Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsme na chalupě vyráběli solární ohřev k bazénu ze starších deskových radiátorů. Fungovalo to perfektně, ale po čase začala z radiátorů vytékat rezavá voda, mám pocit, že hned po první zimě kdy byly radiátory vypuštěné. Zejména v první chvíli když seplo čerpadlo.
Jistě by se dal udělat nezávislý ohřev, tedy radiátory honit vodu a teplo pak předávat v nějakém výměníku, ale to už mi příjde k obyčejnému bazénu z Mountfieldu zbytečně složité, raději bych aby radiátory obíhala bazénová voda. Dají se nějak ošetřit radiátory zevnitř aby nekorodovaly?
Nevypouštět vodu z "radiátorů" po celý rok...po každém vypuštění vnikne do radiátorů vzduch a u železných radiátorů dochází ke korozi; snad jedině použít v tomto případě radiátory hliníkové...nebo jiný typ ohřevu (třeba v plastu)...ošetření zkorodovaného vnitřku si za "rozumné peníze" a "technicky jednoduše" moc neumím představit, ...snad někdo poradí, kdo toto řešil...šlo by použít taky teplosměnnou kapalinu, ale...
Bazén je klasika Mountfield plechová obruč s plachtou - objem cca. 20m3.
Jj použití toho hotového plastového soláru by bylo nejjednodušší řešení. Ten co jsme vyráběli tenkrát měl ale řekl bych podstatně vyšší výkon na m2 plochy než ten plast. Bylo to na paletě 2x3 metry, po obvodu stěny cca. 30 cm vysoké ze dřevaa, vyloženo polystyrenem (to byla chyba polystyren nevydržel teplotu uvnitř a spékal se, dnes bych použil izolační vatu), radiátory natřeny na černo a zakryté to bylo bezpečnostním sklem. Voda z toho tekla tak teplá, že se nedala nabrat do dlaně Takže bych rád zkusil něco takového.
Výměník by se dal i udělat (za ten z odkazu děkuji, ale vypadá poněkd draze ), momentálně mě napadá plastová nádrž do níž by byl vložen malý dvoudeskový radiátor. Do nádrže voda z bazénu a druhý - topný okruh by byl uzavřený. Ne že by to nešlo udělat, ale rád bych něco jednoduchého tak, aby tím mohla obíhat bazénová voda. I když chápu, že chlor ve vodě těm radiátorům dobře dělat nebude.
Třeba toto jako inspirace...velikost 617x75cm...za polovinu, než u nás...vypadá to podobně jak toto...sklad i v Německu...ale v obou případech je to bez stojanu, který asi není problém pro vás zhotovit s mnohem menšími náklady...
Ten Avenberg měl syn, ale na malý bazém o objemu cca 5m3, ( tato velikost, starší typ, v té době výprodej, se staojanem za cca pětinu ceny). Na ten stačil s velkou rezervou bez problémů; jedná se o plastovou desku s vodorovnými vnitřními kanálky a krajními trubkovými "sběrači", kterými je "proháněna"voda..."ohřev"je opřen a upevněn popruhy na stojan, který je třeba většinou pořídit samostatně; občas to bývá ve výprodeji i jako celek...
oprava - ...se stojanem... (asi budu muset vyměnit toho mezi židlí a klávesnicí...)
Díky za tipy. Pokud se mi nepodaří vyřešit otázku rezavé vody z radiátorů, mám vyhlédnuté toto avenberg.cz/...
Ony ani ty radiátory nebudou za hubičku + barva, fitinky, bedna na solár (tu bych na ten plast od Avenbergu nedělal,jen rošt), ale stejně si furt myslím, že plechové radiátory pod sklem mají vyšší výkon. Ten plast pod sklo nejde - když po dešti vyjde slunce kapky na skle zafungují jako lupa a propalují díry do plastu - vyzkoušeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.