Nejste přihlášen/a.
Záleží (jako vždy) na mnoha okolnostech.
Z pravidla nejdříve naplánujete minimálně 2 lidi, místo na skladování oken nebo odvoz, instalaci pokud možno týž den nebo den následující po demontáži s určitým zajištěním.
Pak zajistíte všechno v okolí proti prachu a vyjmete okna z rámů.
Podle typu rámů vyboucháte tak, aby zůstala vnější strana neporušená (pokud neplánujete jiné rozměry oken). Tj. rám oken se rozřízne v nejdelší části, vylomý páčidlem ... prostě podle materiálu a možností ...
Standartní postup výměny je takový (nebud psát odstěhování věcí od oken atd) a to jak ve zděných budovách (rd, výrobní haly atd)tak i v panelácích-vysadí a odnesou se křídla, pak se vezme pila,rozbrus atd a přeřízne se rám přibližně v polovině výšky okna (u špaletových pak i v půlce v parapetu) a páčidlem se vypáčí směrem dovnitř místnosti.Rám se pak vylamuje jakoby dovnitř okna z důvodu co nejmenšího poškození omítek.
Demontáž oken jsem si dělal sám (1.osoba) ve třech bytech 2+1 dvakrát stará zástavba a jednou panelák. Začal jsem ráno cca 2h před příjezdem montážní firmy.
Postup přesně, jak už někdo psal, vysadit - vymontovat křídla. Rám naříznout opatrně kotoučovou pilou na dřevo nebo motorovou pilu, ale nesmíte zaříznout do zdi. Lepší je použít rozbušovačku s kotoučem na dřevo. Pak použít páčidlo a rozlomit rám na menší kusy, pozor ať nepoškodíte vnější parapet, pokud ho nebudete měnit. U paneláku jsem ani nemusel moc nařezávat rámy, šlo to lépe než ve staré zástavbě, tam bývá rám více zapuštěn do zdi a i masivní parapet.
Odvoz zapůjčeným vozíkem do sběrného dvora, pouze dřevo, sklo jsem rozbil a vyhodil do tříděného odpadu. Ušetřil jsem takto cca 4-5 tis. na bytě za demontáž oken.
O montáži nových oken neuvažujte, přišli by jste o záruku.
Vždy se vybourává směrem dovnitř,je lehčí zapravit vnitřní omítky než fasádu. No a dál je to prostý,vysadíš okenice,otlučeš kolem rámu omítku aby okno vylezlo ven a pak už do něj většinou stačí jen párkrát bouchnou palicí a je venku,práce pro cvičený opice. Instalace nových už taková sranda není,nový rám musí být kompetně vyvážen do roviny,odchylka není přípustná,okno by se ti blbě zavíralo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.