Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obklad poškozeného Umakartu

Od: slapapa2* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám dotaz na zkušenější kutily, řemeslníky. Renovuji umakartové jádro, původně zvolenou variantu vytapetování vinylovovými tapetami jsem zavrhl, již preferuji nalepení obkladaček a k tomu směřuje můj dotaz. K nové sprchové vaničce byla kdysi provedena 1 řada obladu, nicmeně bylo použito klasické flexi lepidlo, obkladačky se mírně odlepily a došlo k zatékání vody . Bohužel jsem toto ignoroval :( Teď je umakart porušen, jako dřevotřísaka ve vlhku či vodě, rozpraskán a zárověň je tam ještě znaletelý výskyt plísně. Jak bych měl toto poškození sanovat? Bude stačit SAVO a odstranit shnilý povrch desky a na toto již bude možné nanášet speciální lepidlo na umakart či je nutné např. nějak konstrukci vyztužit, třebas perlinkou, vyspravit tmelem a teprve po tom lepit obklad?

Po strhnutí lin jak v kuchyni tak v koupelně jsem objevil hnízdiště rybenek, je možné je nějak chenicky zlikvidovat? Platí na ně třebas biolit?Jsou teď zalezlé pod konstrukcí vaničky sprchového koutu, kde asi ani jiný zásah nepřipadá v úvahu. Věřím, že vhkost odstraním rekonstrukcí( např v kuchyni zatékalo do linky a plovoucí podlahy vadnou baterií) ale raději bych je zabil předem. Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

0x

*bezim*Jak na rybenky:

poradte.cz/...

biolit.cz/...

Hodně úspěchů s hubením*palec*

jabraka*
hodnocení

0x

Rybenky jsou to nejmenší,jsou naprosto neškodné.Naopak se živí organickými nečistotami a tím i zmenšují vznik různých plísní a hub.Po odstranění zdroje vlhkosti samy postupně zmizí.Pokud budeš chtít na umakart lepit obklady,na napenetrovaný povrch umakartu naneseš flexilepidlo,perlinku a po zaschnutí nalepíš obklady jako na zeď.Ty zárodky plísní se po stabilizaci savem,nebo domestosem,zničí tím lepidlem.Po rekonstrukci rozvodů se zabrání zatékání a zmizí vlhkost i rybenky.

JABRAKA

slapapa2*
hodnocení

Díky za odpověď , snažím se z různých příspěvků dát dohromady technologcký postup a nacházím zde 2 varianty.

technikjiri :odmaštění umakartu octovou vodou. zdrsnění smirkem, nanesení chemoprenu Silolep a po 10minutách přitlačit perlinku. Po odvětrání smradu lze aplikovat cokoliv... lepidlo, štuk nebo obklad. V OBI mi na odmaštění doporučili technický benzín, pokud stačí octová voda, jsem radši.

a Vámi zmíněný druhý výše uvedený způsob. Prosil bych o doplnění, jakým způsobem provest tu penetraci umakartu. Tento způsob mi přijde, že je uživatelsky přijemnější a asi i levnější.Mluvíte o flexilepidlu, našel jsem např. tectane.cz/... podklad však není zmíněňo dřevo, byl bych nerad, aby se mi to "odlouplo". Ale to jistě řeší ta penetrace, o jejichž popis Vás žádám.

Jedná se o obklad koupelny, tedy vlhké prostředí, pro který způsob bych se měl rozhodnout,pominu-li zápach chemoprenu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]