Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 19 let a asi před půl rokem se rodiče rozvedli. Mamka si vzala do péče mou 12ti letou sestru a já zůstala s tátou, protože byt, do kterého se stěhovala máma s přítelem a s jeho dítětem byl moc malý. Rodiče se dohodli, že táta bude živit mě a máma sestru. Jsem student a od konce září nastupu na VŠ. S otcem jsme se domluvili, že on mi bude měsíčně dávat jistý obnos peněz na měsíc a já s ním budu hospodařit, jelikož je otec často v práci. Fungovalo to tak, že mi měsíčně dával 3000. Kupovala jsem si za to jídlo, občas někam vyrazila.. Když si chci koupit něco na sebe nebo mi peníze nevyjdou, beru peníze z brigády. Byla jsem spokojená, myslím že 3000 na jídlo a něco navíc jsou optimální. Jinak, na dopravu do školy mi otec dával peníze zvlášť. Jenže žijeme v domě a otec musí mamku vyplatit, takže teď bude splácet půjčku. Ale nájem platí asi 3000 a jeho výplata je něco kolem 30 000. Jde o to, že teď přišel s tím, že mi už bude dávat jen 2000. Já osobně si myslím, že je to málo. Je to vlastně nějakých 66 kč na den. I spousta lidí okolo, kterých jsem se ptala na názor říkali, že to ani není životní minimum. Upřímně, nevím. V těchto věcech se moc nevyznám, nevím jak to chodí v jiných rodinách. 3000 mi přišly optimální. Stejně jako mi příjde, že za jejich rozchod pykám nejvíce já, protože je to můj životní komfort, který se snižuje.. Díky za váš názor.
@aneta - Stejně jako mi příjde, že za jejich rozchod pykám nejvíce já, protože je to můj životní komfort, který se snižuje.
Pravděpodobně si ho budete muset zvýšit vlastním přičiněním.
NOZ § 913
(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.
§ 915
(1) Životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte.
To mimo jiné znamená, že kdyby váš otec matku nevyplácel, onen "životní komfort" by se snížil vaší mladší sestře.
Máte zadarmo střechu nad hlavou včetně souvisejících věcí jako voda, teplo, světlo, drogerie atd., cestování do školy vám otec rovněž platí - kolik byste řekla, že to je celkem? Víte to vůbec?
Ale máte i jinou možnost - jste zletilá, odstěhujte se, žalujte o výživné oba rodiče - a pak nám dejte vědět, jak jste si polepšila.
Nedá mi to ...
Ohledně dotazu už jsem přispěl dřív, ale teď se mi chce reagovat na ty brigády. Každý tady píše "choď na brigády a sežeň si peníze sama". Někteří to jistě zkusili a dokázali, někteří to ani nezkusili, protože ani nechodili na VŠ. Mohu ale říct, že rozhodně ne každý zvládne při SŠ nebo VŠ brigády. Někdo dělá školu celkem snadno a v pohodě chodí třeba ještě na školu jinou nebo na různé brigády apod., někdo tu školu dává tak, že by mohl občas na nějakou brigádu jít, ale jsou i lidi, kteří tu samotnou školu zvládají tak akorát a brigády s ní by už nezvládli (resp. nezvládli by pak tu školu). Záleží na schopnostech jedince, náročnosti školy, ale i určité cílevědomosti (škola má přednost, nebudu ji flákat kvůli penězům s tím, že ji možná dodělám a možná taky ne) atd.
To jen tak na okraj, že pro někoho by nutnost vydělat si peníze znamenala konec (nebo velké ohrožení) školy. Taky takových případů určitě hodně bude. "Choď na brigády" není univerzálně použitelná rada.
Nikdo netvrdí, že má slečna brigádničit celoročně. Ale na své mejdany by si vydělat měla. Co dělá v létě VŠ když má minimálně 3 měsíce volna? Učí se?
id: > Co dělá v létě VŠ když má minimálně 3 měsíce volna?
