Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příčky bytového jádra na různě vysoké podlaze

Od: kamil* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

rekonstruujeme bytové jádro v panelovém domě. Původní umakartové jádro (již vybouráno) nahrazujeme pórobetonem (nejspíše Ytong).

Problém je, že podlaha původního jádra je zapuštěna zhruba o 3 cm oproti výšce okolní podlahy a nyní, aby se příliš nezmenšil prostor zejména na toaletě, je nutné postavit stěnu z porobetonu tak, že zhruba polovina tvárnice (ta větší *smich*) bude na okolní podlaze a druhá polovina vychází, že by visela ve výšce zhruba oněch 3 cm nad zapuštěnou podlahou. Nabízí se tedy více řešení a nevím které je vhodnější:

1. před založením první řady zdiva vyplnit tuto mezeru pouze pod zamýšlenou zdí? Betonem? Nebo lepidlem na pórobeton?

nebo

2. před založením první řady zdiva dorovnat celou plochu zapuštěné podlahy původního jádra do výšky okolní podlahy? (zřejmě lepší řešení, pokud bychom chtěli lehce změnit půdorys) – jakou hmotu použít? Nějakou samonivelační stěrku? (v síle cca 3 cm) Na ni pak stavět zdivo z porobetonu? Nebo beton?

Nebo jiné řešení?

Bohužel v místě toalety nemohu posunout příčku pouze nad zvýšenou podlahu, neboť by kolidovala s vchodovými dveřmi do bytu. Na druhou stranu si nemohu dovolit posunout příčku dovnitř, jelikož by se tím zmenšil prostor před záchodovou mísou (a tu nemohu posunout dále kvůli rozvodné šachtě instalací) a hlavně by pak nastal problém i s vázáním stěn v různé výšce.

Díky za nápady,

Kamil

Příčky bytového jádra na různě vysoké podlaze

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jak jednoduché,běžně se ytyngy a nejen ty zakládají na "lože" ze zdicí malty či potěr (beton) a to ve dvou variantách-1. perfektně se vyměří příčka apak se perfektné (do vodoroviny) namaltuje pás-základ pod příčky a druhý den se pak na pepidlo-tenkovrtsvá malta pro zdění vyzdí příčka (většinou do poloviny výšky!) Varianta 2. je identická,až na to že po celkovém založení se do zavadlé malty položí první a dle stavu i druhá vrstva ytongů (hebelů,porfixů..příčkovek Heluz,Porotherm atd)

Další možnost je,pže pórobeton lze lehce řezat a brousit,tak se první vybrousí-podřežou dle potřeby aby sedli na lehce "namaltovaný" podklad.

Vůbec bych si nědělal starosti s nerovností a osobně jsem si to udělal jako varianta 2. s tím ž jsem vůbec neizoloval hydroizolací (pod dlažbu a obklady je zbytečnáa jen to prodraží). Pokud vyteče voda (praskne odpad,přívod k umyv,pračce... tak stejně je izolace na nic neboť dveřmi do koupelny-WC končí a a tím má cestičku jak se dostat k spousedům (v RD o patro níž k rodičům...A to co vycákají děti z vany se na dlažbě itře dříve než něco prosákne skrze spáry ve dlažbě -obkladu a to bude .To co přes ně proteče je 0,0 prd vody!(jestli půl deci na 2m2? i to je nepravděpodobné)

mytrix*

Přesně tak. Maltové lože je přesně dle technologického postupu výrobců porobetonu.

Jen tedy doplním, že se musí trochu improvizovat jak psal diesel a následně porobeton přilepit k té maltě lepidlem. Existuje sice zakládací malta, na kterou lze porobeton dát přímo, ale v praxi je v obchodech nesehnatelná - z nedávné zkušenosti je pouze na objednávku..

kamil*
hodnocení

@diesel

@mytrix

Výborně pánové, tohle se mi líbí. Takže namaltuji pás, kterým rozdíl vyrovnám - viz přiložený obrázek. Na toto pak již klasicky přilepím porobeton. Pochopil jsem správně?

Hydroizolaci zřejmě stejně použiji, ale to spíš pro jistotu.

Řezací a brousící varianta se mi zdá pracná, jelikož bych musel takto opracovat větší množství příčkovek.

Velmi vám děkuji za rady

Příčky bytového jádra na různě vysoké podlaze #2

fik
hodnocení

1x

Šel bych variantou č2 zapuštěnou podlahu vyrovnat betonem do výšky okolí,nechat vyzrát a potom normálně začít zdít příčku...Dle mě nejjednodušší řešení

jabraka*
hodnocení

0x

Já bych šel cestou nejmenšího odporu a nejprve bych provedl dlažbu jak v koupoelně,tak ve WC tím se podlaha sjednotí a můžou se postavit příčky.Nakonec se stěny obloží a je hotovo.Pod obklady i dlažbu tekutou hydroizolaci.

JABRAKA

kamil*
hodnocení

@jabraka

Děkuji za odpověď.

Vaše řešení se zdá elegantní a při troše snahy by snad bylo možné mít dlažbu přesně stejně vysoko jako okolní podlahu, ale příčilo by se mi stavět část příčky a hlavně pak celou příčku mezi toaletou a koupelnou na dlažbu a potom taky dlažba nebude pod vanou a nakonec při výměně dlažby v budoucnosti (snad daleké, ale jeden nikdy neví) bych musel další novou dlažbu položit na starou, čímž by vznikl nový nechtěný schodeček, nebo bych musel poté starou dlažbu složitě ořezávat okolo stěn, ale to už by snad byla drobnost.

Z mých variant byste se tedy nepřiklonil ani k jedné?

krtek66

to je tak hloupej nápad až to bolí...to je jak stavět barák a začít střechou*alene* ...nejdřív hrubá stavba pak PSV!

hodnocení

0x

Tak než se je... se "základem"3x3cm tak první vyrovnat podlahu-varianta č.2.Na 3cm je nivelačka drahá,lepidlo vůbec ne.Použil bych nějaký nízkozrnitý potěr (třeba levnestavebniny.cz/... ) a jestli tam bude pouze dlažba tak není nivelačka vůbec potřeba-menší nerovnosti srovnáte lepidlem.Hydroizolace pouze do sprchového koutu

kamil*
hodnocení

@magor

Tato varianta se mi taky docela zamlouvá a ještě ji zvážím, možná v kombinaci s ostatními, kdy bych tedy podlahu tímto potěrem zvedl do takové úrovně, aby následná dlažba byla v úrovni okolní podlahy a nepatrný rozdíl bych vyrovnal zřejmě opět zdící maltou, jak píšou pánové diesel a mytrix

děkuji za vaši radu

ytongpodpora*
hodnocení

0x

Dobrý den,

obě varianty jsou možné. U první by mohla být použita zakládací malta Ytong při zakládání první řady. U druhé varianty lze použít samonivelační stěrku a poté zakládací maltu Ytong.

Pěkný den, Ytong podpora.

krtek66
hodnocení

0x

další varianta je posunout příčku dovnitř a položit ji na sníženou podlahu a vyzdít...popř. složitější...na nižší podlaze udělat tenčí příčku a k té dozdít poté další "vrstvu" z vyšší podlahy, aby nabyla na "tloušťce"

olasek
hodnocení

0x

Podle mě bys měl nejjednodušší koupit uzší cihlu na požadovanou šířku dorovnání, nařezat ji na potřebanou výšku a můžeš to udělat celý najednou. Tzn. varianta 1, ale místo Výplň beton dát porobetonový kus cihly. Takhle jsem si to udělal doma taky a je to svatý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]