Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nějaký nápad jak si vyrobit skříňku?

Od: martinka* odpovědí: 15 změna:
Dobré ráno, včera jsem rozebrala na desky už rozpadájící se šuplíkovou komodu (střední velikosti). Napadlo mě že bych zkusila její desky ještě nějak využít na nějaký regálek s poličkama, problém je v tom že vůbec nemám tušení jak na to, nemáte někdo nějaký nápad či návod? Děkuji moc
doplněno 10.07.18 10:27: Tady je fotka pozůstatků skříně

Nějaký nápad jak si vyrobit skříňku?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miso*
hodnocení

2x

Uz vidim fotky.

Ak je korpus v poriadku, poskladajte ho nazad. Neviem, akym sposobom bola spajana, ale spoje mozte posilnit konfirmatmi 7x50. Konfirmaty su vruty urcene priamo do drevotrieskovej dosky a dobre drzia bez rozstiepenia dosky. Akurat vrtanie je zlozitejsie, potrebujete na to 3 vrtaky. Najprv pouzijete vrtak 5 mm a vyvrtate dieru pre cely konfirmat. Potom vrtak 7,5 mm (8 mm) a dieru na zaciatku rozsirite pre driek - v podstate prevrtate prvu dosku, co je kolmo na srob. Nakoniec vezmete vrtak 10-12 mm a len odvrtate laminat do minimalnej hlbky, aby mu bolo mozne zapustit hlavicku (toto nie je povinne). Da sa to spravit aj v jednej operacii, ale potrebujete na to specialny konfirmatovy vrtak (100 Kc). Do pripraveneho otvoru zasrobujete konfirmat s imbus klucom a ak je zapusteny, mozte ho po odmasteni dosky prelepit samolepkou v dekore, pripadne nan nasadit plastovu krytku.

Zadne celo - tenky material zadneho cela sa vola sololit. Nie je pravdou, ze nema vyznam. Skrinku tzv. "zavetruje", aby drzala v pravom uhle a neplandala nestabilne do stran. Podla fotografie bol sololit nabity s klincami (hrebiky). Ked ho budete vracat, pouzite klince s velkou hlavou, zname tiez pod nazvom "lepenkove". Pri zatlkani dajte pozor na prsty a na to, aby bola skrinka v pravom uhle. S uspechom sa da na vyrovnanie vyuzit prave pravouhla hrana sololitu (ak nebol pileny doma na kolene). Najprv ho nabodujete v kazdom rohu a potom pokracujte s klincami v rozteci cca 8-10 cm. Este pozor na to, aby ste sa trafili priblizne do stredu drevotrieskovej dosky za sololitom. Prekreslite si nan rysku ceruzkou, aby ste videli bezpecnu oblast.

Sufliky by sa asi tiez dali opravit, pokial len vypadavalo sololitove dno vlozene do drazky, da sa s uspechom uchytit za pomoci "drziaku zadnej steny" - napr. Hafele 260.09.710 alebo Hettich RV8. Pokial sa aj rozpadali rohove spoje, Najjednoduchsie ich spevnite mensimi nabytovymi uholnickami alebo tensimi konfirmatmi.

Ak sufliky opravovat nechcete, mozte tam dat namiesto nich police. Tie nechajte narezat a ohranovat z prednej strany. Suflikove komody z Ikei nemaju spodne dno, iba predny sokel. Takze by bolo potrebne nechat odrezat o dosku navyse.

hodnocení

0x

Cesta nejmenšího odporu: v železářstvích a také ve velkých marketech je "spojovací materiál", to jsou takové podivné, ploché trojúhelníky se spoustou dírek. To se položí na hrany dvou desek zezadu, přivrtá a sešroubuje se to. I se zády. *palec*

Nějaký nápad jak si vyrobit skříňku? #2
Nějaký nápad jak si vyrobit skříňku? #3
Nějaký nápad jak si vyrobit skříňku? #4

hodnocení

0x

Záleží z čeho jsou vyrobené ty desky. Jestli je to masív, nebo nějaké lamino a pod. A doma na koleně bez kotoučové pily, no nevím. Když se ti to podaří nařezat, tak je potřeba zažehlit hrany. Pak vyvrtat otvory na "týble", to ale v ruce jde dost těžko. Nebo pomocí různých vinglíků a pod, ale hezké to pak není, protože je to vidět.

miso*
hodnocení

0x
Najlepsie vyuzitie tych dosiek by bola oprava prave tej komody. Co jej bolo?

martinka*
hodnocení

@babkazov Takže klasické elka jako se přichytává polička do zdi?

