Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuji koupit vysavač ale výběr není lehký.
Chci klasický sáčkový.
Dočetl sem se,že pro dobrou "účinnost vysávání koberce" by měla být hodnota aspon písmeno C
V recenzích vysavačů ale čtu,že i když má např.vysavač "účinnost vysávání koberce" hodnotu E , tak píší lidé že dobře vysává koberce...já to tedy nechápu
No, ideální dobu pro výběr vysavače jste už prošvihl, ale to asi víte. Dnes, díky diktátu EU už seženete jen slabé vysavače, pokud si tedy nechcete koupit vysavač průmyslový. No ale co bylo, to bylo - rozhodně schvaluji Váš výběr sáčkového vysavače, bezsáčkvé jsou sice ,,jakobyEKO´´ jenže jejich čištění je docela špinavá záležitost - máme dva v rodině a nikdy víc - ostaně i zde zmíněná Roventa stojí přes pět tisíc, navíc obyčejný HEPA filtr do ní stojí přes pětikilo a furt se hrabete v prachu.
Ale když už chcete vybírat ze současných vysavačů, tak špatný není třeba tenhle
Tak vámi vybraný vysavač ETA stojí podle štítku úplně za nic.Energetická třída: D, Třída účinnosti vysávání koberců: D, Třída účinnosti vysávání tvrdých podlah: B, Třída emisí prachu z vysavače: D, To s ním máte osobní zkušenost? Nechápu na co ty štítky u vysavačů teda jsou,když neodpovídají realitě.
Mam opacnu skusenost. Tieto nove vysavace su tak potunene, ze "trhaju beton". U nas doma nova bezsackova Rowenta vytahuje pomedzi parkety skvarovy zasyp. To sa mi nedialo ani s priemyselnym Karcherom. Ale do bezsackoveho by som uz nesiel.
Nesouhlasím, výrobci motorů dělají i motory s menším příkonem, ale za to s velkou účinností.
Mám s ním osobní zkušenost - má ho ségra, kupovali jsme ho přímo v podnikové prodejně ETA. Prostě jsme vyzkoušeli x- vysavačů a tenhle se empiricky jevil jako nejpřijatelnější.
Ovšem - proč to nepřiznat, sám si doma opatruju Eta Tiro s 1700W
a Eta 7400, který jsme dostali ke svatbě
ten má sice ,,jen´´ 1200W, ale nemaje HEPA filtr táhne jako ďas.
K těm štítkům - no, víte, přiznám se, že čím jsem starší, tím jsem větší euroskeptik - ba co hůř, vidím zcela jasně, kam celá EU směřuje, takže ty štítky mají pro mě zcela mizivou informační hodnotu. Podobně jako třeba štítky u zimních pneumatik - je sice good vědět, že guma není hlučná, že šetří fuel, ovšem co je to platné, když poněkud opomíjejí takovou nepodstatnou vlastnost - nakolik daná guma drží na sněhu, či ledu. A to zase zajímá mě - takže jednoznačně štítky ignoruju a řídím se tím šedým mezi ušima.
Jen pro ilustraci - nedávno jsem zrovna četl, že zákaz klasických žárovek byl jednoznačným lobbingem Osramu a Philipse, že ten ,,ynteligentní´´ nápad snad ani nevzešel z EU parlamentu.
Tak jen čekám až se prolátne, kdo a proč si vymyslel tuhle koninu s vysavačema...
@promon Za vším hledej peníze. Žárovky jsou zakázány a já si 100W svítím v pohodě dál. Krom zásob co jsem si udělal se dají stále koupit, tak proč ne. EU mi může se svými nařízeními políbit zadnici. A to si myslím že bude hůře. Zákaz za zákazem, naprosté hlouposti.
promon> Také jsem byl zastáncem klasického sáčkového vysavače s velkým příkonem.
Ale po zakoupení té Rowenty za 5tis kč, jsem přístup přehodnotil. Ten tah je obravdu obrovský. Má pouze 750w a 67dB.
Předtím jsem měl 2000w Philips, který sál o několik tříd méně.
Je ale třeba vybírat kvalitní.
