Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak řešit tuto situaci: Jdná se o čerstvě prodaný byt v paneláku, v kterém jsem si sám udělal omítky. Nová majitelka si byt nechala přemalovat firmou a při malování stropu jim začala odpadávat omítka. Malíři tedy seškrabali celý strop cca 22 m2 a následně znovu omítli. Paní majitelku to prý stálo 6 800 Kč a po nás chce zaplatit polovinu. Cena se mi nezdála a tak jsem si zadal cenovou nabídku u jiné firmy a ta by to udělala za 3 700 Kč. Majitelka po nás tedy chce zaplatit 3 400 Kč ale já souhlasím jen s polovinou mnou zjištěné ceny, tedy 1 850 Kč. Poraďte mi prosím co mám dělat. Předem děkuji za rady.
ale takto se reklamace neřeší, příklad:
koupím od vás vozidlo (kolo, sporák žehličku..) objevím závadu, tak nejdříve musím u Vás reklamovat a nikoliv si nechat "něco" s tím udělat a pak požadovat na Vás náhradu. Toto je špatný postup. Co Vás nutí, aby jste jí cokoliv platila?
No, paní nás zavolala až když byl strop shozený, ať se na to jdeme podívat a ukázala nám na telefonu nahrané video, jak jde strop pomocí špachtle krásně dolů. Tak jsem jí řekli, ať nám pošle to video na Mail, že ho někomu ukážeme, kdo tomu rozumí, protože se nám nezdálo, že by padala omítka 3 roky stará a u které jsme neměli žádné problémy s malováním. Dala nám termín 3 dny na rozhodnutí. Kamarád stavař nám řekl, že jsme omítku asi špatně udělali a že by jsme se s paní měli nějak dohodnout. Jenomže paní se nijak nedohodla a mezi tím, co jsme nechali nacenit nabídku, tak strop nechala udělat sam. A teď argumentuje tím, že na to strašně spěchala.
ale hjá taky spěchám každý spěchá, v prodejně by jí udělali taky takové pomyšlení.
Pani nemůže takto postupovat, a je na Vás co jak se rozhodnete. Ještě argument, paní si najme fušera, který dělá za 1000Kč. Po čase to opět spadne co pak vy? páč bude tvrdit, že to udělal OK, ale podklad od Vás je na nic...
...ale vy máte odbornou firmu a ta to opraví kvalitně za 100Kč. Jak k tom přijdete?
Takže, pokud tomu rozumím, tak nemusím přistoupit na její podmínky. Jsem ochoten se na opravě finančně podílet, protože vina je i na naší straně, ale budeme vycházet z ceny, kterou jsem zjistil já a za kterou bych byl ochoten to nechat opravit. Jelikož je omítka nahozená, tak doufám, že jí bude stačit jako důkaz má cenová nabídka. Počítám , že je to její problém, že se nechala "okrást" malířskou firmou. Já se okrádat nenechám. Jenom aby na nás nevytáhla nějaké právnické kličky.
Dobrý den,
pojem "reklamace"sem vůbec nepatří - ten se týká jen vztahu spotřebitel/podnikatel, a to ve Vašem případě není. Proto se řeší odpovědnost za vady podle §499 a násl. obč. zákoníku. (např. zde: business.center.c/... )
Tady bych vypíchla větu
§ 507(1) Nelze-li vadu odstranit a nelze-li pro ni věc užívat dohodnutým způsobem nebo řádně, je nabyvatel oprávněn domáhat se zrušení smlouvy. Jinak se může nabyvatel domáhat buď přiměřené slevy z ceny nebo opravy nebo doplnění toho, co chybí.
Jak sám vidíte a jak už Vám řekl kolega přede mnou, postup "sama si opravím a pak požaduji úhradu"není v souladu se zákonem. Paní vás měla upozornit a požadovat opravu PO VÁS. Nebo požadovat přiměřenou slevu ceny.
Proto bych na Vašem místě vycházela z kalkulace, co máte Vy, a tuto výši bych paní nabídla jako "přiměřenou slevu ceny", což bych si nechala potvrdit i na doklad o převzetí částky. Pokud by na to nechtěla přistoupit, nabídla bych jí znova tuto slevu doporučeným dopisem. Pokud by nereagovala, nechala bych to být. Je jen malá pravděpodobnost, že tak nízkou částku bude vymáhat soudně a i kdyby, máte pak velké šance.
No, Milane, já zrovna podnikatelka jsem , takže můžete... ale já vlastně nic neprodávám
Ale vážně: reklamace upravuje zákon na ochranu spotřebitele, a skutečně se běžného vztahu občan-občan vůbec netýkají. Zákon ukládá povinnosti jen takovému prodávajícímu, který je podnikatel a prodává spotřebiteli (tedy tomu, kdo nekupuje jako podnikatel). I v občanském zákoníku jsou zvláštní pafagrafy, které platí jen pro prodej v rámci podnikatelské činnosti: §612 a násl. Tam se např. definuje záruční doba. Takový pojem zase do vztahu občan-občan nespadá.
To ale samozřejmě neznamená, že se ve vztahu občan-občan není možno bránit- jen se postupuje podle obecných paragrafů odpovědnosti za vady (§499 a násl.) a samozřejmě už nemám takové výhody jako ve vztahu podnikatel-spotřebitel.
chválím každého podnikatele, Vás taky, paní kolegyně, ale pro svoje poučení položím jasnou otázku.
Koupím od vás jako soukromé osoby auto, jahody, postel... a zjistím že jsou vadná, nemůžu je u Vás reklamovat?
Děkuji a přeji hezký večer.
Reklamovat opravdu nemůžete. Neznamená to ale, že nenesu zodpovědnost - postupuje se podle obecných paragrafů, které řeší odpovědnost za vady.
Reklamace řeší jen zákon na ochranu spotřebitele, mrkněte zde: business.center.c/... nejdřív na §2, pak na §13. Toto všechno nebude platit, pokud ode mě koupíte moje soukromé auto, toho se dovolávat nemůžete.
doplněno 06.11.09 08:21:a v obč. zákoníku business.center.c/... §612 a následuijící - opět jen pokud něco prodávám jako podnikatel.
Veškerou odpovědnost za vady ve vztahu občan-občan řeším jen podle obecných ustanovení business.center.c/... §499 a násl. Takže bránit se samozřejmě můžete, ale tak luxusní postavení, jako když jste spotřebitel a já podnikatel, prostě nemáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.