Já si myslím, že to musíte vidět. A když se zeptáte prodavače, dobře poradí, zvláště, když máte v mobilu fotku. Já to takhle vždycky dělám a vždycky získám dobrou radu. Ptám se na možnosti a vždycky se dozvím to, co potřebuji. ;) Je zajímavé, že od muže. Ženy to tak nějak odflinknou, znaží se jen prodat. Jen v jednom železářství a u kytek jdu za ženou. :-D

martinka*
hodnocení

@miso Byla to obyčejná komoda z Ikei, rozpadal se jí jeden šuplík po druhém snažila jsem se je opravit ale ani to je dlouho pohromadě neudrželo, navíc jsem na ní měla mikrovlnku a deska pod ní se začala prohýbat.

A pro příště už víte, kde nábytek nekupovat.

kutil1*
hodnocení

0x

Předpokládám že to bude dřevotříska.

Pokud ano tak bych se na to vyprd a když už bych si chtěl dělat regálek tak si seženu nějaké masivní desky. Stejně se ta dřevotříska začne za chvíli opět drolit, je to strašnej materiál. Taky by nebylo špatné mít na tyhle práce přímočarou pilu.

martinka*
hodnocení

@ferax® Myslím že je to dřevotříska z té měla obvodní desky a zadek i vnitřky šuplíků nějaké plato v ruce zlomitelné (neznám název).

pohanka*
hodnocení

0x

Pryč s tím, to již nezachráníte a dělat něco doma na koleně, bez potřebného nářadí, dílny nemá cenu.

Já mám zase naopak zkušenosti, že Ikea má pěkný, kvalitní nábytek a skříňky docela bytelné.

Zřejmě jste koupila velmi levnou skříňku a nevhodně použila, s velkou zátěží.

Třeba skříňka určená do předsíně /tak na čepice a klíče/ a zatížila MT, které bývají těžké /zvláště ty starší typy/.

Zadní stěna není důležitá, bývá to ze sololitu.

martinka*
hodnocení

@pohanka O skříňku vůbec nejde, odloužila si už roky takže si myslím že jsem koupila dobře. Největší zátěž pro ní nebyla mikrovlnka ale dcera a její zacházení. :) Já jsem domácí kutil, vůbec mi nevadí že nemám potřebné nářadí abych si práci co nejvíc ulehčila a urychlila dělám to protože mě to baví o volném čase vytvářet ze zničené věci zase věc funkční. Pilku, kladívko, hřebíky, elka mám pokud to dřevotříska neobstojí nebo se časem můj regálek rozpadne s dobrým pocitem ho půjdu vyhodit. :)

martinka*
hodnocení

@kutil1 Kdybych si už chtěla vyrobit pořádný regál je jasné že bych volila nové a pevné desky ale chci zúžitkovat to co mi tady zbylo. :)

martinka*
hodnocení

@ferax Jak už jsem před chvíli psala, komoda měla odsloužené roky, nesla tíhu jak mikrovlnky tak odolávala dceři a jejím třískáním, věšením se úchytkách. Já jsem s nábytkem z Ikei byla vždy spokojená.

martinka*
hodnocení

@miso Celý váš návod jsem si musela zkopírovat a uložit jelikož trošku louskám Slovenštinu. :) Ano, přesně ta šuplíková komoda to je, beze dna (spodku) a ve předu má prkno. Tak vám moc děkuji za radu, dnes už je sice pozdě ale zítra se do toho pomalu pustím. :) Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]