Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střecha na kůlnu

Od: radovan odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu, nebo spíš tip, jak vyřešit střechu kůlny, protože se nemám teď s kym poradit.
Rozpadá se mi stará krytina střechy na kůlně a potřeboval bych jí vyměnit, pokud možno co nejlevněji a s výhledem nepředělávání v horizontu min 5-10 let.
Bitumenové desky tam nechci, kvůli smradu a toxicitě, vlnitý plast je prý přehký (občas na střechu spadne jablko, větev, kroupy...) a polykarbonát poměrně drahý. Je to plocha cca 8 x 3 m, tak nevím.
Napadá vás, jak to efektivně pořešit? Díky za případný tipy.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

2x

Normálně tašky...prodávaj se klidně i za 170kč za metr-betonové. Na kůlnu se nemusíš dělat s podstřešní f´ólií,prostě jen natlučeš latě a na ně položíš. A máš na celkem dost roků pokoj.

Nebo plechovou krytinu,prodávají se toho velký tabule,v různých barvách,zachvilku hotovo.

Nějaký provizorky jako starý lino a podobně se vykašli,to nikdy nebude spolehlivý a po krátké době se to rozpadne...navíc to bude vypadat jak u bandy cigánů

Taky jsem pro tašky... Při rekonstrukci se to prostě rozeberete a pak se znova položí na novou střechu.

jabraka*
hodnocení

1x

Já jsem na boudu na zahradě použil starou podlahovou krytinu,tedy podlahovou folii.Ty se před mnoha lety používaly na podlahy v paneláku,celoplošně.V jednom bytě pokládali plovoučku,tak se těchto folií(asi 1 mm toušťky)zbavovali.Mám to nataženo na střeše už 2 roky.Stejně tak lze použít i lino.I to rozhodně 5 let vydrží.Po čase křehne sluníčkem,ale je zase zdarma.

JABRAKA

hodnocení

1x
Přidám svoje zkušenosti. Vlnity plast mi na kompostu prorazil nezraly ořech, ten už nikdy nekoupím (plast), vyhozené peníze.. Bitumenova vlnovka na střechu skluzavky - s tou jsem spokojen. Je to lehké, levné, sroloval jsem to do auta, instalace jednoduchá, za 2 roky bez známek degradace, smrad venku není cítit vůbec, mám to na střešních latich. S podbitim by to nemuselo smrdet ani v kulne. Ale cena půjde s podbitim nahoru. Tedy zbývá klasika - vlnity / trapezovy plech.

rv*
hodnocení

1x

Dobře se pracuje s profilovanými plechovými šablonami, třeba hornbach.cz/... Jsou v délce 1 nebo 2 m a dostatečně tuhé i když se nedodrží laťování.

mili3478*
hodnocení

1x

Nejlevnejsi bude asi asfaltovy pas s posypem,skoda ze neni uveden sklon strechy.

hoststary*

mili3748: přidávám se k vašemu názoru.

Na nejrůznější kůlny, dřevníky, včelíny, chaty, chatky, psí boudy, přístřešky, latrínu a podobně se na prkenou střechu položenou na trámkách úspěšně a osvědčeně používala "asfaltová lepenka", lidově dehťák, nebo térák, nejlépe s posypem písečku. Uměl to položit a případně opravit každý chalupník, sedlák nebo chatař a sloužilo to v zimě v létě, v horku, v dešti, pod sněhem, za mrazu, několik let, Případná oprava nebo likvidace staré krytiny byla vždy a je jednoduchá. Dnes jsou moderní podobné krytiny, IPA a různé speciální fólie s dlouhou výdrží, ale dražší. Ty starší se přitloukaly hřebíčky s velkou hlavičkou, "lepenkáči", nové se navařují.

fialka2
hodnocení

1x

Máme asi 7 roků ten asfaltový pás s drobnými kamínky. Sklon je docela malý . Za ty roky vypadá pořád stejně a bez problémů.

jabraka*
hodnocení

1x

Vyzkoušej třeba zelenou střechu!Na desky se připevní vodorovně laťky,nejlépe půlkulatiny.Na ně se natéhne folie(rybníčková)pak geotextilie a do vzniklé vlnovky trochu drobné drtě a zemina .Sází se spíše sukulenty a odolnější kytičky.Máme takto krytý venkovní sklípek a dílnu.

JABRAKA

hodnocení

0x

Doporučil bych tu bitumenovou vlnovku na latě (mám ji na přístřešku už 4 roky) nebo ty plechové šablony také na latě.

hubas*
hodnocení

0x

Neznám detaily střechy. Pokud by to bylo možné, dal bych tašku. Klidně i starší za pár korun.

gothay*
hodnocení

0x

Pokud plánuješ další využití té krytiny, tak bych volil plech.

Pokud ne, najdi si na bazoši (např.) staré tašky, dají se tam sehnat od 2-3kč/ks, někdy i za odvoz. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]