Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vložkování komínu je nutné?

Od: devr* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, prosím o radu zkušené komináře i ostatní

Máme v paneláku všeci vlastní plynové kotle pro ohřev vody a topení. Vzhledem k tomu že mám ještě stařičký Mora 670 , rád bych koupil kotel novej. Ale přesto, že komím máme každý svůj a viz fotky v dobrém stavu a ze skládaných šamotek, tak norma prý říká, že je nutné vložkování. Jenže já jsem ve 2 patře a to se mi ten kotel , pokud je to vložkování nutné pěkně prodraží do 7 patra až na střechu. Co pokud bych se vykašlal na záruku po kterou se mi s kotlem určitě nic nestane za prachy co dám do vložek a kotel prostě nechám jen přehodit.

Měřil jsem vnitřní průměr a je to13-14 cm a jako by to nebyl úplně kruh.

Jak dlouho případně nařízení vložkování platí, jde mi o to , že ten kdo si kotel pořídil do tohoto nařízení, tak stejně používá komín tak jak byl od začátku v šamotech.

Proto se ptám jak je to s tím vložkováním? Musím tedy vložkovat?

Vložkování komínu je nutné?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

devr*
hodnocení

Ještě jedna fotka.

Vložkování komínu je nutné? #2

hodnocení

0x
"tak norma prý říká, že je nutné vložkování"
norma jo, a která pak, nový komín se musí taky vyvložkovat? ale to se musí posoudit podle stavu vložek, zavolejte komíníka, stejně ho budete potřebovat. On koukne, vyhodnoti kvalitu vložek a vyhodnotí co je třeba.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro tebe přichází v úvahu flexibilní komínová vložka:

vk-vacovsky-group.trade.c/...

JABRAKA

05.11.09 21:26

proč?

Protože bezpečnostní předpis pro odtahy plynových spotřebičů vyžaduje jejich dokonalou těsnost.

proto se musí nový komín převložkovat?

Na tzv. nový komín musí být projekt. V tom projektu projektant zvolí způsob, jak zajistit dokonalou těsnost komínového průduchu. Jednou z možností je flexibilní nerezová vložka.

devr*
hodnocení

No panelák stojí asi 30 let a jak je vidět komín neporušen. Než vyšla ta údajná norma o vložkování nerezem stačil komín tak jak je a ti co do té doby přehodili kotel , tak vložkovat nemuseli a jedou i bez vložek. Proto se asi na celé vločkování vykašlu, dám novej kotel a případně budu vložkovat až budou kačáky :)

devr, já Vám nemůžu říkat co máte nebo nemáte, ale já bych pozval kominíka na bezplatnou konultaci. On koukne a rozhodně podle stavu komína. Já totiž nepoznám, zdali celý komím je tak dobrý jak vypadá na fotce.

Je třeba kouknout na druh trubky, protože toto (jako spoustu jiných) může být pro plyn bez vložkování.

Zadarmo Vám sdělí co a jak

devr*
hodnocení

OK, zkusím pozvat nějakého kominíka , co na to řekne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]