Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svod odpadu z patra, čistící kus

Od: honzik* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám dotaz na "vodaře". Z patra mám udělaný svod odpadu od sprchového koutu. Není v šachtě, ale zasekaný ve zdi, viz foto. Tento svod má čistící kus – je to zvukově izolované potrubí. Fotka je před omítkou, ale i po finální omítce nevychází to šroubovací víčko pod omítku, ale cca 0,5 cm nad. Ke stavu na fotce jsem se obával, že to zedníci jen zahážou omítkou, což se opravdu stalo. Že by to tak zůstalo a jen se to natřelo na bílo, to teda asi ne...

Mám 2 laické otázky:

- musí tam ten čistící kus být? Je to v nějaké normě?

- Jak to udělat, aby to vypadalo k světu a profi? Pod co to schovat.

Prosím jen o radu co s tím. Rady, předělat odpad, zasekat znovu, nebo vysekat a odstranit čisticí kus mi nijak nepomohou. Pokud by to na domě byl jediný problém, tak jsem nejšťastnější člověk pod sluncem.

Svod odpadu z patra, čistící kus

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ad.1 - V normě může být co chce (a i čistící kusy tam samozřejmě jsou).., ČSN (v tomto konkrétním případě) je ale nezávazná a Vy v rodinném domku si to samozřejmě můžete udělat po svém, nikomu do toho nic není.

Ad.2 - Takže buď ČK zcela zrušíte...Nebo ho tam necháte, ale stoupačku obezdíte a dáte před ČK krycí dvířka 15x20cm nebo podobná...v případě obkladu třeba dlaždici na magnety...atd.

doplněno 04.07.18 09:52:

No..kvalitní stavba a projekt..Já osobně bych "dobrovolně" nikomu odpadní potrubí do obytné místnosti nenakreslil, ani nedoporučil. To spíše vypovídá o tom, že dispozice objekti není zcela ideální, když nad obytnými místnostmi jsou sociální zařízení. Ano, potrubí může být odhlučněné (ale to se musí umět udělat a namontovat a toto není ten případ), ale tak jako tak je stoupačka umístěna nevhodně.

honzik*
hodnocení

no můžu a nemůžu. Je to novostavba, do jejíž výstavby můžeme mluvit jen velmi omezeně. Stále si myslím, že projekt je kvalitní, ale tento detail se tam zřejmě neřešil a stavba to vyřešila po svém, podle mě dost svérázně. Taková místa tam jsou 2, ještě svod od vany v sousední místnosti. Tam plánujeme skříň, takže tam to bude schované, ale v té druhé to bude zřejmě na očích. Souhlasím, že čístící kus je praktická věc. Ale v případě novostavby a obytné místnosti bych to chtěl nějak esteticky vyřešit. Zatím se mi nejvíc zamlouvá to zakrytí kusem SDK, jak píše Colombo.

honzik*
hodnocení

samozřejmě souhlasím. Ale je to kompromis. Dispozice domu není ideální, ale hodně se našemu ideálu blíží. Jinak pod koupelnou je "jen" předsíň a pokoj pro hosty, trucovna.

hodnocení

1x

To šroubovací víčko a čistící kus se v budoucnosti může hodit.

Teď když máš všechno potrubí nové a čisté, tak pár roků zádné čistění potrubí nebudeš potřebovat.

Postupně se ale potrubí může zanášet a usadí se tam mýdlo, mastnota, vlasy.

To šroubovací víčko rozhodně obškrábni po obvodu šroubovákem a odstraň z obvodu omítku. Víčko musí jít povolit. Když omítku neodškrábneš, tak to při povolování tu omítku odtrhne a nebo to nepůjde povolit vůbec.

Jak víčko zneviditelníš záleží na tobě a na využití místnosti, ve které je čistící kus. Někde může stačit natření bílou barvou, někde bude lepší použít třeba nějakou plastovou krytku. Taky můžeš ze sádrokartonu vyříznout čtvercevý rámeček a druhým sádrokartonovým čtvercem to překrýt.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, jako vodař to v tomto místě nějak nechápu. Čistící kus se dává do technických místností atd.

Na tvém místě bych ho kolem dokola obškrábnul ( je to jenom platové téčko asi 40cm vysoké ) a pootočil směrem doleva , aby byl schovaný v omítce. a pak ho můžeš buď zaházet a nebo na něj dát nějaký plastový dvířka či něco podobného.

Jinak píšeš , že do této stavby můžeš mluvit jenom omezeně. - To je hloupost . Ty jsi investor . Ty platíš.

Já jsem to měl tak , že developer měl v podmínce postavit hrubou stavbu. Od začátku jsem si to hlídal a cokoliv se mi nelíbilo, tak zastavit stavbu, zavolat stavbyvedoucího , předělat a zápis do stavebního deníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]