Roventa dělá i sáčkové s velkým sacím výkonem, jejich AAAA stroje jsou fajn. Jen nevím jakou mají ty motory životnost.
Mám doma 2000W Philips triathlon a ten mi zvedá koberce při vysávání už více než 10 let
A teď tu o Karkulce, prosím, ta je uvěřitelnější.
Možná to nevíte, ale vysavač je nesmírně jednoduchý stroj. Funkční sestava je motor, radiální ventilátor a filtry. Takže pokud jste svůj příspěvek myslel vážně, zkuste mi vysvětlit, kde nastal takový technologický přelom, že najednou má vysavač při polovičním příkonu stejný, nebo vyšší sací výkon .
Navíc si račte povšimnout, že tento pozoruhodný zázrak technologie se odehrál pouze u vysavačů pro domácnost. Zatímco výrobci profi a průmyslových vysavačů tento zdrcující pokrok nějak minul, jelikož zůstávají u stejných příkonů jako dříve.
Jenže pravda je taková, že prdlá EU zregulovala právě příkon domácnostních vysavačů, zatímco ty ostatní naštěstí, zatím vynechala.
Je to dost podobné tomu, když Goebbels hovořil po porážce u Kursku o ,,přeskupování sill,´´ zatímco wehrmacht zdrhal z Ruska. Ono okecat se dá strašně moc, jen ty fyzikální zákony, ty mrchy platí pro všechny stejně a to dokonce furt, nezávisle na režimu, který právě vládne. Takže elektromotor má prostě danou účinost a pokud soudruzi z EU nevymysleli nějaký supravodivý vinutí, tak prostě nedostanou z motoru dvojnásobný výkon ani kdyby se postavili na uši a plácali u toho nohama..
Jediný řešení by bylo jedině vyhodit filtry, nebo použít nějaký šméčko místo filtrů. Ostatně třeba ETA 406 z šedesátých let si taky vystačila s 400W motorem - jenže celá filtrace byl plátěný pytlík a i tak bych netvrdil, že vysavač ,,sežere koberec´´
Ale ať tak či tak - jde o švindl.
Promon > Dokud nebyl výrobce omezen příkonem motoru, tak nebyl důvod zlepšovat účinnost sání. Prostě tam bouchnul velký 2kw motor. Jenže účinnost takových vysavačů byla mizerných 20-30%. Tedy 70-80% příkonu byla ztráta.
A zde výrobci zapracovali, proto i po snížení příkonu nemusel nastat propad výkonu vysavače a u kvalitních také nenastal.
Ano, přesně tohle je styl uvažování v Bruseli Stejně jako level znalostí tematiky... jenže jak jsem psal - fyzika je sviňa - a platí stále zákon zachování energie, takže když má podle Vás elektromotor účinnost 30%, tak pak by mě docela zajímalo, kam se poděje ten zbytek. Pokud chcete naznačit, že to ten motor vytopí, tak to by se během vysávání zřejmě propálil o patro níž...
Jen pro Vaše info - účinnost elektromotru se uvádí už leta číslem 80-90%, těch 10-20% se pak skutečně vytopí, ale snad i Vy cítíte nepatrný rozdíl mezi 30 a 90 %
Co se týče tvrzení ,, bouchli tam 2kW motor´´ to je taky mimo - jak jsem psal, ještě v 60 letech měly vysavače běžně 300-400W, vystačily s tím, protože jediný filtr byl plátěný pytlík na smetí a o filtrech na výstupu vzduchu nikdo tehdy ani neslyšel.. Jinak při velkosériové výrobě si každý rozmyslí, jestli několikanásobně naddimenzovat výkon, protože velký motor je, kupodivu, taky o dost dražší, třeba mj protože měď, která tvoří vinutí byla a je stále dost drahá surovina, což se při velkých sériích taky velice prodraží.
Takže výkon vysavače se navyšoval postupně s vyššími nároky na filtraci, protože to byl zásadní akcent hodnocení a schvalování vysavačů.
