Nejste přihlášen/a.
Máme pračku CANDY CTS 100, která přehřívá prádlo. Zavolali jsme opraváře, který když přišel, tak sundal boční kryt, změřil termistor a uviděl, že trochu teče z ložisek. To vše trvalo cca 5 minut. Řekl, že je vadná elektronika (cena ND 3000,- Kč) a ložiska (cena ND 1500,- Kč). Pak si naúčtoval 450,- Kč. Poradí někdo, jak se bránit takové zlodějně?
Hmm, a kolik by podle vás byla dobrá cena? Nebo když mu to trvalo jen 5 minut, neměl to udělat zadarmo? Vždyť vlastně "nic" neudělal...
A napadlo vás, že než k vám přijel tak třeba byl čtvrt hodiny v autě a od vás další čtvrt hodinu? Což je taky čas, který platíte. A že i to auto nejezdí úplně zadarmo.
Stačilo se dopředu zeptat kolik takový výjezd bude stát a říct mu že za takové peníze o to nestojíte. A třeba si to zjistit sám. Jenže ono to nejde, člověk tomu musí trochu rozumět aby poznal ke je chyba. A i právě za ty znalosti mu platíte, nikoliv za to že sundal boční kryt.
doplněno 05.11.09 11:47:Mimochodem jen tak ze zvědavosti - kde pracujete že tam pracujete zadarmo?
S tou fakturací je to asi takto:
1. doprava ( l km ) 20,- Kč
2. pracovní čas (5 min) 15,- Kč
3. Materiál : 0,- Kč
4. Vědět jak na to. 379,- Kč
Mezisoučet 414,-
5. DPH 19% 36,- Kč
C E L K E M k úhradě 450,- Kč
Zajímavá je položka Jak na to. Když to :Jak na to , jsme získali gratis . Pokud jsme za získání těchto vědomostí (JAK NA TO ) museli alespoň solidně zaplatit , tak by tato polořka snad byla v pořádku.
takže nakonec nejde o prachy ale závis, páč alois ví závady ví zjistí si za kolik by mohl koupit ND, a jde si koupit novou bez elektroniky.
Nový typ bez elektroniky je valcha.
co je vadné na elektronice? termistor?
opět doporučím to co jsem napsal na začátku, vysmějte se opraváři a opravte si to sám!
Nová pračka vás přijde dráž.
Termistor je v pořádku, ale nějaká vada je v elektronice- tam, kde je přijímán signál toho termistoru. Nejsem elektronik, takže to sám neopravím. Mám však známého, který opravuje televize. Co říkáte, mohl by tu elektroniku opravit? Mám to zkusit se na něj obrátit?
Určitě. Nic nepotěší známého, který se živí opravováním televizí, když za něm přijde nějaký známý a bude chtít zadarmo něco opravit. Nebo možné ne zadarmo, třeba mu za to dá celou dvacetikorunu - větší cenu ta jeho práce a čas přece mít nemůže!
Když mi opraví televizi nebo video, tak mu také zaplatím. Dám mu, co si řekne. Stále se vyplatí dát mu třeba 500,- Kč než pračku, která vypadá jako nová, vyhodit.
To snad je velký rozdíl dát 450,- Kč a mít pračku ve stejném stavu jako před příchodem opraváře a nebo dát sousedovi 500,- Kč a prát dál.
Já bych si stěžovala na ÚV KSČ.
-no fakt, takový to na mě dělá dojem, že tak nějak nechcete nést za svá rozhodnutí zodpovědnost...
Aloisi, oni se tu do Vás všichni pustili, já samozřejmě vím proč, ale chápu Vás, protože všichni jsme byli někdy takhle naštvaní - důležité je pochopit, že naštvaný musím být na sebe a poučit se z toho pro příště (zjistit předem, jaká cena je pro mě akceptovatelná...).
Přesně tak, taková zlodějina to by se za STARÝCH DOBRÝCH ČASŮ nestalo.
Človek by si hezky zavolal na OPBH, tam by se dozvěděl že někdo se na to může přijít podívat nejdřív za měsíc. Ale ať si od toho moc neslibuju, protože stejně nejsou náhradní díly. No a pak by si od souseda zjistil kdo to opravuje jako melouch (v pracovní době - samozřejmě), tomu by pak dal za opravu stovku a k tomu ho ještě pohostil pivem a nějakou svačinkou. Jó, to byly panečku časy, né jako teď když se každý snaží na každém vydělat...
a taky se stava u zivnostniku,ze treba 2 a nekdy i 3 dny nemaji do ceho pichnout.pozaduji od autora omluvu pro vsechny zivnostniky!
