Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se tomu říká housenice?

Od: magdon® odpovědí: 5 změna:

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

protože již někdy dávno se tento nástroj používal k odstraňování /vystřihování/ shluků housenek na ovocných stromech, kterým se, říkalo houseníky, nebo tak nějak. Přesněji by to věděl nějaký odborník - zahradník. Nyní se to používá, i různě zmodernizované, také všeobecně na vystřihování výhonů, větví. Název zůstal zachován.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, no, já bych řekl, že ten mechanizmus (s dlouhým provázkem) spíše někomu housenici (housenku) připomínal, tak to tak pojmenoval. Dole je (teleskopická) tyč a nahoře je pilka ocaska (ocaska, protože je štíhlá a dlouhá jako ocas - což je také příměr a podobnost). Takže, název housenice bude něco jako ocaska nebo hříbeček (na štupování ponožek). Zdravím!

doplněno 15.07.18 10:28:

magdon - ano, chce to fantazii . Proti první odpovědi nic nemám, ale chtěl bych vysvětlit, jestli se výskyt houśenek v čase rapidně zmenšil, když se to na housenky používalo dříve (kdy=?) a nyní už prý primárně nikoliv. A abych to ještě celé zkomplikoval, tak na Google je to známější pod výrazem houseník. No, ještě to může mít souvislost s housetem (malou husou) nebo anglickým slovem house (dům). Já to vidím spíše na ten příměr k housence.

doplněno 15.07.18 10:58:

magdon - nabízím ještě jedno vysvětlení toho názvu. Může to být odvozeno od jména výrobce, který s tím přišel na trh jako první. Může to být i (třeba zkomolené) jméno firmy, která to začala vyrábět (možná nějaká zahraniční - např. House, Hause, Houz nebo Houss či Hauss). Jsen zvědav, kdo to dá přesně.

hodnocení

ben - tak "pila ocaska" je mi celkem jasná, při dobré vůli připomíná ocas, "hříbeček" na fusekle je ještě jasnější (já teda občas pro ty účely používám žárovku :-D), ale ten bazmek na větve mi rozhodně housenku nepřipomíná (nebo mi chybí fantazie ;)). Proto mě zajímá, co to má společného s housenkami. Odpověď Vitovce se mi sice moc nezdá, ale určitou logiku by měla.

hodnocení

Tak jsem to přece jen našel. Cituji z jakési "ENCYKLOPEDIE STROJŮ A NÁŘADÍ":

Houseník, jak jeho jméno napovídá, je určen k odstřihávání
větví napadených škůdci – housenkami nebo mšicemi
,
případně i houbovými chorobami - v korunách stromů...

Takže hned první odpověď byla správná *palec*

"magdon - ano, chce to fantazii :). Proti první odpovědi nic nemám, ale chtěl bych vysvětlit, jestli se výskyt houśenek v čase rapidně zmenšil, když se to na housenky používalo dříve (kdy=?) a nyní už prý primárně nikoliv."

Vysvětlení: Používalo se to již celé minulé století, možné i dříve. Nyní, i když se výskyt housenek a jiných škůdců nezměnil, se to používá podstatně méně. Na zahrádce je "jednodušší" vzít postřikovač, ve velkopěstitelství traktor s cisternou a turbínou a stromy silně, několikrát za rok postříkat nějakým chemickým sajrajtem.:(

Tak se houseníky používají spíše pro prostřihování, protože z lezení na stromy na žebříku nebo na štaflích "bolí nohy! *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]