Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nově omítnutá zeď - prohlubně a nerovnosti

Od: jann45 odpovědí: 7 změna:

Zdravím, nedávno jsem poprvé zkoušel zedničit na větších plochách. Natáhl jsem na zeď ze ztraceného bednění jemnou omítku a vyhladil jí molitanovým hladítkem a zdálo se to pěkné a rovné. Poté vysvitlo slunce a najednou na zdi byly vidět všechny nerovnosti a prohlubně, které jsem na neosvětlené zdi neviděl. Jak se to dá opravit? Napadlo mě použít ještě jednu vrstvu jemné omítky nebo štuku, ale jak docílit rovnosti, aby to nedopadlo úplně stejně?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Omítka se neurovnává molitanovým hladítkem, ale fartáčem (dřevěné hladítko). Ale napřed se hodí platle, to jsou pruhy malty od podlahy ke stropu a do nich se pak stahuje nahozená malta latí. to se pak utahne hladítkem . Pak se natáhne štuk, který se zatočí filcovým hladítkem a pak dohladí molitanovým hladítkem.

doplněno 15.07.18 20:24:

Ty platle se samozřejmě srovnají latí na stojato.

jann45
hodnocení

To už teď vím :). Zeď ze ztraceného bednění byla rovná, tak jsem si myslel, že postačí jen natáhnout jemná omítka a bude to v pořádku. Bohužel se tak nestalo, asi nemám správný grif na nanesení stejného množství omítky po celé ploše nebo jsem jí špatně urovnal hladítkem.

Jak to teď opravím? Vzít nějakou delší lať a kontrolovat, kde jsou prohlubně a ty vyplnit znovu jemnou omítkou nebo štukem a poté celou plochu přetáhnout štukem?

Těžko radit, když to není vidět, ale ideální a nejrychlejší asi je nahodit to pořádně znovu, tak jak se má.

jann45
hodnocení

Tady jsem našel jednu fotku, snad to trochu objasní.

Nově omítnutá zeď - prohlubně a nerovnosti
dylin
Nereste to...bude váš to štvát do smrti, protože ste to dělal a víte o tom, ale návštěva si toho ani nevšimne ... Namalujte na to grafiti a nakonec to ještě bude dominantou :D

No jestli to drží, tak bych to nechal a přes to bych to nahodil znovu. Udělat normálně platle, třeba tak do jednoho metru od sebe, Taky jde o nějakou lať, kterou máte na stahování a aby byla rovná. Ty platle házejte od spodu, tak jako se nahazuje, stačí šířka tak 15cm. Stáhněte latí na výšku a můžete je proměřit buď vodováhou na výšku, pomocí nějaké rovné latě, nebo závažím. No a po zavadnutí platlí můžete začít nahazovat. Stačí třeba po půl metru, abyste to stačil stahovat než to zaschne. Abych nezapomněl, mohla by ve vašem případě stačit síla malty tak 1cm, když to bude tochu víc, nic se nestane. Po stažení latí to pak dorovnejte hladítkem. A druhý den můžete štukovat. nezapomeňte před štukováním zeď trochu navlhčit. Natahovat štuk zkuste taky jen odhadem třeba po půl metru, aby vám to nezaschlo, než to zatočíte. Je to vše otázka cviku, já taky nejsem zedník, ale předělal jsem si v pohodě celý dům. Něco jsem okoukal, něco jsem se naučil sám. Když to neopravíte, tak vás to bude štvát, protože na to budete pořád koukat. Znám to ze zkušenosti.

jako matér bych to vůbec neřešil,jako profík-viděl jsem i horší od profíků! Neřeště a pokud Vás to bude sejřit-udělejte dle rady a teď nwn asi dle rádce Feraxe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]