Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastová okna - teplý rámeček

Od: jp* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den. Dokázal by mi někdo odpovědět, o kolik sníží součinitel prostupu tepla tzv.teplý rámeček mezi jednotlivými skly v okně?

Mám okna s dvojsklem s kovovým (možná je to hliník) rámečkem a je pravda, že když se začnou zevnitř rosit, tak je to vždy od spodního vodorovného okraje. Chovaly by se okna s "teplým" rámečkem jinak?

Nezdá se mi, že by na tepelnou vodivost hliníku návrháři oken nemysleli již dříve, když se okna začala dostávat na trh.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrsinger*
hodnocení

0x

Neřeknu Vám o kolik přesně se sníží tepelný prostup, ale myslím že to udělá několik setin z hodnoty tepelného prostupu. Co Vám však říct můžu přesně je, že teplý rámeček (hlavně plastový) omezuje rosení při okrajích skla. Není to jen marketingový blábol, ale opravdu to funguje. Jeden náš zákazník si stěžoval na velké rosení při okrajích a tak jsme mu na zkoušku dali do jedné půlky dvojkřídlého okna sklo s plastovým rámečkem. Dle jeho informace byl hned druhý den vidět rozdíl a použiji jeho slova: "Je to o 90% lepší."

Nejhorší je hliníkový, pak je nerez, no a nejlepší jsou plastové, přičemž se nás někteří výrobci rámečků snaží přesvědčit jak obrovské jsou i mezi plastovými rámečky rozdíly. Tohle už řadím do kategorie marketingových blábolů - jistě, rozdíly jsou, ale určitě nebudou tak velké, jak velký je rozdíl mezi průměrným nerezem a průměrným plastem.

Hlavně si dávejte pozor na meziskelní mřížky - málokdo se nad tím zamyslí, ale dalším obrovským tepelným mostem ve skle je meziskelní mřížka, která se sice přímo nedotýká skel, ale mezera je velmi malá a materiál je zase hliník. Krásně jsem si toho všiml v kanceláři jednoho vlhkého chladného rána. Skla byly do východu slunce zamlžené zvenčí, jenže ne po celé ploše, ale pouze prostory mezi mřížkami. Bylo názorně vidět, jak mřížka předává teplo vnějšímu sklu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]