit novej motor:)

dusger*

To tě stejně asi nemine (tj. nový motor). Nedržící jistič, nucené roztáčení asynchronního motoru, to jsou jasné příznaky velkého problému, měl by jsi ho vyřešit dřív, než se ti stane nějaký úraz. Nejspíš zničený motor, ale taky možná jen chybějící jedná i dvě fáze v napájení. Ten motor rozhodně nemohl "šlapat" dobře.

watie*
hodnocení

Zdravim, tak jsem sehnal ještě tenhle motor. Ten by šel?

Elektromotor-zapojení trojúhelník,hvězda #4
miso*
Pozor - tento motor ma iba 1/2 otacky oproti druhemu stitku Prvy 1410, druhy 2970, tento 1430 ot/min. Ci zapojit pojde, to necham na inych.

watie*
hodnocení

Díky, super. Použiju nejspíš ten třetí, otačky nejsou problém.To už je mechanika:) Přehodim řemenice, popřípadě si vyrobím novou.Mam kotouč pr.600mm max otačky 2550. Momentálně tam mam řemenice cca pr15 a pr9 do pomala, když je otočím tak bych měl být na cca 2330ot/min což je pořád ok. Původně sem tam měl kolem1850ot/min. Je to jen hrubý výpočet až sundam ty řemenice tak všechno změřím a doladím jak bude třeba. Jak říkam hlavně aby to fungovalo na D/Y zbytek už je vpoho:) Ještě jednou DIKY*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]