Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel nebo přímotopy?

Od: pepaik odpovědí: 12 změna:

Vím že se to zde řešilo mnohokrát, ale převážně z ekonomické stránky. Mě zajímají jiné dvě věci.

Slyšel jsem, že k povolení tarifu a instalace elektrokotle u ČEZu je zapotřebí dokládat energetickou třídu budovy. Nebo, je třeba doložit že dům má nízké tepelné ztráty. Měl jste to tak někdo?

A zkušenost s přímotopy. Hrůza. Ty zapojované do zásuvky. Jedno jestli olejové, horkovzdušné... obvykle nepřežijí ani jednu zimu. Když jich člověk koupí pět, jeden odejde hned, a dva shoří do tří měsíců... Ventilátor odejde vždy, z olejových občas vyteče olej... Hrozná kvalita a nechat to zapnuté přes noc nebo když je člověk pryč, to je fakt o strach. Už jsem takto přišel do sklepa když se z něj valil kouř ze spálené barvy na topném tělese :-D Pídil jsem se po kvalitnějším zboží, řekli mi, že tyto výrobky jsou pro provizorní přitápění a značka ani cena roli nehraje. Vždy to bude stát za houby - ale vyreklamují hned, haha.

Otázka: jsou ty přímotopy připojované rovnou na zeď kvalitnější, spolehlivější, než ty přenosné? Topil jste s nimi někdo spolehlivě několik zim za sebou?

Díky za odpovědi :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

1x
Na otázku elektrokotel nebo přímotopy odpovídám elektrokotel. Voda v radiátorech výdrží déle zahřátá, obyčejné panelové přímotopy vychladnou ihned a v domě se slabými zdmi je hned chladno a dost často se objevuje i plíseň. Vyráběly se i akumulační přímotopy (za panelem byly ještě keramické cihly a stál na nožičkách), dnes nahrazeno tímto hetta.cz/... . Cenově vyjde montáž přímotopů o něco levněji než elektrokotle s radiátory. Přímotopy na zeď vydrží i 15 let, ty dnešní typuji tak deset. Osobně bych si do podlah v přízemí natáhl do podlahy PVC trubky "s vodou"jakožto podlahové vytápění.

hodnocení

0x

Tak to jsem se nikdy ještě nesetkal s takovou závadností přímotopů... Používají se celkem běžně a mám hromadu známých a i několik organizací co je používá.

tasa
hodnocení

0x

Chodím do spousty objektů, kde se trvale topí pomocí přímotopů a mají tam stále ty samé. Přímotop z doby stavby Temelína, kdy bylo toto topení "moderní" , není vůbec vyjímkou. Spíše naopak.

Ty přenosné za pár korun ale opravdu dlouho nevydrží.

hodnocení

0x

Pepo, že informace, které zde předkládáte, nejsou z vlastní zkušenosti?

Páč do většiny bytů již několik let montuji přímotopy. Do ČEZu nemusím dokládat nic o energetické náročnosti budovy. Nedávám olejové přímotopy, ale takovéto: svitidla-osvetleni-elektr/...

topeni

Přímotopy podobné jako uvádí Milan máme 12 let a bez poruchy.

Já chtěl loni měnit tarif pro nově instalované tepelné čerpadlo ve stoletém domě a ČEZ po mě chce penb. Jak to řešíte? Letos už to musím změnit :)
pepaik

Tak co jsem letmo vygooglil, PENB chtějí v tom případě, že je vytápění elektřinou jediným zdrojem tepla v domě. To ale není můj případ, místo kotle jsem instaloval klasická kamna na dřevo. Půjdu se zeptat rovnou na čez, to bude nejjednodušší.

hodnocení

0x

Mícháte hrušky s jablky. Olejový radiátor a přímotop, jsou dvě rozdílné věci. Přímotopy se montují převážně na stěnu a ohřívají cirkulující vzduch. Zatímco v olejovém radiátoru topné těleso ohřívá olej a přes plášť zařízení se pak ohřívá vzduch. A protože má kolečka, můžete ho převážet do další místnosti.Spolehlivost se odvíjí od kvality součástek, použitých při výrobě. Nelze jednoznačně, říci, který je kvalitnější. Přímotop je ale jednodušší a proto také levnější. Topení oběma je ale neekonomické a lze ho považovat za nouzové, anebo použít tam, kde není jiné řešení. Ale, že by byly tak katastrofální jak popisujete, jsem se nesetkal.

jendad
hodnocení

0x

Kamarád si nechal namontovat obyčejné radiátory , naplnil je vodou a nechal dát do nich topnou tyč.Oproti těm co ohřívají vzduch se nepřepaluje prach. Bude to cca 15 let a nic zatím neříkal , že by něco měnil.

pepaik
hodnocení

0x

Díky za odpovědi. Opravdu mám takové tristní zkušenosti s přenosnými přímotopy. Dvě sezóny jsme s nimi vytápěli klubovnu, další jsem měl doma jako záložní zdroj topení. Byly zakoupeny v jednom velkém hobymarketu a v jedné síti prodejen elektra. Nakonec nejvíc vydržely ty koupené v akci v tesku :-D

Ale je fakt, že taky vím o prostorech dlouhodobě vytápěných nástěnnými přímotopy. Budu tedy stále váhat. Jde mi o to, jestli vyházet komplet radiátory a rozvod otopné vody, nebo zachovat a jít do toho kotle. Ty topné tyče vidím poprvé - to se prostě nějak strčí do stávajícího radiátoru a je hotovo? To ale musí být na každý jeden radiátor jedna tyč, a rozvody jsou pak stejně zbytečné...

miso*
Ak su radiatory a trubky v poriadku, usetrite si pracu a dajte tam elektrokotol. Mne navyse primotopy smrdia ako spiraly prepaluju prach vo vzduchu a mam radsej radiatory (a podlahove kurenie)

Řešení pro vás je možná toto, ale nebude to ekonomická záležitost.

koupelny-venta.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]