Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhotovení formy

Od: pajda212® odpovědí: 3 změna:

Mám keramický kachel a ráda bych si zhotovila jeho sádrovou kopii. Z čeho a jak vytvořit formu pro odlití kopie?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Formu získáte obtisknutím kachle do čehokoliv plastického. Vhodná je "formelína", ale na kachel by jí bylo potřeba asi moc. Takže bych volil třeba důkladně prohnětený jíl vhodné konzistence. Po otisknutí bych nechal jíl důkladně vyschnout (pomalu, aby nepopraskal) a před nalitím sádry by bylo dobré povrch jílu něčím důkladně napustit, aby se sádra do něj nevsakovala, například "vodním sklem" (samozřejmě taky nechat uschnout).

hodnocení

0x

Dělávali jsme formy z latexu, ve větším množství jsme pro latex jezdili do Hrádku do Vulkánu. Ale na jednu kopii se to nevyplatí, to byste těch kachlí musel zhotovit hodně, je to pracné a nákladné. Možná se někde poptat, kde vyrábějí filmové rekvizity?

hodnocení

0x

Už jsem to psal, pružné formy se dělají ze silikonového kaučuku, u nás ho vyrábí Lučební závody v Kolíně, pod názvem Lukopren. Na formy je určena řada Lukopren N. Ovšem, jak je psáno výše, je to nákladné.

Kdysi jsem četl i o odlévání sádry do sádrových forem, ovšem praktickou zkušenost nemám. Samozřejmě je nutná dokonalá separace a pak mi vrtá hlavou, jak to udělat, aby vydžel odlitek (obávám se, že minimálně jedna sádrová součást při oddělování praskne).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]