Nejste přihlášen/a.
Budeme do roubenky dávat nová plastová okna výměnou za okna dřevěná, špaletová. Máme ta špaletová okna vybourat celá i s rámem tak, aby se obnažily i trámy v otvorech nebo máme využít stávající rámy oken a do nich montovat okna plastová?
Pokud Vám jde o tepelně nebo zvukově izolační parametry skel, tak vězte, že i do kastlových oken lze dát dvojsklo. Chvilku hledejte na internetu.
Obvykle se vyndavá celé okno, tedy i s rámem.
Ale umím si představit i to, že zůstane dřevěný rám od kastle a do něj se dá plast. Při dost velkých rozměrech a mnoha dalších okolnostech a úpravách. Teoreticky to proveditelné je. Bydlet v tom budete Vy.
Profíci - netlučte mne. Píšu "si představit" - ne že to doporučuju.
Mám obavy, že tu roubenku rozložite. Stačí si jen uvědomit, že ten dům dýchá a to samozřejmě hlavně okny. Výměna oken bude mít velké důsledky, nejen v podobě bourání, ale i právě ve výměně vzduchu. Není to dobrý nápad, lepší je dobře ošetřit okna stávající.
Zase pitchovina.Dům má copak plíce?
Píšete nesmysl. Plastová okna mají smysl ale ne ve dřevostavbě-v roubence.Ta výměna nebude mít důsledky jak píšete ,to by mělo stejné důsledky ve všech staveních ! Zde se to prostě nehodí dřevo a plast k sobě nejde i když plast bude mít strukturu dřeva. Další je že staré stavby a dřevění tím spíš mají špaletová okna a plastová jsou jen pár cm tlustá (rám do cca10cm ,špaletový rám od cca20cm!)
Psala jsem neslyšel, ne nečetl. Mám to od stavaře, který se stavbami a úpravami RD živil celý život. Přeji pěkné odpoledne.
Bláznům se nemá opdporovat ano stavby dýchají mají plíce stačí? asi jo když Vám to řekl "STAVAŘ".
A nejůlepší je když se do toho ještě ... ženská co viděla stavbu z rychlíku když byla tma!
Dobře, díky za upozornění, rozumím tomu, že se to nedá brát doslovně tak, jako že domy mají plíce, ale v přeneseném významu tak, že musí fungovat výměna vzduchu mezi vnitřkem domu a vnějším prostředím, jinak je to pro dům špatně, což znamená plísně atd. No a při instalaci nových oken je tohle třeba brát v úvahu, jinak to nemusí s domem (a dokonce i s jeho obyvateli s ohledem na jejich zdraví) dopadnout dobře. Ten stavař nám tehdy řekl i to, že pro každý dům jsou nejlepší okna původní, je to sice už asi 15 let a technologie jsou zase mnohem dál, ale myslím, že ty základní otázky jsou stále stejné.
tiffany, je obvyklé, že lidé používají mýtus dýchání stěn. Myslejí tím dizuzi vodních par přes zdi. Je přeci špatné, pouštět vlhkost do zdí. Ta se musí vyvětrat okny, dveřmi, či nějakou technologií. Pokud píšete o plísních, vždy se jedná o vadu, buď na domě, nebo obsluhy domu.
Kdysi mne učili, že na každý výrobek, třeba i za pár korun musí být návod, jak věc užívat. Na dům za miliony nikde nenajdete návod na používání.
Naprostý souhlas s kolegy - kastlové okno má zcela jinou konstrukci a hlavně je daleko hlubší - právě proto, aby krylo celou hloubku okenního otvoru.
Takže když tam dáte okno z užším rámem, budete nutně tento problém muset řešit nějakým ostěním. A tedď jakým? Plastové lišty? Nebo to uděláte ve dřevě?
Prostě cpát do roubenky plast je doopravdy zcela šílený nápad., zejména za situace, kdy jdou kastláky znovu do módy a vyrábí to spousta firem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.