Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Dle mého soudu, jen jako "záloha" na nouzové udržení nezámrzné teploty v době nepřítomnosti na nezbytně nutnou dobu, vytápění elektrikou je dnes "trend" ale na to musí mít domek velmi velmi nízké tepelné ztráty, čili bez masivního zateplení bych se tomu jako hlavnímu zdroji vytápění raději vyhnul, co jsem tak četl tak celkové TZ by měly být pod pět nebo raději 4 kw, při vyšších ztrátách plyn a při ještě vyšších tuhá paliva, dřevo uhlí pelety (ty u nás vychází cenově ale v podstatě jako plyn) , na staré nezateplené domky je ideální automat na uhlí, ovšem vzhledem k tomu že EU uhlí přímo "nenávidí" a její vizí je se ho pokud možno "zbavit" je otázkou jak to bude s uhlím pro maloodběratele za pět deset let...
P.S.
Pro představu uvedu známého, má domek dle toho co popisujete menší a novější (cca 60-70 léta? ale udržovaný velmi dobře okna plastová ale jinak bez zateplení vyjma malé chodby) než váš, předsíň sociální zařízení kuchyň ložnice obývák a v podkroví malý pokojík. Radiátory má napojené jak na kotel na tuhá paliva tak na elektrokotel, čili může si vybrat, párkrát zkusil zapnout elektrokotel a zjistil že nejlepší je topit tuhými palivy pokud jsem mu dobře porozuměl provoz s elektr.kotlem byl finančně náročný..., čili topí tuhými palivy a vyjímečně opravdu vyjímečně když topit nemohou aby barák nevymrzl "přitopí" popotáhnou to tím elektrokotlem ale nadšeni z toho nejsou. Chcete-li se zachovat "odpovědně" nechte si spočítat tepelné ztráty a na základě toho se pak rozhodněte. Pozor také na rady od lidí kteří dělali totální rekonstrukce mají "přezatepleno" anebo mají domky nové, jistěže mají-li zanedbatelné TZ budou s elektrikou spokojeni ale toto se nedá srovnávat to je jako srovnávat dva odlišné vesmíry...
Není zač, snad jsem trochu nasměroval na TZB, info máte orientační tabulku dal jsem do odkazu a jinak můžete vznést dotaz i přímo tam...Základ asi je nechat si co nejpřesněji spočítat TZ aby jste co nejpřesněji věděl kolik domek "spotřebuje" tj. 10? 20? nebo víc Kw? Dle toho se pak můžete orientovat dál, masivně zateplit?, nebo tuhá paliva? atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.