Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z nájemního bytu města

Od: lenule7 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o názor. Od roku 2004 mám garsonku v osobním vlastnictví, v roce 2006 jsem se vdala, manžel v té době žil v obecním bytě (již od roku 2000), kde byl jediným nájemcem. Poté jsme se všichni i s naší společnou dcerkou v roce 2007 sestěhovali do společné domácnosti s manželem, jedná se o byt 2 1. Při úpravě záloh po loňském vyúčtování manželovi na městě bylo sděleno, že jelikož se oženil, musí být sepsán dodatek k nájemní smlouvě, kde budu uvedená já jako manželka a že musí doložit potvrzení, že nevlastním žádnou nemovitost, jinak, že by to mohlo být důvodem k výpovědi nájemní smlouvy (v nájemní smlouvě je uvedeno, že nájemce má pouze povinnost nahlásit změnu spolubydlících osob). Jelikož jsme z této informace byli zaskočeni, tak jsme se poradili s právničkou a ta nám sdělila, že na toto nemá město právo, jelikož jsem garsonku nabyla před uzavřením manželství, nespadá tudíž ani do SJM, tím pádem manžel nemá žádné právo na její užívání a také, že uzavřením manželství se automaticky ze zákona stávám spolunájemcem a není nutno uzavírat dodatky ke smlouvě nebo upravovat nájemní smlouvu. Manžel v garsonce nikdy nebydlel, ani ji nijak neužíval, v současné době ji pronajímám za účelem výdělku na splátku hypotéky. Z těchto důvodů prý nejde uplatnit případnou vypověď pronajímatele - Dle paragrafu 711 Obč. zákoníku za c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt. Ještě chci dodat pro upřesnění, že oba byty se nacházejí v jiném městě, manžel má zaměstnání ve městě kde v současné době bydlíme a na garsonce je zástave na hypotéku, abychom obecní byt mohli nákladně zrekonstruovat před narozením dcery... Chtěla jsem si je ověřit, zda tvrzení právničky je správné a nemusíme se bát, že by nám město chtělo byt odebrat. Mockrát děkuji za odpověď. Lenka Kotková

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

0x

No, já si tedy myslím, že to není tak černobílé. Svou pravdu mají obě strany. Na vašem vlastnickém právu ke garsonce se uzavřením manželství nezměnilo nic, ale manžel má odvozené právo bydlení ve vaší nemovitosti po dobu trvání manželství. O to jde městu. Tím že jste uzavřeli manželství, vznikl k tomu městskému bytu společný nájem manželů, i přesto, že dříve byl nájem jen na manžela. Společný nájem manželů vznikl ze zákona, nevidím proto důvod, proč by se měla měnit smlouva s městem, obvykle se to nedělá, já bych na to nepřistoupila. Maximálně bych jim zaslala oznámení, že dne toho a toho uzavřel manželství a společným nájemcem se tak stala manželka a spolužijícími osobami jsou děti. Je pravda, že vám město může dát výpověď z důvodu, že máte jiný byt, ale také občanský zákoník stanoví "vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;" ( § 711 odst. 2 písm. c) občanského zákoníku). To bude váš případ. Pokud pracuje manžel v místě nájemního bytu a garsonka je navíc malá pro žití celé vaší rodiny, domnívám se, že byste se úapěšně ubránili. Každopádně bych žádné potvrzení městu nedávala, to je jejich věc, ať si to zjistí sami z katastru. Pokud vám přesto výpověď dají, můžete se bránit soudně žalobou na neplatnost výpovědi.

občanský zákoník:

§ 704

(1) Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma manželům společný nájem bytu uzavřením manželství.

lenule7
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za Váš čas a Vaši odpověď. V pondělí se s námi chtějí sejít na městě, tak se hrozím co budou chtít. Vnímám to jako vy a věřím, že by to byl náš případ kdy "nelze spravedlivě požadovat užívání pouze jednoho bytu", ale v dnešním době nevěřím ničemu. Neumím si ani představit, že se budeme soudit s městem, případně se stěhovat s dcerkou do garsonky o velikosti 25 m2 a ke všemu platit dalších 15 let hypotéku kvůli obecního bytu, protože jsme chtěli bydlet v pěkných podmínkách, neuvažovali jsme, že bychom se stěhovali a garsonku jsem si ponechala, abychom ji mohli použít jako zástavu, protože s obecním bytem nemůžete nic :( Město na celý dům kašle a už 10 let s nimi řešíme odkup do osobního vlastnictví, ale jelikož je v bloku školka, tak se to stále odkládá a řeší... Zatím ještě jednou děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]