Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je nějaký způsob, jak zjistit, jestli materiál obsahuje azbest? Koupili jsme pozemek s chajdou a ta má uvnitř obložení z desek podobných na pohled jako sádrokarton, ale uvnitř to je spíš jak lisovaný papír. Kamarád si myslím, že by to mohlo být s azbestem a tak nevím jak to zjistit. Nenašel jsem žádnou zkušebnu nebo tak něco.
Díky.
Stavař se vás možná pro upřesnění zeptá ze kterého roku asi chalupa je a pak asi řekne, že v té době se azbest používal běžně pro všechno možné (včetně brzdových destiček ve všech autech) a teprve v poslední době je zakázano.
Také si rozmyslete, co uděláte,když zjistíte, že je to azbest. Nejlepší by bylo se k tomu chovat jako materiálu s obsahem azbestu, najít firmu, která vám odborně azbest odstraní a ekologicky zlikviduje, aby se vám laickým a kutilským odstrňování nerozptýlil po celém domě a okolí a nezamořil ho a vám a budoucím nezničil plíce a zdraví. Prostě to berte jako azbest, odstraňte ho a udělejte si novou, kvalitní a zdraví neškodnou izolaci. (jsou to pouze laické rady, počkejte si na rady odborníka)
Jistě si najdete informace, například Ekologický instit/... nebo Jak odstraňovat a/... a pokyny Krajské hygienické stanice Brno k odstraňován azb/... atd. (klikněte si na podtržené odkazy).
Děkuji pánové za odpovědi, ale o tom, jak se chovat, pokud to bude azbest jsem přečetl tolik, že bych se tím skoro mohl živit. Ale jak zjistit, zda to je nebo není azbest nikde nepíšou. Ani jsem nenašel nějakou skládku nebezpečných odpadů, kde by mi mohli poradit. Kdyby jsem to mohl jen překrýt sádrokartonem, asi bych to neřešil, jelikož bez mechanického zásahu je stabilní a netoxický, ale plánujeme rekonstrukci a nebo dokonce demolici, takže nechat to tam nechceme.
S tím hořením je to asi pravda, ale myslím, že nehořlavých materiálů bude víc, ne jen azbest.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.