Toto je jeden z mýtů o vysokoškolácích. Má cenu vysvětlovat? Zkoušky normálně probíhají tak nějak do konce června, na některých školách až třeba do poloviny července. A koncem srpna, případně začátkem září začínají další termíny opravných zkoušek až asi do 10. září (někde až do poloviny září). Jistě nemusím zdůrazňovat, že když se někose mu to z hlavy vypařímu nepovedou všechny zkoušky do konce normálního období a přitom má zájem školu absolvovat, moc si z prázdnin neužije. Jsou tam sice tak nějak skoro dva měsíce volna, přičemž předpokládám, že minimálně poslední 2 týdny věnuje student intenzívnímu učení (a pravděpodobně i něco během prázdnin, protože úplně vysadit na 6 týdnů, tak zkoušku nejspíš neudělá). Kde tedy jsou ty "minimálně 3 měsíce volna"?
Nicméně o prázdninách by se čas na nějakou brigádu najít dal, to ano.
Zdravím, je vám 19 let, to je dost věk na to, aby jste si s tátou vklidu sedli a popovídali si o tom. Jenom prosím vás nevytahujte to o tom svém životním konfortu. To je na ranu. Spíš se zajímejte o to, kolik otec bude muset splácet půjčku, jak vychází s penězi a jak mu v tom můžete Vy pomoci. Píšete že je často v práci - proč asi? Když si bude brát půjčku, tak počítejte také s tím, že musí mít v záloze několik splátek navíc, kdyby se cokoliv stalo. Není to žádná sranda. Taktéž píšete , že si matka našla přítele a odstěhovala se k němu. Zkuste se vžít trošku do toho co asi prožívá váš táta a trošku ho psychicky podpořte ..,prostě snažte se chovat jako dospělá, kterou už v 19 letech jste.
Za rozchod nejvíc pyká váš táta. Vy se jenom bezstarostně vezete. Otevřte trošku oči.
Mluvíte (píšete) mi takříkajíc "z duše". Pod Vaší odpověď tazatelce se podepisuji!
(Otec dcery 25.leté, studující VŠ v Buenos Aires /před tím v Hamburku/, která považuje příspěvek 3000 za "almužnu" v situaci, kdy matka vlastní "vyženěný" (sic!) nemovitý majetek v hodnotě 30.mil.Kč /dříve patřil nebo jsem jej vygeneroval já/ a já mám dvouletou dceru, hypotéku a tč. bydlím v ponájmu...)
Hodně záleží na tom, co si budete z těch peněz platit. Jestli budete bydlet doma a tím pádem mít jídlo doma (nákupy platí otec), tak ty 2 tisíce jsou vlastně kapesné na útraty normálního studenta VŠ, což mi nepřipadá úplně málo.
Jestli si máte kupovat veškeré jídlo, málo to je.
Jinak i já dostávala doma peníze vlastně jen na ubytování a jídlo, na víc opravdu nezbylo, ale je fakt, že důležité oblečení mi kupovala máma. Pak už jen brigády a brigády... máma prostě neměla, měla dvě práce, aby mě mohla ještě chvilku živit!
Jestli je táta rozumný, zkuste za ním přijít s žádostí o radu ohledně brigády, třeba jestli by Vám nepomohl nějakou sehnat, když teď budete mít míň peněz, které Vám opravdu nebudou stačit. Tím mu vlastně dáte najevo, že víc peněz rozhodně potřebujete...
