Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Plánujete stavbu domu, chcete něco dobrého a chcete to levně. To samo o sobě se nemá moc rádo. Předpokládám, že to bude bungalov a budete mít rekuperaci.
Já byl spokojený s firmou Gromathic - plastová okna jsou všude "skoro stejná", ale hodně záleží na montáži. A právě tato firma měla velmi šikovné pracovníky, kteří dodržovali aktuální postupy právě u domů s rekuperací (až pasivní).
I tak bych dnes už šel jenom do hliníku - vstupní dveře mám z AL výrobků z profilů Ponzio. V tom domě zaplatíta na oknech místo 100tis třeba 200tis - ale v přepočtu na 30 let, servis, energie, stálost... - vyplatí se to!
Já mám zkušenost z pozice pozorovatele, že to vypadává blbě, protože otvírací půlky mívají tlustčí rám a tím pádem menší sklo, než ty pevné.
Nerozumím - tlustší rám - menší sklo? já mám trojskla a fr.okno - nic mi blbé nepřipadá, rámy i skla jsou jedné šířky.
No a k tomu zatékání psané kolegou - to asi nebude závada kvůli typu okna - to bude asi problém u montáže.
jo táák - už chápu :D
jj, tak jiné rozměry okna můžou někomu vadit - i to jde ale udělat jinak než lopaťáckým způsobem...
Ta kombinace fix / otvíravě sklopné se používá poměrně často. Jenže - pokud to má trochu vypadat, je nutné to udělat technologií wechselfalz, neboli česky střídavý falc.
Ovšem to je technologie, která vyžaduje CNC stroj a slušnou sadu nástrojů, což je věc, kterou mají k dispozici jen větší výrobci.
Menší výrobci to řeší buď kombinací dvou rámů, kdy jeden zasklí fix a druhý má křídlo. Vypadá to hodně blbě, protože středový sloupek je pak 2x širší, než by měl být, ještě větší level matláctví je už zmíněně pevné přišroubování jednoho křídla. Smysl tohoto počínání mi skutečně uniká...
Dobrý den
Mám takto řešené jedno okno, cca necelé 2/3 fix, něco přes 1/3 plochy otvírací, důvod byl rize praktický, je to okno k sousedovi do zahrady v přízemí, které tak zajišťuje přez horní průhledné a dolní průsvitné sklo soukromí oběma stranám bez nutnosti užití záclon žaluzií apod.
Názor : "vypadá to blbě" dle mne vůbec ne, okno mám již řadu let a "líbí se mi", působí neotřele, moderně, jako negativum nevnímám ani disproporci otvírací a fixní části neboť okno vnímám jako "celek". To zda bude okno dobře plnit funkci nezáleží na "druhu" ale kvalitě zpracování a instalaci okna...
Snad jedinou nevýhodu kterou bych viděl je, že fixní část se hůře čistí, je-li okno menší jako mám já stačí se "předklonit" i tak to není tak pohodlné na čištění jako celootvírací okno, u větších oken je třeba myslet na dobrý přístup z druhé strany např. z ulice, dvorku zahrady, pokud takový přístup není možný, pak je lepší udělat okno celootvírací...Na druhou stranu ale zase tato "kombinovaná" okna dle mého soudu při jistém rozvržení mohou komplikovat přístup zlodějům je-li otvírací část svým umístěním nebo velikostí otvoru nevhodná k "průlezu"...
Shrnuto, bude-li okno dobře přístupné k čištění z obou stran nebál bych se toho, mám takové okno vlastně dokonce dvě a jsem s nimi maximálně spokojen...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.