Nejste přihlášen/a.
V těhle parných a letních dnech mám velké problémy s chlebem. Koupím a druhý den už vidím malé léze plísně. Co s tím, aby chleba vydržel? Koupit vakuovačku.., je to řešením? Do lednice to dávat, oplatí se to? Co je nejlepší řešení kromě rady sněste chlebe v den, kdy jej koupíte..?
Je nesmysl aby druhý den začal plesnivět. To by musel být ve vlhkém sáčku a zapařit se, jinak to není možné.
Jste si jist, že to co vidíte jsou znaky plísně?
Plíseň musí mít nějaký zdroj.Ta se nevytvoří z čistého vzduchu.Spory plísně máte někde poblíž a chléb se tím infikuje.Rozhodně je nesmysl,aby se plíseňvytvořila už druhý den.To by chleba musel být infikován už v krámě.Růst mycelia trvá určitou dobu a je závislý na teplotě.Pokud tedy přinesu chleba a vzduchotěsně uzavřu,tak není důvod k plesnivění.
Vždy se odněkud nejprve přinesou spory a pak začne růst vlastního mikroorganizmu
JABRAKA
Dobrý den, řešení je více, resp. jedno je kupovat si jen menší množství chleba a sníst ho včas. Druhé řešení je (praktikuji ho já) přinesený bochník "rozčvrtit" (nebo přepůlit) - část si ponechat k okamžité konzumaci a zbytek zabalit jednotlivě do mikroténových sáčků a zamrazit (do ledničky ne - chléb vysuší). Potom si jen z mrazáku vyndávat včas zmrzlý chléb a nechat ho rozmrazit (je jako čerstvý). Zdravím!
P.S. Ještě je možnost kupovat si v létě chléb toustový (ještě jsem ho plesnivět neviděl).
Ještě můžete zkusit nakupovat jiný druh chleba (od jiného výrobce). A pokud si kupujete ten krájený, tak ten začíná plesnivět dříve.
U té plísně v potravinách je zajímavé to, že v okamžiku, kdy ji spatříme (a začne se nám "eklovat" nebo z ní máme obavu), tak ona už tam byla i dříve, kdy nám potravina ještě chutnala - plíseň potřebuje čas, než se viditelně projeví, ale roste tam již déle (jenom o ní nevíme). I proto se doporučuje napadené potraviny plísní vyhazovat celé a neokrajovat (chleba) nebo jen neodstranit plíseň z povrchu (např. u marmelády).
Přijde mi to divné, že plesniví už druhý den. Pokud je jeden den upečený (tepelně upravená potravina), druhý den prostě zplesnivět nemůže. Tak rychle se viditelné znamky plísně nemohou projevit. Jedině snad pokud vám prodají starší, ale to byste poznal. Pak je problém u baleného. Ten se čerstvý balit nemůže. A při jakémkoliv výkyvu teplot (jak píše @clayman) se uvnitř vysráží vlhkost, takže opravdu nedávat do tašky ani k chladnému jogurtu. Bohužel nikdy nezjistíte, jestli nedošlo k pochybení už při dodávce na prodejnu.
Znám minimálně dva lidi, kteří si koupí chléb jen nebalený, čerstvě ukrojený a vloží ho do textilního sáčku (i igelitového, ale ten nezaváží). Být vámi, zkusím to také. A pak už zbývá buď změnit chléb, nebo prodejnu. M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.