Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo zodpovídá za údržbu skřínky plynoměru?

Od: danuska* odpovědí: 8 změna:

Dd,koupili jsme malý domek. Na ulici je k němu skřínka s plynoměrem. Skřínka je zrezavělá, obtížně se otevírá atd. Samozřejmě by do ní někdo mohl vniknout, mohlo by napršet atd. Kontaktovala jsem dodavatele plynu, který mě odkázal na firmu Gasnet. Ta mi sdělila, cituji: Je nám však velice líto, ale plynové zařízení, mimo plynoměr, je majetkem zákazníka a je zcela ve Vaší kompetenci, jak ji budete udržovat, starat se o ni a jak ji zabezpečíte.

Jinými slovy, mám ji sama opravit, natřít atd. , resp.prý zaplatit to u soukromé plynařské firmy, nejlépe nechat vyměnit dvířka atd..

Jak mohu být majitelem skřínky, když jsem ji nekoupila? Má tvrzení firmy Gasnet nějakou oporu v zákoně? Věděl by prosím někdo? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Skříňka na plynoměr je váš majetek a musíte si zajistit její údržbu.

doplněno 18.07.18 22:33:

Ve skutečnosti jste ji koupila s vaším domkem.

hodnocení

4x

@danuska - Jak mohu být majitelem skřínky, když jsem ji nekoupila?
Ze zákona - odběrné plynové zařízení je součástí nemovitosti a jeho vlastníkem je její vlastník, stejně tak jako ostatních rozvodů (elektro, voda, odpady apod.)

Z. č. 458/2000 Sb. (energetický zákon), § 2

(2) Dále se pro účely tohoto zákona rozumí

5. odběrným plynovým zařízením veškerá zařízení počínaje hlavním uzávěrem plynu včetně zařízení pro konečné využití plynu; není jím měřicí zařízení,

§ 62

(2) Zákazník je povinen

f) udržovat odběrné plynové zařízení v takovém stavu, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví či majetku osob, a v případě zjištění závady tuto bez zbytečného odkladu odstranit,

Takže ano, musíte "ji sama opravit, natřít atd. , resp.prý zaplatit to u soukromé plynařské firmy, nejlépe nechat vyměnit dvířka atd.", jinak porušujete zákon se všemi z toho vyplývajícími důsledky:

§ 90 Přestupky fyzických osob

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

e) poruší některou z povinností stanovených v § 22 odst. 3, § 28 odst. 2 písm. a) až f), h), j), k) nebo v § 28 odst. 7 nebo některou z povinností stanovených v § 62 odst. 2 písm. b) až i) nebo v § 62 odst. 4,

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, majitelkou skříňky jste se stala nákupem RD a údržba je tedy na Vás. Zřejmě ji zakoupil některý minulý majitel RD při zřizování přípojky plynu. Zdravím!

hodnocení

2x

Dobrý den. Jak píší předchozí rádci, skříňka je opravdu Vaše. Já jsem tu naši natíral před 14 dny. Jinak je zamčená pouze takovým čtyřhranným klíčem, otevřít jde ale i normálním klícem FAB. Prostě do čtyřhrané dírky zastrčím klíč, otočím a je otevřeno. Když asi před 14 dny dělali odečet plynu, tak si to ten pán sám otevřel, napsal číslo a zase zavřel. Viděl jsem ho jen proto, že jsem se vracel domů. Většina sousedů to tak má, ale třeba jedni to mají na visací zámek. Může Vám to opravit firma, nebo sami, což asi vyjde levněji.

hodnocení

2x

Koupili jste mylý domek a s ním i spoustu dalších věcí, nikoliv jen stavbu.

Skříňku si musíte udržovat sama, vždyť je to Vaše přípojka.

danuska*
19.07.18 01:40
hodnocení

dik vsem

jurajjuraj*
hodnocení

0x

skrinka je vase akorat s tim zabezpecenim si nejsem tak jisty, nejaky visaci zamek tam asi davat nemuzete, nemela by byt volne pristupna? kdyz bude utikat plyn atd

jjirka

Tak ten zámek je tam právě proto, aby neutekl*smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]