Dobrý den. Co si pročítám jednotlivé reakce rádců, tak každý vás posílá na brigádu. No je fakt, že jsou různé druhy vysokých škol, že. Někde zvládnete brigádu levou zadní, jinde to prostě ani při dobrém úmyslu moc nejde. A kde nabral jeden z rádců, že mají vysokoškoláci 3 měsíce volna, nechápu. Třeba mám doma vysokoškoláka, i když dělá zkoušky v předtermínech, tak stejně mu zbývá jen měsíc a půl volna, do toho má ještě povinnou 14denní praxi. Školu má náročnou, prakticky se neustále drtí na zkoušky, protože se jedná o kvanta učiva, které musí zvládnout se naučit. Kdybych ho ještě hnala na brigádu, tak prostě nemá na to čas. A o prázdninách potřebuje mít i čas na regeneraci sil. Tudíž doma brigády neřešíme. Vám bych, tazatelko, asi radila se nějak snažit vyjít i s těmi 2 tisíci od táty. Asi vám více dávat nemůže, jestliže má platit tu půjčku. Teď se nějak uskrovníte, a až si budete sama vydělávat v zaměstnání, tak si to vše vynahradíte. Život je holt takový, že se musí šetřit. Anebo potom na VŠ zkuste studovat na A a budete mít nárok na stipendium. To jsou peníze navíc.
Pro někoho opravdu může být studium hodně (pak se nabízí otázka, jestli má smysl "se trápit") náročné, ale přesto by nějakou "brigádu" mohl zvládnout každý.
Nemíním fyzicky namáhavé dvanáctihodinové směny ve fabrice, ale třeba průzkum trhu, průzkum volebních preferencí, roznos letáků, mikrocensy pro ČSÚ apod. se dá v pohodě zvládnout. Je to jen pár hodin týdně či měsíčně a navíc si čas každý (většinou) organizuje sám (není určena žádná pracovní doba, jenom termín, do kdy má být "něco" hotovo).
Naše dcera měla doma všechno, co potřebovala, + kapesné. O prázdninách ale chtěla cestovat → na to si vedle studia vydělala. I tazatelka má doma vše, co potřebuje. Chce-li něco navíc, měla by se přičinit sama.
Dobrý den. Aneto, pokud se s rodiči nechcete o výživné soudit (což chápu) protože by to poznamenalo vaše rodinné vztahy negativně třeba, zkuste si promluvit o situaci s oběma. Tedy i s mamkou, zda by Vám nemohla přispívat nějakou částkou měsíčně, vzhledem k tomu, že ještě studujete. Třeba se rodiče nad tímto zamyslí oba a dohodnete se s nimi.
@jjirka - Možná bude chyba v zákonech,no vlastně obecně asi bude chyba v zákonodárcích.
V zákonech chyba není - spíš je smutné, že povinnost postarat se o své nejbližší (nejen děti) vůbec uzákoněna být musí.
A další chybu vidím v tom, že právní vědomí většiny spoluobčanů je k pláči - většina vidí a zná jen svá práva, zatímco povinnosti "cudně přehlíží". Což se netýká jen práva rodinného, ale vesměs všech jeho oborů.
Nemate narok na zadne penize v hotovosti od rodicu. Neexistuje povinnost davat sverenemu diteti penize v hotovosti. Dokonce i kdyby tvuj tata na tebe dostaval vyzivne od tve mamy, tak to nejsou tvoje penize, ale stale penize tveho otce na pokryti nakladu spjenych s tebou. Jinak k zamysleni vam budiz to, ze od 16 let nejsem zavisly na rodicich. V mych 15 meli take rozvod. Od 16 let jiz bydlim sam a platim si vse sam. Dokonce jsem pomahal casto rodicum, kdyz bylo treba. A to jsme vcelku prumerna rodina. Do 18 let jsem podnikal na ZL otce. Od 18 let podnikam sam na sebe. Od 25 let jsem spolumajitel IT firmy. Behem te doby jsem prosel ucnakem, nastavbou i vysokou. Tak zkuste prestat knourat a bezte si na svuj komfort taky vydelat. Vek na to mate.Rodice tu nejsou od toho, aby vam davali penize. Budte vdecna, ze mate strechu nad hlavou zadarmo.