A jak jsem psal - vysavač je neskonale jednoduchý strojek, takže jestliže mě někdo vykládá, že si při stejném výkonu vystačí s třetinovým příkonem, tak si při vší úctě musím myslet něco o ,,drobné mezeře ve vzdělání´´ nebo o zálibě v nějakých psychotropních látkách
Je tu však ještě jiná možnost - jestliže víme, co chceme naměřit, tak se lehce přiohne metodika měření a to by bylo, aby to nevyšlo podle požadavku - viz soudruzi z Rajchu a jejich ,,dieselová brána´´
Promon> Jo jo fyzika je sviňa Ale jde bohužel proti tobě.
Nikde jsem nic nepsal o účinnosti motoru. Psal jsem o účinnosti vysavače. Takže si pleteš dojmy a pojmy. A účinnost vysavače klasické konstrukce skutečně je 20-30%. Sami výrobci uvádějí třeba při příkonu 2000w, sací výkon 400w. Ten lze vypočítat z množsví vzduchu a podtlaku, který vysavač dokáže vyrobit.
Tedy energie, která provádí samotné vysávání je cca 20-30% příkonu vysavače. A ted mužeš mudrovat, kde máš chybu ve "výpočtu"
Zrovna nedávno jsem kupoval domu nový vysavač.
Také jsem chtěl nejprve sáčkový.Jenže u toho mi vadí, že by se ideálně měl po každém vysávání měnit sáček, jinak je tam párty.Také kupování sáčků mě už nebavilo.
Proto jsem koupil Rowentu Silence Force Cyclonic 4A Parquet RO7623EA. (cca 5tis.)
A po 3měsících mohu říci, že jsem udělal dobře. Ihned při prvním vysávání vytáhl z koberce obrovské množství nečistot, které starý vůbec nebral.
Je opravdu tichý (67 dB). Pro děti či invalidní osobu, může dělat problém obrovský sací výkon, kdy jde po koberci opravdu těžce posouvat a to i na nejnižší výkon.
Recenze na heurece či jinde, je třeba brát s velkou rezervou. Většinou je píší lidé, kteří zboží májí čerstvě a kolikrát jí ještě ani nepoužili.
Když někdo napíše, že přístroj ještě nepoužil, tak je logické, že nemá vyzkoušený, to pak není recenze. Já mám s recenzemí na různých webech dobré zkušenosti. Je vždy lepší hledat recenzi pro daný výrobek, na více místech, popř. se ještě pozeptat po známých. Mě se to vždy vyplatilo. Nikdy nestřílím od boku i kdyby se jednalo o lacinou záležitost, je potřeba výběru věnovat určitý čas. Hlavně musím vědět předem, co od toho zařízení požaduji a vždy hledám zlatou střední cestu (co se týká ceny).
ač jsem ohodnotil vaší odpověď úplně nesouhlasím se sáčky a nesáčky. Pro mě je lepší než se přehrabovat ve smetí prostě jednou za čas sáček vytáhnout a celý ho hodit do kontejneru.
Teda já jsem hodně překvapená tím, že mnozí zde říkají, že u bezsáčkového vysavače se v něčem musí hrabat . Já mám vysavač Dyson, bezsáčkový a jednoduše jedním prstem vycvaknu nádobu a vysypu do popelnice. občas ji vypláchnu vodou s jarem. Ale je fakt, že mám baráček a tudíž zahradu a popelnici na dvorku. Takže asi bude problém pro ty lidi, kteří bydlí v bytě a musí to sypat do nějakého pytlíku a pak teprve s ím do té popelnice. To je jediné vysvětlení, které mne teď napadlo. Ale také musím dodat, že byl koupený asi před deseti lety a zrovna jsem koukala v prodejně Okay, že ho tam teď mají a že je o dost levnější, než byl ten můj. Ale připadá mi nějak jiný. Sice je dizain stejný, ale je menší a dělá na mne dojem takové spíš hračky. Asi už nebude takové kvality, jako před lety. Předtím jsem měla elektrolux, sáčkový a tyčový s elektrickým rotačním kartáčem, měla jsem ho skoro 20 let a byla jsem s ním nesmírně spokojená. Pak jsem ho sháněla, a už se ten typ vůbec nevyráběl. Tak jsem zvolila ten bezsáčkový Dyson a jsem také spokojená a bojím se chvíle, kdy se rozbije. pochybuji, že se dnes dá koupit opravdu dobrý a výkonný vysavač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.