Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datum spotřeby

Od: delina® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

někdy mám problém, že když na obalu vakuované potraviny nebo šunky či salámu prochází minimální trvanlivost a stane se mi, že to neuhlídám, už se bojím den po datumu spotřeby uzeninu nebo sýr konzumovat. Asi jsem moc útlocitná. Jaké máte zkušenosti?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

5x

Mám několik fungujících smyslů. Pro tyhle případy zrak, čich, chuť a hmat. Některé potraviny jsou jedlé ještě dlouho po záruční době. Jiné, především vakuované uzeniny, jsou nevábně oslizlé už dlouho před ní. Proč se lidé čím dál víc spoléhají na to, co jim kdo napíše, než aby se spolehli na své smysly, tedy sami na sebe, na svůj úsudek?

hodnocení

Protože přítomnost růstu patogenních bakterií ti zmíněné smysly neukážou, leda mít mikroskop a petriho misky na kultivaci. Leda ten čich, ale to už musí opravdu na šunce kvést louka. A to většinou jeden den po datumu nebývá. Jde o skryté nepřátele.

olinl
Žaludeční kyseliny zvládnou hodně, ale ne se vším si poradí..

hodnocení

3x

Přímo od pramene - szpi.gov.cz/...

Datum použitelnosti (DP, anglicky "Use by Date")

Datum použitelnosti se uvádí slovy "Spotřebujte do...". Za tímto výrazem následuje buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. Datum se uvádí v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok. Je-li potravina označena dobou použitelnosti, tedy slovy: "Spotřebujte do...", musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy.
Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp.

Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se nepovažují za bezpečné v souladu s čl. 14 odst. 2 až 5 nařízení (ES) č. 178/2002 a nesmí se uvádět do oběhu.

Datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky "Best before")

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "minimální trvanlivost do..."obsahuje-li datum uvedení dne a v ostatních případech "minimální trvanlivost do konce ...". K údajům "minimální trvanlivost do ..."a "minimální trvanlivost do konce ..."se připojí buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. V případě potřeby se tyto údaje doplní údajem o nezbytných podmínkách pro uchování, jejichž dodržení umožní zajistit uvedenou trvanlivost.

DMT se uvádí v nekódovaném tvaru v pořadí den, měsíc a rok. Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, postačí uvedení dne a měsíce, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, postačí uvedení měsíce a roku, a pokud je DMT delší než 18 měsíců, postačí uvedení roku.

DMT se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. (Označení slovem "sleva", "akce"není v žádném případě dostačující).

Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jestliže za slovy "Spotřebujte do"nebo "Minimální trvanlivost do"nebude následovat datum, musí zde být uvedeno, kde je toto datum na obale vyznačeno.

majsterjoe*
hodnocení

1x

Je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datumem spotřeby. V případě datumu spotřeby má být potravina spotřebována do tohoto data. Při minimální trvanlivosti výrobce ubezpečuje že potravina vvydrží i déle ale už ti neřekne do kdy. To už pak záleží jak to otevřeš a uvidíš. U minimální trvanlivosti to můžou být týdny, ale i roky.

V obou případech prostě otevřu a poznám jestli se to dá jíst, nebo už bych to raději vynechal.

hodnocení

1x

Opravdu myslíte, že úderem půlnoci se z mňamky stane prudký jed? Pokud je potravina senzoricky v pořádku, tak jeden den bych určitě neřešil.

Existují dokonce obchody, které se "specializují"na zboží, které má prošlou minimální trvanlivost, ale jinak je v pořádku. - například facebook.com/...

hodnocení

0x

Sýr jím, pokud na něm není nepatřičná plíseň. Uzeniny posuzuju dle aromatu, povrchu + kousíček ochutnám. Je-li vše v pořádku, není se čeho bát.

Den po datu spotřeby není nutné nic řešit - každý výrobce to má mnohonásobně "pojištěné" a tak brzy se mohou začít kazit snad jen pomazánky.

hodnocení

0x

Asi bych rozlišil, o jaké potraviny jde. U mléčných výrobků a majonéz bych byl opatrnější, ale pár dní při správném skladování nehraje roli. Většinou dobu trvanlivosti neřeším a když je potravina vzhledově, pachově i chuťově v pořádku, bez obav jí sním. Dělám to tak už 1/2 století, a ještě mi to neublížilo.

