Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
nemám vůbec zkušenost s průtokovými ohřívači. Budeme dělat akci, kde bude na 3 dny 80 lidí. Elektřinu máme, a studenou vodu též. Teď jenom vybrat průtokáč co by to utáhnul tak, aby se nemuselo moc čekat.
Nemáte nějaké tipy, jaké koupit?
Nebo nevíte o článku, kde by se to řešilo?
Díky!
Zkušenost s průtokovými ohřívači nemám, ale myslím si, že víc než na počtu osob záleží na počtu odběrných míst, které by ten průtokáč měl zajišťovat a co vše na něj bude napojeno - jen kohoutek na umytí rukou, nebo sprchu?
Kdysi jsem něco podobného řešil na chalupě a ani 4 kW průtokáč by nám nevyhovoval. Nakonec jsme pořídili bojler. Ale pro 80 lidí by to byl megabojler
Omlouvám se, málo sem to specifikoval!
Máme tři místa. Dvě jsou ve vzdálené chalupě - tam jsou dvě sprchy na plyn.
Ale jedno místo chceme vytvořit u stanového městečka. Jde jenom o sprchování a pokud se napíše cedulka: "neplýtvej vodou, jenom se namoč, vypni vodu, namydli a osprchuj" tak to většina bude respektovat.
Čím míň do toho dáme peněz tím samozřejmě lépe.
Myslel jsem, že by to nějakých 80 litrů utáhlo, ale podle nějaké marketingové tabulkxy se mám dívat na nádrž kolem 200l :D
Na akci bude 80 lidí. Příjezd v pátek odpoledne (nemyslím si, že by se horda lidí koupala už v pátek), sobota bude nejnáročnější (celodenní program), v neděli do 14:00 odjíždějí.
Předpokládám, že pokud se začne tvořit fronta u této sprchy, tak lidi půjdou do těch dalších dvou luxusnějších. Ráno a večer bude největší frmol, přes den se půjde osprchovat málo kdo.
Ke sprše můžu dotáhnout hadici s vodou - tlak je laicky řečeno normální. Tam kam hadici dotáhnu, tam z ní tryská voda pod plným tlakem co znám.
Elektrika - moc se v tom nevyznám. Máme tam i zásuvku na 360 a majitel je elektrikář, tak předpokládám, že tam nebude mít podimenzované pojistky.
No..podívejte..tohle řešit "provizorně" na 3 dny, se mi jeví jako hodně velká ptákovina.
Každé řešení je na tuto dobu drahé..a "nevyplatí se".
Pošlete je vykoupat do rybníka..to je nejekonomičtější a jediná reálná varianta.
Technicky vzato na osprchování 80 lidí potřebujete cca 2400l vody o těplotě 40stC (dobře, v teplém počasí i méně).
Jenže to znamená buď velkoobjemový ohřívač 2400l kterému postačí menší příkon (na ohřátí vody z 10stC na 40stC potřebujete celkem 75kWh). V tomto případě tedy můžete ono velké množství ohřívat 7,5kW topným tělesem po dobu 10h.
Nebo druhá varianta a to daleko menší nádrž, třeba jen 300l ovšem s podstatně větším el. příkonem, což v tomto případě představuje příkon topného tělesa (nebo plynového hořáku) téměř 75kW.
Ano, je pravda že pokud máte 3 sprchy, tak se těch 80 lidí není schopno osprchovat během 1 hodiny, ale spíše během cca 3-4h. Potom by stačil i jeden ohřívač třeba 200-300l, ale s příkonem topného tělesa cca 20kW.
V plnoprůtokové variantě lze použít i 3ks ohřívačů každý s příkonem cca 10-15kW..
Podle mne je kterékoliv "elegantní" řešení na 3 dny "nesmysl"..
Akce by se měla opakovat každý rok. Akce už byla žx ale na jiném místě.
Je možné, že se pak ohřívače využijí dále.
Rybníky nepoužijem, to je hrachovina a odjeli by s atopickým exémem :D
Určitě pro nás není problém, když se budou v klídku chodit sprchovat 3-4 hodiny. Když o tom budou vědět, tak se přizpůsobí. Je to barcempová akce, lidi jedou za vzděláním a "divočinou". Takže slušnost a pochopení je jistotou.
Děkuji za vyčetpávající odpověď!
Pořádáte akce a nebo máte zkušenosti z profese?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.