Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava zdi

Od: aknelka® odpovědí: 20 změna:

Mám staré hospodářské stavení, kamenné zdi. Tam, kde opadala vnější omítka, vypadává asi hlinka a následně se i začínají uvolňovat kameny. Na to zbourat a postavit něco elegantnějšího nemám finance. A taky je mi jasné, že děti to buď prodají a nebo zlikvidujou, až nebudu. Jak (lze vůbec?) postupovat s opravami? Dosud jsem - když zbyla třeba malta - horší místa nahodila. Je vhodné to takto opravit, nebo se to dá ještě jinak zpevnit? Zdi jsou silné, asi to ještě pár let vydrží, ale stejně mě to znervózňuje...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Na 200 let staré šumavské chalupě,bývalé chlévy,skoro holé kamenné zdi.Jen vápenný pačok s trochou cementu a jemného písku.Nehleděli jsme na krásu a hladkost povrchu.Ale drží to-.

JABRAKA

Oprava zdi
Oprava zdi #2
Oprava zdi #3
majsterjoe*

@jabraka to jsi ty na fotografii?

fik
hodnocení

3x

Myslím že se znervózňuješ zbytečně,starý kamenný baráky jsou všechny lepený na hlinku a stojí tu celá století-a pokud je někdo nezbourá ještě stát budou.

Jestli ti nejde o estetiku,namíchej si cementový špric-3díly betonového písku,1díl cementu a hodně vody-tím tu zeď celou nahoď a po problému,ono to zalepí i ty uvolněný šutry. Kde jsou velký díry bych to ještě před tím po navlhčení zaházel maltou

hodnocení

V tomto případě je estetika to poslední. Ráda bych měla jakousi jistotu, že to nespadne, resp. se to nebude rozpadat.

fik

Jestli do toho nebude téct voda a bude to zavřený tou cementovou omítkou tak se to nemá jak rozpadat. Jak jsem psal,můj barák má obvodový zdi z tohodle materiálu a je tu skoro 150 let

hodnocení

Zbytky omítky byste předtím otloukl, a vzal to celé? Někde se ta omítka loupe, někde drží a jinde je už dávno pryč. Je mi fakt jedno, jak to bude vypadat, budu mít u zdi králíkárnu :).

fik

Co vyloženě nedrží sundat-pokud je omítka v katastrofálním stavu a nedrží skoro nikde bylo by nejlepší to seškrábat na kameny-plotny zvětralé omítky akorát budou snižovat pevnost toho cementového nástřiku. Potom klasickou maltou nahrubo zaházet největší díry a nakonec to celý naomítat tím cementovým špricem-tím vlastně vznikne jednolitá vrstva.

Když bych to chtěl vážně opravit esteticky,tak to celé omlátím na kameny,natřu to penetračkou,nahodím maltou podle omítníků a přetáhnu štukem. Ale to už je práce spíš pro zedníka nebo pro zručného kutila

hodnocení

Hezky to nebude vypadat nikdy (a ani nepožaduju :-D), ty zdi moc rovné nejsou. Zedníka jsem "mívala", než si přivodil úraz a zůstal na invalidce. Nejdřív jsem chodila k němu aspoň pro rady, dnes už se ani bavit nechce.

Jsem zvědavá, jak rychle se do toho zase dostanu, abych špric měla tam, kde potřebuju . Už taky nejsem nejmladší a vše mi trvá déle.

Ještě pár postřehů-to co je nesoudržné ,na poklep zní dutě je lepší okopat, a poté pak nově ohodit,pokud je to kámen a spáry jsou hodně vydrolené,pak by bylko asi dobré je trochu vyspárovat nebo nejprve vše našprycovat (o trošku hustější než běžně skrze vydrolené spáry)pak dle počasí nebo až druhý den pak prohodit omítkou (dle rozhodnutí,jádrová,zdicí-pro neznalého nedoporučuji ,stejně jako potěr-hůr dřží při nahazování) ,po zavadnutí trochu zatočit dřevěným nebo PURhladítkem-dle požadavku na "drsnost" plochy.