To není zlodějna.Ten opravář neudělal nic špatně. Nikdo nebude dělat zadarmo, nebo vy ano?.
No, zadarmo nedělám, ale asi za 90 - 100 Kč za hodinu...jestli je na tom kolega podobně, tak chápu, že se mu z 450 Kč za 5 minut (mínus náklady na dopravu) protočily panenky ... ale dneska to tak chodí
moxa, ale vy počítáte mzdu, ale kolik stojí zaměsnavatele vaše hodina? Někdo musí zaplatit i jeho vozidlo, náklady, školení, řidiče, referentku která přejímá zakázky poč, kancelář, školení "50" odvody...
Jen tak mimochodem, kdopak věříte tomu, že to a 5 minut udělal? (a jestli ano, tak si to fakt zaslouží, páč některý z nás ani neodpojí pračku za tu dobu.)
A ta částka se mi nezdá vysoká. Zkuste podnikat a uvidíte za kolik budete fakturovat.
Re na milanacukrara. Podle mně všechny tyto vedlejší náklady které uvádí , by měly být řešeny t zv.režií ve výči cca.l00% skutečných nákladů. Faktura by tedy vypadala asi takto.
1. dopprava 1 km 20,- Kč
2. Práce 5 min. 15,- Kč
3 materiál 0,- Kč
Mezisoučet 35,- Kč
4. režie 100% nákladů 35,- Kč
Mezisoučet 70,- Kč
5. DPH 19% 13,30Kč
CELKEM k úhradě 83,30 Kč.
Ve skutečnosti bylo uhrazeno o 415,- Kč více než jsou skutečné náklady , což představuje režii 1.185,7%. Větší zisk je vytvářen režijními náklady a ne hlavní deklarovanou podnikatelskou činností , a to si myslím , že neni dobrý ekonomický počin..
doplněno 06.11.09 08:52:To je jen ilustrační příklad , kterým jsem se chtěl zamyslet nad tím , proč konkrétmí fyz.prací se dá získat mnohem méně než režijními náklady, nebo nekalou činností.Nemůžeme více utrácet (životní náklady, rozvoj a pod.) než jakou hodnotu vyprodukujeme. Souhlasím s nutností získat prostředky pro činnost , obživu a rozvoj , ale aby tyto fin.prostředky měli nějakou hodnotu , musí se za ně někde něco konkrétního , hmatatelného udělat.Pokud se jen tisknou , aby bylo co přavádět (předávat , platit) z místa na místo , spěje ke kolapsu, tím , že bude víc peněz v oběhu než zboží , které bychom za ně pořidili. To se pak řeší ekononickými nástroji (inflace , devalvace , kurzovní politikou , úroky a pod.).
chápu Vás ale vy vůbec nemáte potuchy o cenové politice.
Bavíme se jen obrazně, nikoliv o tomto případě.
Jak můžet účtovt 5 minut práce., to je blbost páč za těch 5 minut stojíte jen přede dveřmi něžli Vám někdo otevře.
Hra s čísly je zajímavá, a teď z toho ještě vypočítejte, kolik z toho dostane zaměstnanec a zdali vy za to půjdete někam dělat...
5 minut práce za 15,- Kč = hodinovka 180,-Kč. Hmm, zajímavé. A z čeho by podle vás takový řemeslník platil jídlo, benzín, nájem, daně, sociální a zdravotní a tak? A eventuelně aby mu z toho celodenního ježdění a tahání těžkých praček zbyl ještě nějaký zisk...
Opravdu je s podivem kolik lidí si myslí, že lidská práce a znalosti jsou zadarmo.
Mimochodem v tom rozpočtu je počítaný 1 km, co když jich je třeba 5 nebo 10? To už je jen za cestu tam a zpátky 200,- nebo 400,-. Další věc je, že práce ne zarozpočítává po minutách nebo vteřinách, ale vždy se zaokrouhluje nahoru po nějakých "rozumných" délkách. Takže minimální účtovaná délka je třeba půl hodiny nebo i hodina.
Možná je chyba v tom, že všichni počítáte doprava 1km 20Kč. Neujel ten opravář těch kilometrů třeba víc?
Jak můžete mít něco fyzického, když 70 procent vydělaných peněz odevzdáte státu na daních z příjmu a souvisejících odvodech, spotřebních daních, daně z přidané hodnoty a jiných daní z daní? Tyhle vybrané peníze se pak z velké částí neefektivně rozhážou nebo prožerou, případně se s nimi jednou za 4 roky zacpe voličům huba různými nesmysly jako pastelkovné nebo třináctý důchod. A ještě si na to musí půjčit.