Chybí mi informace. Na podzim máte nástup na VŠ - budete dojíždět, budete bydlet u otce, nebo na kolejích? Nejsou tu zřejmé náklady, které budete mít.
Jinak: nejsem si jista, jestli musíte brát ohled na to, jak si vás rodiče rozdělili. Resp. oni se nějak dohodli, jak jim to vyhovovalo - otec neplatil matce výživné na vaši sestru a matka zase neplatila výživné otci na vás. Od 18 let ale dostává výživné vyživované dítě a ne jeho rodič. Tak si dovedu představit, že byste mohla požadovat výživné po otci i po matce, bez ohledu na to, jak se rodiče dohodli.
Budu dojíždět a bydlet u otce. Mamka s přítelem si budou pořizovat dům, takže i zvažuji zda by nebylo lepší se přestěhovat k nim.. ale zase tu nechci nechat tátu samotného.
No ano, hrozné to je.Myslíte, že to splácení domu dělá pro sebe?Myslím,že uvažujete dost sobecky.Mohl by se také na splácení domu vykašlat,prodat dům,vyplatit matku a ze zbytku třeba koupit dvoupokojový byt, kde by jste bydleli, on by dával 3000,- a to by bylo v pohodě?Z uvedeného vyplývá,že Vám je jedno kde budete bydlet, u otce, u matky s cizím chlapem, nebo úplně někde jinde,hlavně že mám 3000,-
Životním minimem se neoháněj, protože u něj se předpokládá platba bydlení, energií, vody, ošacení a jídla. Ty z toho všeho platíš jen jídlo (a to nevíme, jestli jen jedno, nebo i snídaně a večeře, a jestli jen v pracovních dnech, nebo každodenně).
Každopádně si myslím, že by ti měl otec zaplatit běžnou stravu ve školní jídelně či menze a potřebuješ-li, tak ubytování v internátu nebo na koleji. A samozřejmě nutné (možná se budete s otcem rozcházet v hodnocení, co je nutné, ale pravdu bude mít v tom případě on) oblečení a věci do školy. Doma pak stravování + normální užívání bytu/domu zdarma.
No když čtu celou tu otázku, tak chápu,proč dnešní mládež nemá děti.Protože když si uvědomí a poskládá všechny aspekty a chytáky,které se nyní učí na svých rodičích, jak je obrat o peníze a sám se nijak nesnažit, jen natáhnout ruku, tak už vidí nebezpečí,které by jim hrozilo od jejich dětí, že oni by se ocitli v roli "oslíčku otřes se" a jejich pohodlný Free,Cool,In život by byl ohrožen, tak raději ty děti nemají.Možná bude chyba v zákonech,no vlastně obecně asi bude chyba v zákonodárcích.To jen tak moje úvaha,která tedy neodpovídá na otázku.
To je jenom jeden z řady důvodů, proč nemít děti. Další je například to, že se ženám nakukalo, že musí studovat do 30ti, jedině potom budou cool a hodny úcty. A obecně nám přerostla hlavu emancipace. A s tím spojená obrovská náročnost ženy snad na cokoli, počínaje vlastním pohodlím, krásou a pokud možno věčnou, která si s porody moc netyká, nu a ženy když už se k porodu brr odhodlají, tak to musí být už partie nejméně multi-milionář a císařem. Zkrátka, dnešní žena a porody? Nenechte se vysmát. Dnešní žena si dá raději hormonální antikoncepci a jak se říká, zabije dvě mouchy jednou ranou. Po á neotěhotní a po bé pohojí si svoje aknýčko na fejsu. A co muži? Netečně či ospale přihlížejí, nemohouce ničeho reálně změnit a degenerují vlastně podobně jako nové generace žen.
@mcfight - netečně či ospale přihlížejí, nemohouce ničeho reálně změnit
Spíš nechtějí - proč by si měli komplikovat život nějakou rodinou a ještě do ní investovat svoje peníze, když se tak krásně dají utrácet jinak?
