Nejste přihlášen/a.
Vím že se to zde řešilo mnohokrát, ale převážně z ekonomické stránky. Mě zajímají jiné dvě věci.
Slyšel jsem, že k povolení tarifu a instalace elektrokotle u ČEZu je zapotřebí dokládat energetickou třídu budovy. Nebo, je třeba doložit že dům má nízké tepelné ztráty. Měl jste to tak někdo?
A zkušenost s přímotopy. Hrůza. Ty zapojované do zásuvky. Jedno jestli olejové, horkovzdušné... obvykle nepřežijí ani jednu zimu. Když jich člověk koupí pět, jeden odejde hned, a dva shoří do tří měsíců... Ventilátor odejde vždy, z olejových občas vyteče olej... Hrozná kvalita a nechat to zapnuté přes noc nebo když je člověk pryč, to je fakt o strach. Už jsem takto přišel do sklepa když se z něj valil kouř ze spálené barvy na topném tělese Pídil jsem se po kvalitnějším zboží, řekli mi, že tyto výrobky jsou pro provizorní přitápění a značka ani cena roli nehraje. Vždy to bude stát za houby - ale vyreklamují hned, haha.
Otázka: jsou ty přímotopy připojované rovnou na zeď kvalitnější, spolehlivější, než ty přenosné? Topil jste s nimi někdo spolehlivě několik zim za sebou?
Díky za odpovědi
Pepo, že informace, které zde předkládáte, nejsou z vlastní zkušenosti?
Páč do většiny bytů již několik let montuji přímotopy. Do ČEZu nemusím dokládat nic o energetické náročnosti budovy. Nedávám olejové přímotopy, ale takovéto: svitidla-osvetleni-elektr/...
Mícháte hrušky s jablky. Olejový radiátor a přímotop, jsou dvě rozdílné věci. Přímotopy se montují převážně na stěnu a ohřívají cirkulující vzduch. Zatímco v olejovém radiátoru topné těleso ohřívá olej a přes plášť zařízení se pak ohřívá vzduch. A protože má kolečka, můžete ho převážet do další místnosti.Spolehlivost se odvíjí od kvality součástek, použitých při výrobě. Nelze jednoznačně, říci, který je kvalitnější. Přímotop je ale jednodušší a proto také levnější. Topení oběma je ale neekonomické a lze ho považovat za nouzové, anebo použít tam, kde není jiné řešení. Ale, že by byly tak katastrofální jak popisujete, jsem se nesetkal.
Díky za odpovědi. Opravdu mám takové tristní zkušenosti s přenosnými přímotopy. Dvě sezóny jsme s nimi vytápěli klubovnu, další jsem měl doma jako záložní zdroj topení. Byly zakoupeny v jednom velkém hobymarketu a v jedné síti prodejen elektra. Nakonec nejvíc vydržely ty koupené v akci v tesku
Ale je fakt, že taky vím o prostorech dlouhodobě vytápěných nástěnnými přímotopy. Budu tedy stále váhat. Jde mi o to, jestli vyházet komplet radiátory a rozvod otopné vody, nebo zachovat a jít do toho kotle. Ty topné tyče vidím poprvé - to se prostě nějak strčí do stávajícího radiátoru a je hotovo? To ale musí být na každý jeden radiátor jedna tyč, a rozvody jsou pak stejně zbytečné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.