Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodovodní ventil v šachtě teče kolem ucpávky

Od: maslisko* odpovědí: 9 změna:

Jedna ze dvou stupaček v našem rodinném domě má hlavní uzávěr umístěn v malé šachtě cca 60 cm pod povrchem podlahy (umístěna v prádelně ve staré části domu). Ventil netěsní kolem ucpávky a docela intenzivně protéká. Ventil je umístěn dost nešikovně - těsně nad dnem šachty, kolem je dost málo místa - viz foto

Mám dvě otázky:

1) Připadá vám reálné vyměnit ventil bez toho, abych to dokola celé rozkopal a zvětšil prostor?

2) Existuje nějaký vyzkoušený způsob, jak opravit nebo alespoň zlepšit těsnost ventilu bez jeho demontáže?

Vodovodní ventil v šachtě teče kolem ucpávky
Vodovodní ventil v šachtě teče kolem ucpávky #2
Vodovodní ventil v šachtě teče kolem ucpávky #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

4x

Zdravím, ze své praxe a zkušeností bych vám poradil to dát vše do pořádku a udělat nový hlavní uzávěr na přístupnějším místě i za cenu rozbití celé podlahy. Z té fotky to nevypadá zrovna moc pěkně a jednou vás to stejně čeká , tak proč to neudělat hned a vyvarovat se tak dalším problémům. Nevím kolik vám je let , ale pokud to beru podle sebe tak síla a chuť do práce ubývá.

Jak radil kolega nade mnou vyměnit vřeteno je správná rada, ale nejsem si úplně jistý jestli bude pasovat na ten váš starý spodek. Popravdě jsem se ještě s tímto ,,soudkovým " tvarem nesetkal a při jakýmkoliv zásahu do něj , byť jenom přitažením ucpávky ( což už asi nepůjde vzhledem k věku) bych si prvně ověřil funkčnost uzávěru který se nachází tady před tím.

1. bez rozkopání to nepůjde vyměnit

2. jak radil kolega vyměnit vřeteno, ale to byste musel asi pravděpodobně odvodnit a nahřívat, aby jste to povolil a ten přístup je móóc špatný.

maslisko*

Děkuju za odpověď. Máte pravdu - je to nějaký starý ventil z oceli, jiný, než na který jsou určené náhradní vršky. Budu do toho tedy muset hrábnout pořádně. S uzavřením vody nad tím to ventilem bude asi dost problém, voda je přiváděna ze soukromého lokálního vodovodu pro asi 15 domů, ke kterému nemám žádnou dokumentaci a nejbližší známý uzávěr (který jsem spíše odtušil z průzkumu okolí) je společný pro několik domů. Ale asi to nějak řešitelné bude...

hodnocení

1x

Když ucpávka nejde dotáhnout, tak se pokusit sehnat a vyměnit panenku (kuželku, vršek ventilu).

Vodovodní ventil v šachtě teče kolem ucpávky #4
maslisko*

Děkuju za odpověď, ventil je ale ještě staršího typu. Je z oceli, tedy dost zkorodovaný a nepočítám, že by se povedlo vršek ventilu jen tak povolit (i kdyby pasoval).

Toto je srdce na Myjavácký ventil / čím jsem starší, tím je mám radši/. Ale podle fotek toto není Myjava. Já též mám jeden ventil podobné konstrukce a srdce bylo na nějaký jemný withworth a byl jsem v háji- jenn sjem dotáhl pakung a zatím drží. Také to vidím tak, jít proti vodě, najít uzávěr a šachtu rozšířit a ventil s částí potrubí vyměnit. Strašná práce, ale asi radši teď v klidu než řešit havárii.

jabraka*
hodnocení

1x

Vyměnit ucpávku ventilu není problém,pokud není ventil příliš zkorodovaný.V zásadě stačí povolit na uzavřeném ventilu přítlačnou matici ucpávky,vydlabat starou ucpávku a doplnit novou lojovou šňůrou.Po utažení matice už ventil nepoteče.Pokud je ventil tak zkorodovaný,že se nedá ničím ani hnout,pak nezbývá,než výměna.

maslisko*

Děkuju za odpověď. Ucpávku samotnou určitě nevyměním - ventil je na to příliš špatně přístupný, a hlavně je zkorodovaný (není z mosazi, ale oceli). Takže budu muset řešit výměnu.

pohanka*
hodnocení

0x

Zeptám se jenom, kde je hlavní vodoměr? U nás je to tak, že od hlavní sítě k vodoměru to je majitele vodovodní sítě /nyní tedy našeho města/ a od vodoměru to je majitele, majitelů domů. Pokud máte odečítací hlavní vodoměr až za touhle šachtou, měli byste se domluvit o výměně společně. Majitel prádelny bude muset šachtu zlikvidovat a zpřístupnit potrubí a kohout montérovi.

maslisko*
hodnocení

Prádelna je moje a vodoměr u nás nemáme. Celé toto vodní dílo bylo vybudováno v roce 1999 jako reakce na to, že při budování kanalizace (?) došlo k narušení pramenů studen. Někdo to tehdy zafinancoval (kdo, to netuším - bydlím zde relativně krátce) a od té doby to funguje tak, že soused, od něhož je napájeno čerpadlo vodojemu, jednou ročně spočítá náklady na elektřinu, rozpočítá je na jednotlivé domy a poté vybere peníze od nás, co bereme vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]