Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště - (ne)aktuální smlouva

Od: kosatkovy odpovědí: 3 změna:

Bydlím v podnájmu, chci si změnit trvalé bydliště, ale mám smlouvu napsanou na období 1.8.2015-1.8.2016 s automatickým prodloužením (takže tu bydlím pořád, ale na smlouvě není aktuální období). Pak mám jen dodatek ke smlouvě psaný 1.5.2018, který se týká zvýšení nájemného a poznámky, že ostatní ujednání ve smlouvě se nemění. Uznají mi tohle na úřadě nebo musím mít ve smlouvě aktuální kalendářní rok?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z. č. 133/2000 Sb. § 10

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen

c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, svéprávná, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

Zákon hovoří pouze o "doložení", nikoli o konkrétních datech, smlouva s dodatkem by zřejmě mohla stačit (ale u úřadu člověk nikdy neví).

Máte-li ale ve smlouvě výslovně uvedeno, že se jedná o podnájem, pak je možné, že souhlas majitele bytu požadován bude a tedy jej budete muset doložit.

iz*
hodnocení

0x

Podnájemní smlouva podle mne stačit nebude.

Nájemní smlouva s uvedeným dodatkem by stačit měla. Ale i u té leckdy záloeží na tom, na koho právě na úřadě narazíte.

Vím o úřadu, kde souhlas majitele nevyžadují jenom v prvním měsíci po uzavření smlouvy, potom už trvalý pobyt přihlásí jenom se siuhlasem majitele.

kosatkovy
hodnocení

myslela jsem tim najemni smlouvu, jsem tam napsana ja a majitel bytu. na netu jsem se docetla, ze souhlas majitele neni ze zakona povinny, ale nekteri urednici o tom nejsou informovani. tak snad budu mit stesti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]