Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypínač občas nefunguje, proč?

Od: jd97* odpovědí: 5 změna:
Ahoj, dnes jsem v domě měnil vypínače včetně jejich střev a setkal jsem se s něčím, co jsem ještě nezažil... Máme RD o dvou patrech a pod schody máme jeden vypínač, který rozsvítí světlo na schodech a jakmile člověk dojde nahoru, tak světlo druhým vypínačem nad schody zhasne, ale problém je v tom, že po výměně se světlo občas nechce zapnout a nereaguje.
Přišel jsem na to, že když se stane to, že to nejde, tak dojdu k jističům, jistič vypnu a po chvilce zase zapnu, jakmile bych jej zaplatit hned, tak by to nešlo, musí se prostě chvilku počkat.
Rozvody elektřiny jsou ještě v hliníku, tak jsem tedy dotáhl vše na krev, aby to drželo uvnitř toho vypínače... Současně jsem na stejném jisticovem okruhu vyměnil více vypínačů a zásuvek a vše funguje jak má až na tohle...
Přívod do toho vypínače byl veden o 3 kabelech, bohužel všechny černé a zapojil jsem je podle starého vypínače... Tedy A1 A2 a L.
Ale divný je, že to občas jde a občas ne a musím prostě vyhodit jistič a znovu po chvilce nahodit... Jenže nepřijde mi, že by to šlo nějak do zkratu, protože vše ostatní na tom okruhu funguje, jak světla tak i vypínače.
Nenapadá někoho z vás, co by to mohlo dělat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

1x
Spíš ty uváděné vypínače budou přepínače a to schodišťáky. Buď to všechno znovu v těch přepínačích překontroluj nebo si zavolej známého elektrikáře, ať to opraví. Stává se, že některé přepínače nedopnou/nesepnou kontakt "ve střevech" když jsou rámečky mechanicky zkroucené, obvzlášť se to stávalo ve starých plechových krabičkách nebo když nacpané dráty zespoda tlačí na "střeva" přepínače.

hodnocení

1x

Pokud máš dva schodišťáky, tady máš zapojení, které jsem narychlo "spíchnul" na papír. Jinak by to graficky vypadalo na pořádném výkresu. Pokud spínáš z více míst, vložíš mezi schodišťáky křížák tak, že propojovací dráty přerušíš a připojíš na křížák a pokud je jich víc tak to opakuješ.

Ještě poznámku, u vypínačů za 35 Kč bych se ničemu nedivil.

Vypínač občas nefunguje, proč?

hodnocení

0x

Vadný přepínací kontakt v jednom z přepínačů, občas nesepne. Po vypnutí a opětném zapnutí jističe napěťový náraz způsobí "opravení" kontaktu a zase to chvíli funguje. Nic rozumnějšího mě nenapadá.

jd97*
hodnocení

No jako schodistak by to fungovat mělo, ale jedná se o vypínač z OBI za 35Kc, obyč bílý.
Ještě mi tedy tak vrtá hlavou, že jak je děláne to zapojení, když tam vedou 3 vodiče. Hádám, že jeden vede do světla, další vede od pojistkové skříně a ten poslední od vypínače pod schody? Zapojil jsem stálou fázi z pojistkové skříně na A1, vodič ke světlu na L a zbylý vodič na A2.
Ale domnívám se, že v zapojení jako takovém ta chyba nebude, protože občas to funguje.
V noci to ještě fungovalo, když jsem šel do kuchyně, ale ráno jsem vstal a opět to nešlo.
Co se mechanického pokroucení týče, tak zeď je opravdu křivá a po dotažení rámečku, který drží střeva se rámeček vytvaroval stejně křivé jako je ta zeď - to by asi mohl být ten problém?

"...Hádám, že jeden vede... ...Zapojil jsem stálou fázi z pojistkové skříně na A1, vodič ke světlu na L a zbylý vodič na A2".

V elektroinstalaci se nehádá, v elektroinstalaci se musí naprosto přesně vědět! Jinak to může stát život, nejen Váš.

Mimochodem hádáte naprosto špatně! Pokud to má 3 svorky, není to vypínač, ale schodišťový přepínač. Všechny 3 dráty černé jsou v pořádku, jeden je přívod od jističe (svorka L), zbývající 2 (A1, A2) pak jsou propojka s druhým přepínačem. Z toho pak vede jeden drát (svorka L) do žárovky.

"...jako schodistak by to fungovat mělo, ale jedná se o vypínač..."

Když to nefunguje a Vy vypnete a zapnete jistič, zkoušíte rozsvítit stejným vypínačem, který nefungoval, nebo tím druhým? Podle mě to máte špatně zapojené. Je to sice jednoduché, ale laik (což podle Vašeho popisu zapojení jste) v tom dokáže udělat chybu snadno. Zkoušečku asi nemáte, takže pokud nechcete postupovat systémem "pokus - omyl", zavolejte někoho, kdo má aspoň základní znalosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vymena jistice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]