Nejste přihlášen/a.
I podle mne by Vám část přeplatku měla náležet.
Větě majitelky rozumím tak, že to co musela zaplatit na topení za dva měsíce, kdy byl byt prázdný, si míní odečíst od přeplatku za vodné a stočné. (Majitelka se na Vás chce"zahojit".)
Já bych na to nepřistoupila. Není přece Váš problém, že majitelka měla byt dva měsíce prázdný. A navíc → jak správně píše @Ben ← nelze topení proúčtovávat proti vodnému/stočnému.
Ano, každé musí být zvlášť. A nemůže po Vás chtít doplatit období, kdy jste v bytě nebydleli.
Děkuji, jsme právě téhož názoru, vždyť od konce dubna platíme. No, asi zvolíme trochu drsnější přístup.
Dohromady tedy nelze topení a vodu? Takže to musí být vyúčtované zvlášť, každé svoji částku?
Dobrý den, Vy máte právo dostat kopii toho vyúčtování, které obdržela majitelka. Zdá se, že jsou zde uváděny dohromady platby (zálohy) za vodné a stočné i za topení. U vodného a stočného se uvádí dle skutečného stavu na bytových vodoměrech (odečet) - rozdíl počátečního a konečného stavu v m3 / Kč. U topení to může být, jak uvádí majitelka (ale s tím nemám zkušenost). Takže, jsou to dvě položky (voda a topení), které by se neměly smíchat. Zdravím!
P.S. Pokud nemáte v bytě vodoměry, lze účtovat podle počtu osob, ale zase vodu a topení zvlášť.
Ještě k tomu topení. Myslím, že dnes je již povinnost, aby v bytových domech byly osazeny na radiátorech měřící hlavice a podle jejich stavu se potom vypočítává odebrané teplo. To vyúčtování z družstva, které si vyžádáte, bude v pořádku, ale paní majitelka bytu by si měla ponechat jen tu část přeplatku, kdy byt vytápěla (asi na poloviční výkon) ona, resp. byl prázdný. Zbytek přeplatku za topení je už asi Váš a za vodu je Váš celý (v době, kdy byl byt prázdný tam nebyl odběr vody).
Dekuji, Bene, já se v tom stejně motám :/, co tedy mohu podle tebe požadovat? Elektřina a plyn se nám vrátily, to je psané na mě, ale s tímto nějak nevím. Na radiátorech měřící hlavice jsou, tudíž pak už vůbec nechápu poznámku s vytápěnými metry.
martinaa - jako nájemce bytu máte právo obdržet stejný doklad o vyúčtování služeb (topení, voda, úklid domu, za odpad, za výtah apod.) jako obdržela majitelka bytu od družstva - tedy, kopii toho dokladu pro Vaši kontrolu. Takže, tento doklad požadujte na majitelce. K topení se nemohu moc vyjadřovat (tam tu zkušenost nemám), ale pokud byl byt prázdný a nebyl normálně vytápěn, tak uživatelé vedlejších bytů museli topit více a družstvo to zřejmě zohlednilo ve vyúčtování nějakým odhadem (ale to fakt nevím). Myslím, že kdyby šlo o nedoplatek, tak budete také nějaký doklad vyžadovat a nezaplatíte jen na slovo.
Jelikož podobné vyúčtování předkládám každý rok nájemníkům, je tam jasně napsáno, kolik a co jste spotřebovala, kolik jsou zálohy a jaký přeplatek Vám náleží. Přesně to vyplácím nájemníkům a nemůžu se hojit na někom jen proto, že jsem neobsadil byt po celou dobu.
Máte právo na celou částku přeplatku, jen nevím, jak to právně vymůžete z majitelky, pokud sdělí že...(prosím dosadit jakýkoliv důvod).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.