Nejste přihlášen/a.
protože již někdy dávno se tento nástroj používal k odstraňování /vystřihování/ shluků housenek na ovocných stromech, kterým se, říkalo houseníky, nebo tak nějak. Přesněji by to věděl nějaký odborník - zahradník. Nyní se to používá, i různě zmodernizované, také všeobecně na vystřihování výhonů, větví. Název zůstal zachován.
Dobrý den, no, já bych řekl, že ten mechanizmus (s dlouhým provázkem) spíše někomu housenici (housenku) připomínal, tak to tak pojmenoval. Dole je (teleskopická) tyč a nahoře je pilka ocaska (ocaska, protože je štíhlá a dlouhá jako ocas - což je také příměr a podobnost). Takže, název housenice bude něco jako ocaska nebo hříbeček (na štupování ponožek). Zdravím!
magdon - ano, chce to fantazii . Proti první odpovědi nic nemám, ale chtěl bych vysvětlit, jestli se výskyt houśenek v čase rapidně zmenšil, když se to na housenky používalo dříve (kdy=?) a nyní už prý primárně nikoliv. A abych to ještě celé zkomplikoval, tak na Google je to známější pod výrazem houseník. No, ještě to může mít souvislost s housetem (malou husou) nebo anglickým slovem house (dům). Já to vidím spíše na ten příměr k housence.
magdon - nabízím ještě jedno vysvětlení toho názvu. Může to být odvozeno od jména výrobce, který s tím přišel na trh jako první. Může to být i (třeba zkomolené) jméno firmy, která to začala vyrábět (možná nějaká zahraniční - např. House, Hause, Houz nebo Houss či Hauss). Jsen zvědav, kdo to dá přesně.
ben - tak "pila ocaska" je mi celkem jasná, při dobré vůli připomíná ocas, "hříbeček" na fusekle je ještě jasnější (já teda občas pro ty účely používám žárovku ), ale ten bazmek na větve mi rozhodně housenku nepřipomíná (nebo mi chybí fantazie
). Proto mě zajímá, co to má společného s housenkami. Odpověď Vitovce se mi sice moc nezdá, ale určitou logiku by měla.
Tak jsem to přece jen našel. Cituji z jakési "ENCYKLOPEDIE STROJŮ A NÁŘADÍ":
Houseník, jak jeho jméno napovídá, je určen k odstřihávání
větví napadených škůdci – housenkami nebo mšicemi,
případně i houbovými chorobami - v korunách stromů...
Takže hned první odpověď byla správná
"magdon - ano, chce to fantazii . Proti první odpovědi nic nemám, ale chtěl bych vysvětlit, jestli se výskyt houśenek v čase rapidně zmenšil, když se to na housenky používalo dříve (kdy=?) a nyní už prý primárně nikoliv."
Vysvětlení: Používalo se to již celé minulé století, možné i dříve. Nyní, i když se výskyt housenek a jiných škůdců nezměnil, se to používá podstatně méně. Na zahrádce je "jednodušší" vzít postřikovač, ve velkopěstitelství traktor s cisternou a turbínou a stromy silně, několikrát za rok postříkat nějakým chemickým sajrajtem.
Tak se houseníky používají spíše pro prostřihování, protože z lezení na stromy na žebříku nebo na štaflích "bolí nohy!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.