Onehdy jsem ale našel ve sklepě lehce zakulacené vepřové konzarvy z konce 60 let minulého století (mimochodem - bývaly vítečné, s dnešními nelze srovnávat) a ty jsem teda už fakt nejedl. Opatrně jsem je naskládal do popelnice a doufal, že do rána neexplodují. :-D

Datum spotřeby
ladinpraha*

Mohl jsi to střelit jako BB - botulinové bomby. Ale určitě jsi litoval, že jsi na ně nenarazil o nějakou tu desítku let dřív. No, já už jedl i DKP americké armády z II.sv.války a z Vietnamu.

Po mámě zbyly ve špajzu kyselé houbičky nezjištěného věku - protože je miluju, řekla jsem si, že to zkusím. Žiju a pošmákla jsem si ;)

Tyhle čínské vepřovky neměly konkurenci - mňam. Takový škody...

Ladinpraha – Jako kluk jsem začátkem 60 let jezdil na hory ke známému, který měl ve sklepě chalupy zásoby konzerv na několik let. Sklep byl chladný, ale vlhký, takže etikety z konzerv velmi brzo zmizely (taky je trochu okousaly myši :-D). Když se pak chystala večeře, často nebylo jasné, jestli bude k večeři hovězí guláš, nebo švestkový kompot. Z tehdejšího šifrovaného značení doby trvanlivosti nikdo nebyl moudrý, tak to taky nikdo neřešil. Nikdy nic nikomu nebylo. Taky jsem tam na půdě našel americkou plechovku slaných arašídů, ležela tam od konce války. Nikdy před tím, ani po tom, jsem tak dobré slané buráky nejedl. Byly to krásné časy, rád na ně vzpomínám.

jedubabicka – Byly skutečně bezkonkurenční a těžko se sháněly. Nedávno jsem si kdesi koupil podobnou kozervu, že si jí ohřeju, uvařím si k tomu kolínka a u výborného jídla zavzpomínám na dobu mládí... Po dvou soustech jsem to vyhodil, nebylo to k žrádlu *blee*

lucie*
hodnocení

0x

Jako se vším bych se řídila zdravým rozumem.V dnešní době obzvlášť :-Ddoba je tak svázaná předpisy,zákazy,kontrolami,že zdravý rozum je na ústupu.

Proto kupuju potraviny i s prošlým datem a používám rozum,čich,zrak a chuť.Přece nesním něco co chutná už kysele nebo vidím plíseň ,ale datum je o.k.*smich*a stejně tak naopak.Samozřejmě rozumem-nekoupím si něco prošlého ,kde jsou majonézový dresing apod.ale klidně si koupím pečivo,které se starší lépe tráví nebo klidně i jogurt,kefít,které chrání vlastní bakteri...ale nekoupím si to půl roku prošlé.Takže zkušenosti mám dobré.Spíše se mi několikrát stalo,že jsem narazila na "vaničku" tvrdého sýra,neprošlého ,ale už plesnivého.Vždy jej odnesu prodavačce,aby na něj nenarazil nějaký štoura,co udělá problém akorát té prodavačce danné sekce.

doplněno 25.06.18 10:53:

...nevím jak pejsci,ale kočičky rozhodně né.Jak to nechce kočka tak zbystřím,protože kočky (ty bytové,nevyhladovělé co běhají venku) mají vybíravé nosíky,takže co se týká kvality masa(nejen čerstvosti,ale i složení) používám jako detektor svoje kočky;)

rv*
hodnocení

0x

Podívejte se na domácí mazlíčky - pejsky a kočičky, jak se stravují. Nějaké datum spotřeby u hovínka nebo chcíplotiny v trávě nenajdou, pošmáknou si na tom a vesele skotačí dál. Pokud je něco chutné, takřka jistě si s tím tělo poradí.

Šelmy mají jiné trávení než všežravci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]