Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlíme v cihlovém bytě, starším, kde se v r.1980 zavádělo plynové topení. Od kotle vedou po celém bytě asi 10 - 15 cm nad podlahou trubky k radiátorům. Pokud se kotel a topeni zapne nad ránem, vzbudí mě na druhém konci bytu v ložnici zvuky související s topením - lupkání, praskání ap. Je tam však slyšet i jakoby hučení, pokud se pouze pustí voda ve sprše. Teď stavíme byt v cihlovém dvojdomku, trubky budou zřejmě ve zdi - nebudou už vidět. Bude se výše zmíněný jev vyskytovat i tam? A dá se to nějak odstranit či tomu předejít? Děkuji.
Vedení trubek ve zdi eventuelnímu zvuku nezabrání,zdivo je dobrý vodič zvuku.Po projektantu topení bych požadoval,aby nejmenší průměr trubek topení byl půl coule.Extrémě tenounké trubičky dokáží za nepříznivých okolností potrápit hlukem.Odtok a přítok z kotle a odtok a přítok z boileru se přeruší cca 40 cm dlouhou gumovou vysokotlakou hadicí se šroubením, aby šla kdykoliv pohodlně vyšroubovat..Lupání a praskání může způsobovat usazenina vodního kamene v boileru-jednou začas se musí boiler otevřít a vyčistit.Osobní zkušenost:Manželka si stále ztěžovala na hluk čerpadla topení.Já sám ho téměř neslyšel, ale udělal jsem toto opatření:Na zeď jsem uchytil 2 silentbloky z auta a na ně přišrouboval čerpadlo s úchytem.Pak jsem přerušil trubky přívodu i odtoku gumovou hadicí.Hluk zcela zmizel.Každý má různé zkušenosti a každý poradí něco jiného.Přeji Vám dobrý výběr.
Takový vtíravý dotaz. Máte v potrubí dostatek vody? Zvuk alá puštěný kohoutek může způsobit málo vody v topení. V trubkách a radiátorech bude vzduch a ten zapříčiní vyšší hluk dopravované vody. Tj. prohlédnout expanzní nádrž a vodu doplnit. Pokud je voda studená může se tento zvuk projevovat také do chvíle než-li se ohřeje a tudít zvětší svůj objem, pak mohou zvuky trochu utichnout.
Mrkněte se na množství vody v expanzní nádobě.
A ještě jeden poznatek.
Hučení mohou velice často způsobovat nově namontované termostratické ventily na topení. Známí si takto nechali do stávajícího vodovodního topení přidělat kohouty pro termostatické regulátory průtoku, a takový hukot v trubkách bych v životě neřekl.
Jde asi o zůžení průměru potrubí, možná špatné kohouty pro termostatické ventily. Ale to asi nebude Váš případ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.