@jedubabicka: ono u chlapů v tomhle zase takový problém být nemusí, protože příroda se kolem 30ky ozve a peněz líto není..akorát ty dvacítky do páru., ty ještě studují a zajímá je spíš to aknýčko.. :D Co ještě může samozřejmě odradit chlapa.., je dnešní míra rozvodovosti a politika alimentů, kdy chlap platí na dítě plnou palbu, přestože jej vidí jen z rychlíku - proti své vůli, občas o víkendu. Ale ano..chlapi jsou různí..To nepopírám. Obecně došlo k zhroucení starého dobrého systému rodinných hodnot, který započala emancipace. Místo těhle hodnot byla vystavěna modla ekonomických hodnot a individuální sebestřednosti. Takže to chce pár milionů migrantů z Afriky a prozdravení našeho přitroublého pohodlíčka může započít :D A když na ně budeme hodní, možná díky nim laskavě nevymřeme.
Ono těch pohledů, pokud neznáme další detaily situace, může být hodně- počínaje tím, že např otec se nevzdá domu a tím omezuje okolí, v tomto případě dceru. Další pohled mohou být brigády dcery či brigáda otce pokud musí najednou splácet zvýšené náklady o vyplacení manželky z domu. Příjem 30 tis /předpokládám, že se jedná o čistý příjem/ není zase tak málo, ale na druhé straně dnes se málokdo chce omezovat - viz i citace dcery - nechce si snižovat životní komfort / snad jsem citoval správně/ - a tyto pohledy se "dědí" nebo je prostě děti od svých rodičů přebírají jako standart- tak to má být, tj je předpoklad i u otce, že ani on si nechce snížit životní úroveň ačkoliv mu v kolonce "má dáti" narostly výdaje, ale příjmy nikoliv.
Jste rozmazlená a myslíte spíše jenom na sebe. Dospělý člověk jako vy by měl přemýlet i jinak. Když litujete sebe,co najít si práci,osamostatnit se a studovat při práci. Váš otec je asi dříč. Jak mu chcete vy pomoci? Ptáte se, jak je to v jiných rodinách. 30 tisíc mají naši dohromady. Jsme na to čtyři. Pa pa.
Trochu mám dojem, že další natažená ruka, která jen čeká na co má nárok. Sežeň si třeba i nějakou brigádu a vylepši své finance. Jsi pohodlná asi. Znám studenty z VŠ a docela dobře situovaných rodin a řada z nich je v tomto směru šikovná. Ať dělají brigádu v marketu, obchodě nebo IT. Zvedni zadek od kompu a přičiň se i sama.
@jamu - Dokonce i kdyby tvuj tata na tebe dostaval vyzivne od tve mamy, tak to nejsou tvoje penize, ale stale penize tveho otce na pokryti nakladu spjenych s tebou.
Mýlíte se - slečna je plnoletá, měla by tedy zákonný nárok na to, aby výživné od matky chodilo k jejím rukám.
@Jedubabicka: »slečna je plnoletá, měla by tedy zákonný nárok na to, aby výživné od matky chodilo k jejím rukám«,
Máte pravdu. Alespoň by zjistila, na co je výživné určeno a mohla by se doma spolupodílet na nákladech na bydlení, stravování, apod. → Řekla bych, že by pro slečnu bylo výchovnější, kdyby obdržené peníze předávala otci, přispívat by měla i z brigád...
Není vůbec hrozné žádat výživné soudně, jeto naprosto vpořádku. Na zletilé dítě už nežádá výživné rodič, ale potomek musí sám. Sloud aspoň pořádně zváží finanční poměry obou vašich rodičů a zajistí, abyste dostala to, co potřebujete. Ale ani ta brigáda nezaškodí, pracuj,e hodně vš, neěkteří dokonce žijí i jen ze svých brigád.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.