Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plesnivění chleba

Od: kameron odpovědí: 11 změna:

V těhle parných a letních dnech mám velké problémy s chlebem. Koupím a druhý den už vidím malé léze plísně. Co s tím, aby chleba vydržel? Koupit vakuovačku.., je to řešením? Do lednice to dávat, oplatí se to? Co je nejlepší řešení kromě rady sněste chlebe v den, kdy jej koupíte..?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

4x

Je nesmysl aby druhý den začal plesnivět. To by musel být ve vlhkém sáčku a zapařit se, jinak to není možné.

Jste si jist, že to co vidíte jsou znaky plísně?

olinl
Majsterjoe: jsou chleby, které opravdu druhý den "začínají" plesnivět-většinou pšeničné a z velkoobchodů. Tu čest takový koupit jsem měl..

jabraka*
hodnocení

3x

Plíseň musí mít nějaký zdroj.Ta se nevytvoří z čistého vzduchu.Spory plísně máte někde poblíž a chléb se tím infikuje.Rozhodně je nesmysl,aby se plíseňvytvořila už druhý den.To by chleba musel být infikován už v krámě.Růst mycelia trvá určitou dobu a je závislý na teplotě.Pokud tedy přinesu chleba a vzduchotěsně uzavřu,tak není důvod k plesnivění.

Vždy se odněkud nejprve přinesou spory a pak začne růst vlastního mikroorganizmu

JABRAKA

pb®
Z čistého vzduchu ne, ale vzduch není čistý, právě že těch spór létá ve vzduchu hodně.

hodnocení

2x
Plíseň je dobré znamení, že chleba není plný konzervace. Je pečivo, které plíseň nepohltí nikdy.
Nám většinou chleba zplesniví čtvrtý den. Máme ho v sáčku.
Nesmíte ho nechat zapařit. Takže nedávat teplý do igelitu, nenechat na něj svítit slunce popř ho nenechávat u zdroje tepla.
V lednici dříve ztvrdne.
pb®
To jste na omylu. Takový celožitný kváskový chléb není nic jiného, než mouka, voda, sůl a kmín. A díky kvašení je mnohem odolnější plísni, než chléb s droždím. Jednou jsem měla svůj vlastnoručně upečený celožitný kváskový chléb 3 týdny, aniž by ztvrdnul či zplesnivěl. V sáčku a v lednici, ale přežil.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, řešení je více, resp. jedno je kupovat si jen menší množství chleba a sníst ho včas. Druhé řešení je (praktikuji ho já) přinesený bochník "rozčvrtit" (nebo přepůlit) - část si ponechat k okamžité konzumaci a zbytek zabalit jednotlivě do mikroténových sáčků a zamrazit (do ledničky ne - chléb vysuší). Potom si jen z mrazáku vyndávat včas zmrzlý chléb a nechat ho rozmrazit (je jako čerstvý). Zdravím!

P.S. Ještě je možnost kupovat si v létě chléb toustový (ještě jsem ho plesnivět neviděl).

doplněno 10.07.18 21:41:

Ještě můžete zkusit nakupovat jiný druh chleba (od jiného výrobce). A pokud si kupujete ten krájený, tak ten začíná plesnivět dříve.

doplněno 11.07.18 07:13:

U té plísně v potravinách je zajímavé to, že v okamžiku, kdy ji spatříme (a začne se nám "eklovat" nebo z ní máme obavu), tak ona už tam byla i dříve, kdy nám potravina ještě chutnala - plíseň potřebuje čas, než se viditelně projeví, ale roste tam již déle (jenom o ní nevíme). I proto se doporučuje napadené potraviny plísní vyhazovat celé a neokrajovat (chleba) nebo jen neodstranit plíseň z povrchu (např. u marmelády).

hodnocení

2x

Že chleba zplesnivý, je možné. Že plesnivý do druhého dne stále, je více než divné. Jak ho skladujete? Nemáte ho v igelitu nebo v takovém tom umělém futrále na chleba? Zabalte ho pouze do utěrky a zkuste také koupit jiný druh.

72mona3*
hodnocení

1x

Přijde mi to divné, že plesniví už druhý den. Pokud je jeden den upečený (tepelně upravená potravina), druhý den prostě zplesnivět nemůže. Tak rychle se viditelné znamky plísně nemohou projevit. Jedině snad pokud vám prodají starší, ale to byste poznal. Pak je problém u baleného. Ten se čerstvý balit nemůže. A při jakémkoliv výkyvu teplot (jak píše @clayman) se uvnitř vysráží vlhkost, takže opravdu nedávat do tašky ani k chladnému jogurtu. Bohužel nikdy nezjistíte, jestli nedošlo k pochybení už při dodávce na prodejnu.

Znám minimálně dva lidi, kteří si koupí chléb jen nebalený, čerstvě ukrojený a vloží ho do textilního sáčku (i igelitového, ale ten nezaváží). Být vámi, zkusím to také. A pak už zbývá buď změnit chléb, nebo prodejnu. M.

hanour*
hodnocení

0x
Chleb zacne plesnivet jiz po dvou hodinach od doby, kdy jej vlozite do mikrotenoveho sacku. Lidskym okem nezachytitelne, pod mikroskopem ano. Ja jsem to vyresila tak, ze jsem si od Tupperware koupila spešl box na chleb a jsem naprosto spokojena, chleb v nem vydrzi tyden. Napr rohliky cerstve jsou druhy den stejne dobre a nezgumovati.
Asi za tech 1000,- kc za box vymysleli opravdu nejaky zvlastni plast, jsem spokojena!
Pryc jsou mikroteňáky, platynka apod.

hodnocení

0x

Můj známý jezdíval na loď. Nacouvali s autem k pekárně a do igelitových sáčků jim pekař nachystal chleba, na který nikdo nesahal. Já se snažím, když koupím chleba, na něho nesahat. Vždycky ze sáčku vysunu jen kousem na ukrojení. A pak neplesniví tak rychle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]