Zde jsem našla náhodnou nabídku firmy nabízející montáž a opravy bojlerů. Řekla bych, že to srovnatelné s prací opraváře praček. Takže jak jsem psala na začátku diskuze, těžko budete hledat lacinější službu - jedině v tom případě, kdy Vám to někdo opraví "načerno". Tak to možná bude o trochu méně - jak zde bylo již uvedeno - o jeho daně a odvody. Jistě, když to platíte, zdá se Vám to hodně, ale kdybyste byl na jeho místě, budete fakturovat obdobně. A nebo Váš syn, až si udělá rekvalifikaci.
Ceník služeb
Když nemá v okolí konkurenci, tak si to může dovolit. Zkuste si vyhledat na internetu opraváře v okolí a příště si vyberte někoho jiného. Ale nemyslím si, že to bude o mnoho lacinější. Jistě Vám dal doklad, můžete si odsouhlasit dobu, kterou si účtuje, nebo má sazbu za úkon - zjištění závady a potom jak píše kolegyně dopravné. A souhlasím, že je potřeba se alespoň orientačně informovat o sazbách. Nemáte na pračku záruku?
Vážení, děkuji všem za dobře míněné rady. Za těch 450,- Kč jsem se poučil takto : Pračku odvezu na chalupu. Koupím novou poračku, ale úplně jednoduchou, bez elektroniky, aby ji opravil kdekdo ( v okolí jsem nenašel opraváře značky CANDY) a třeba i já sám. Syn je nezaměstnaný a tak jsem mu poradil, aby si udělal rekvalifikační kurz na opraváře praček - a bude v balíku.
Za vědomosti a schopnosti se vždycky platí. Když si dáte auto do servisu tak taky nebudete platit za počet povolených šroubů, ale za znalosti mechanika a vybavení dílny rozpočítané do nějaké hodinové sazby.
No a jinak jasně ať si udělá nějaký kurz. Řemeslo mělo zlaté dno a už ho zase dostává, ale než se z něj stane zkušený řemeslník nebo opravář tak to ještě chvíli potrvá.
K těm znalostem a správné identifikaci závady - je to jako v tom vtipu z dřívějších dob.
Paní měla pokaženou televizi a zavolala si opraváře. Ten přišel, televizi zapnul, pokýval hlavou, vzal šroubovák, pootočil nějakým šroubkem a televize začala hrát. Paní se podivila té rychlosti a zeptala se co za to. Opravář, že to nestojí za řeč, ale když paní naléhala tak si řekl o stovku (pro nejmladší - dříve to bylo dost peněz). Paní se podivila znovu, už nepříjemně a že teda ať cenu rozepíše podrobněji. Opravář napsal:
- otočení šroubkem...1,- Kčs
- věděl kterým...99,- Kčs
Dobrý den.
Přidám sem i moji zkušenost.Nebudu polemizovat o ceně opravy.Spíš vložím moji zkušenost sice se týká plynového kotle,ale pointa je stejná.Objednal jsem si vyčištění plynového kotle.Přijel "řemeslník" za 30 minut práce vyinkasoval cca 700 kč (opět nepolemizuji o ceně).Uběhl nějaký ten pátek a došlo znovu na vyčištění opět jsem si vybral ŘEMESLNÍKA přijel vyčistil a naúčtoval srovnatelnou částku (1200 uběhli 4 roky).ALE teď to nejdůležitější nestačil jsem se divit co všechno rozebral ,vyčistil ,propláchl.Práce mu zabrala 2,5 hod.A já měl a mám pocit že si částku zasloužil.Jistě chápete co mám na mysli.
Dobrý večer dámo (je tady jedině paní Lidka) a pánové. Podělím se s vámi o čerstvý zážitek. Po 60 000 km jsem měl plánovanou revizi na autu Peuegot. Byl jsem s autem v Peugotu a tam jsem se dozvěděl, že prohlídka včetně výměny náplní a případných oprav bude stát mezi 7 - 8 000 .- Kč. Domluvil jsem s neautorizovaným servisem u nás a dnes mě provedli prohlídku, výměnu náplní, svíček a malých oprav na světlech za celkovou částku 2 780.- Kč. Včetně zápisu a razítka do servisní knížky. K tomu není co dodat! Dnes mám mimořádně hezký večer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.