Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava zásuvky

Od: hochmanka* odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer, prosím o radu. Vyměňoval jsem v panelu plastovou krabici od zásuvky a ulomil se mi drátek, který musím nastavit. Z panelu vyčnívají 4 černý, hliníkový káble, zem, fáze, nulák a ten čtvrtý ůplně dole se zlomil. Nevím jakou barvou ho mám nastavit? Díky za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

...4 černý, hliníkový káble, zem, fáze, nulák a ten čtvrtý...

Jestli ono to nebude jinak: 1 vodič fáze (přívod), 1 vodič PEN - sdružený vodič (přívod) a pak ještě dva dráty jako pokračování uvedených vodičů do další zásuvky. Řešit barvu při Vaší úrovni znalostí je až to poslední. Pokud nebude jasné, jakou má vodič funkci, nelze říct, jakou má mít barvu. Nebo jinak: Černý klidně nastavte černým, ale musíte nejdřív vědět kam a proč ho zapojujete.

hodnocení

1x

No ,on ten inteligent byl možná lepší elektrikář než tady všichni dohromady.Bude to 2x kabel AGY ,který se tenkrát normálně používal.Při bliším zkoumání možná uvidíte že jeden je tmavně šedý i když po těch letech*nevi*

Lepší foto jsem nenašel

Oprava zásuvky

Ta fotka je pouze ukázka kabelu AGY který se běžně dával do rozvodů.NENÍ to návod na zapojení!

olinl
hodnocení

0x
Nastavit se dá ulomený vodič vodičem s PVC izolací jakékoli barvy a potom dodatečně "přeznačit" smršťovací bužírkou nebo izolační páskou potřebné barvy (nevím podrobnosti o kabelech kam vedou apod.) V případě rozpojení a neoznačení si jednotlivých drátů doporučuji povolat elektrikáře.

hodnocení

0x

Raději nesahat a pozvat si odborníka s příslušnými přístroji. Zapojovat 4 černé kabely bez jakýchkoli znalostí, který je který, je docela spolehlivá sebevražda. A také by mě zajímalo, který inteligent tam ty 4 černé kabely natáhl.

doplněno 30.06.18 11:32:

@magor: A co si takhle počkat na fotku od tazatele? Ta tvá je jen ilustrační a o skutečné situaci u tazatele nic nevypovídá. Naopak je tu sdělení od ampera, který tvrzení tazatele podporuje;)

doplněno 30.06.18 11:43:

Doplnění pro @magor: Na tvé fotce je zfušovaná amatérština, kdy do zásuvky je dofušován kabel pohyblivého přívodu nějakého spotřebiče. Navíc z fotky není zřejmé, jak je zásuvka zapojena, vidím tam připojení fáze 2x (přívod a vývod), zemnicí vodič rovněž 2x, ale jaksi tam úplně postrádám původní nulák a nevidím ani propojku zem - nulák.

...který inteligent tam ty 4 černé kabely natáhl... To samozřejmě nevím, ale jsem na tom stejně. Zásuvky i světla, všechno máme v černo - černé kombinaci. Na jinou barvu u nás v paneláku (kolaudace 1985) snad nenarazíš. Akorát když jsem řezal drážky pro novou elektriku v obýváku a dal na tchánovu radu, že v příčkách žádný kabely nejsou (krom těch k vypínačům), smála se na mně ze zdi zelená bužírka. Ještě, že jsem to celý pro sichr odpojil.

Který in teligent- tenkrát se to tak dělalo,původně byly sice rozlišeny i barevně, ale po tolika letech jsou barvy holt téměř stejné!To je jako ještě dříve se holé dráty tahali třeba jen po dřevě .

hodnocení

0x

Elektroinstalace v panelácích je katastrofa. Nechápu, jak to mohlo projít a že za to asi nikdo neodpovídal. Co jsem slyšel, byly tam samé vyjímky z norem. Nechápu proč, je to hlavně otázka bezpečnosti. Dokonce jsem se setkal se zavlečeným dotykovým napětím v zárubních. V žádném případě bych nedoporučoval nějaký amatérský zásah.

jenicek*
hodnocení

0x
Sice je moje odpověď opožděná,ale dodám že hliníkové a měďěné vodiče se NESMÍ dotýkat!Vzniká el.článěk díky reakce měďi s hliníkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]