hodnocení

2x
Unimalt na větší pukliny musí vydržet věčně... Pokud ovšem důvod praskání a rozpadávání není jinde... Chce to statika na místě a zjistit, jestli není problém jen důsledek jiného problému.
doplněno 07.07.18 21:22: Tak já mám s unimaltou dobrou zkušenost. Stará garáž dostala cca. Centimetr vrstvu a po letech vypadá bez potíží a bez praskliny.

hodnocení

2x

Žádný UNIMALT,(v drtivé většině případů unií věci stojí za... to hnědé voňavé), ale normální maltu (písek vápno cement) nebo koupit zdicí směs ! Případně pak betonový potěr.

Jen tak-odkud jste Aknelko?

Kolego Jmlc- stáří ,ne za vším (v případě budov) hledejte sedání a další jiné příčiny.

hodnocení

Z Litomyšle.

Daleko, do Litomyšle nepojedu, pokud by to bylo blíže! Takhle si budete muset poradit na základě psaných rad nebo sehnat místního zedníka!

hodnocení

Děkuju za rady :)! Maltu jsem zatím kupovala tu univerzální, tak to zítra vyzkouším.

Tak bez ohledu na materiál.Ať se dílo zdaří!Pak když tak dejte vědět !

hodnocení

Přátelé! Dávám vědět: docela se daří! Snad to bude i dlouho držet :-D.

A když se daří, tak už zase přemýšlím, jestli fakt ten štuk na to. Ale zdi jsou hodně křivé, tak to bych asi víc pokazila, co myslíte?

Prostě jedna rada,která se u bývalých zedníků OSP ,později Stavcent v JH traduje od doby kdy pracovali na opravě místního zámku- Musí to být HEZKY křivé! Přijeďte do Jižních čech shlédnout onen zámek a další místa která opravovali ,třeba naposledy před měsícem zdi kolem parkoviště na Jezuitské koleji-taky "hezky křivé" dle přání šéfů a zadavatele.

hodnocení

*smich*

Křivé to je, jenom nevím, jestli dost hezky.

Tak ten štuk jo nebo ne? Problém je i to, že někde ta původní omítka zůstala, na tu by to asi nešlo?

Taky jsem zjistila (teda já to věděla a pozapomněla), že kdysi, když se u nás dělala fasáda z brizolitu, tak můj tatínek poctivě vše opadané napytloval a uskladnil. Dalo by se to k něčemu přimíchat a využít to nějak? Jinak je to pro mě taky pár pytlů, které nevím, kam dát. Zatím je to zarovnané, ale snažím se postupně vše dávat do pořádku, když už jsem v tom důchodu.

Záleží jak to nyní po ohození-opravách vypadá a jak to chcete "hladké"pokud spíše hladší tak štuk ,nwn zda-li exteriér nbo interiér,tak interiér klidně i nějakou stěrky a hladkou jak dětská prdýlka nebo štuk (drsnější) na exteriér asi jen vnější štuk (vnitřní s přídavkem cementu)Tu opadanou brizolitovou omítku,pokud je sypká tak max přidat po troškách do nového brizolitu a tak "zkonzumovat" nebo je ideální na vysypání cest a cestiček

hodnocení

No - vypadá to celkem dobře, vyhrála jsem si s tím, ale někde prostě zůstala ta stará omítka a to mě dělá nejistou :). Prostě takový pocit, že když to není kompaktní, tak to nebude pevné (pomohla by třeba penetrace?). A asi jo - ta omítka nemusí po pár letech držet (ta stará). Jinak brácha si vzpomněl, že tam bývala kdysi jímka s močkou, tak že možná ty výpary devastaci zdi urychlily. Navazuje na to zeď z plných cihel, i tam je vypadlá hlinka a cihly jsou jaksi "okoralé".

Ale kamenná zeď i na jiných místech, než teď opravuju, se sype. Tam, kde není omítka, je to všude. Velkou část chci zbourat, ale zatím se mi nedaří najít někoho, kdo by se toho ujal. Pro firmy je to moc malý objekt, pro jednotlivce naopak, a cesta není přístupná technice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]