Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, střecha na našem domě není podezděná, ale stojí na dřevěných sloupcích tvaru Y. Bylo nám řečeno, že střechu lze postupně podezdít ytongem aniž by se musela nejdříve rozebrat. Prý se to dá dělat postupně a po částech střechu podepřít, pak podezdít a tak dále... Ten, kdo nám toto tvrdil už nám ale nesdělil, jak máme postupovat při podezdění, když zmíněné sloupky, podpírající vaznici stojí na vazném trámu a ten na pozednici. Pro představu... na obvodových zdech je pozednice, na ní je položený vazný trám a na něm stojí sloupky Y, ty podpírají vaznici a na ní teprve navazují krokve. Je tu prosím někdo, kdo by mi poradil, jak na to, případně by mi dal kontakt na někoho, kdo podobnou výměnu prováděl? Jsem z Litomyšle, kdyby se na našel někdo, kdo by byl ochoten pomoci. Nevím jestli jsem to dobře popsala, ale pro jistotu přikládám hrubý náčrt vazby. Děkuji, Věra
Trochu jsem to pochopil.Sloupky,podpírají trámy,nesoucí krokvice.Střecha je nesena podpěrami,opřenými do pozednic.
Ale obezdění jen mezi pozednicí a střešním trámem neskýtá moc kvality.Domnívám se že taková stěna by nebyla stabilní,protože Itong bude mít jinou roztažnost jako dřevo.Proto bych doporučil boční stěny budoucího podkroví řešit spíše jako u dřevostaveb.Použít OSB desky a Minerální vatu jako izolaci.Zevnitř parozábranu.Vnitřní obložení sádrokarton.
JABRAKA
Mě jen překvapilo, že se tím zabývá žena. Technické věci na domě jsem vždy řešil já, někdy po dohodě se ženou, ale hlavní slovo jsem měl já. Já jsem jí také do vaření nemluvil. Dám jen obecný návod, protože to nevidím. Střecha se vždy na jedné straně přizvedne, provizorně podloží a pak podezdí. Zvedne se na druhé straně a postup se opakuje. Zvedá se jen o tolik, aby se střecha "nesvezla", např. po dvaceti centimetrech. Dělá se to tak dlouho, dokud nedocílíme žádanou výšku. Pak dozdíme vše ostatní. Vše ale záleží na konkrétním umístění střechy. Ideální je pro ten účel používat hever, nejlépe dva aby se strana mohla zvedat rovnoměrně.Také je potřeba uvolnit komín, pokud tam je, nebo ubourat a pak dostavět po dokončení zvedání střechy..
Já myslím, že věnec není bezpodmínečně nutný. Záleží jak je dům pevný, jaké je to zdivo. Věnce se dělávaly, ale když vidím, jak se dnes staví, myslím, že se bez něj obejdete. Přizvednout, podložit, aby to na něčem leželo, odříznout ty nohy, částečně podezdít, položit na to nové zdivo (ale třeba druhý den, až to zaschne). pak zvednout na druhé straně a pokračovat. A tak po kouscích vystoupat do potřebné výšky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.