Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzrostlé stromy - sousední pozemek

Od: zuzanak* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
sousedíme s obecním úřadem a na jeho pozemku ani ne metr od plotu je vysazena Lípa a hned vedle javor. Větve již obtěžují na našem pozemku, nehledě na ten neskutečný bordel listí každý rok. Obecní úřad jsem písemně vyzvala k odstranění stromů nebo úpravu což bylo jednoduše zamítnuto a nic se neděje. Kde se ještě mohu bránit, co mohu dělat, přece není možné, aby přes rozhodnutí obecního úřadu nejel vlak. Děkuji Krňanská

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x

Dobře, stěžujte si na listí, ale stromy nechte žít. Obecní úřad jistě najímá pomocné pracovníky v létě na sečení trávy, v zimě na odklízení sněhu. Na podzim mohou pomoci i s listím na vaší zahradě.

A pokuste se na to dívat i z té lepší stránky. Sbírat květ lípy můžete hned u domu. V zimě můžete na cizí větve pověsit krmítko a mít lepší podívanu, než nabízejí všechny televize :).

zuzanak*
hodnocení

Děkuji za odpověď, nicméně mi přijde, že si děláte legraci. Ta těch deset let co tady žijeme se ještě nestalo, aby přišli pracovníci úřadu mi shrabat zahradu a ani nepřijdou, nebydlím v paneláku

fik
hodnocení

9x

Zase všechno kácet,u nás chtěl obecní úřad před mým barákem pokácet lípy,udělal jsem takový bordel že od toho radši ustoupili...pokud jsou stromy na obecním pozemku,opravdu s tím nic neuděláš,maximálně můžeš žádat odstranění větví směřující nad tvůj pozemek,jinak nic...to že tam padá listí to nikoho nezajímá,nikdo není schopný otočit vítr

hodnocení

8x

Při troše dobré vůle dosáhneš ořezání větví nad tvým pozemkem. Stromy budou vypadat přímo zoufale a spadu listí se stejně neubráníš.

Takže výsledek bude, že tam budou stát dva zprzněný stromy a listí bude padat vesele dál.

Jinak, pokácet strom jen kvůli tomu, že z něj na podzim padá listí? Tomu nějak nerozumím.

Ale ty nechceš nic jinýho slyšet. Pokácet a basta.

Mě třeba u baráku již mnoho let roste planá třešeň. Ovšem má jednu obrovskou výhodu, roste na přímo skvělým místě. V jejím stínu mám danou zahradní lavici, na stromě ptačí budky. V parném létě piju v jejím stínu kafíčko, dívám se, jak kolem létají modřinky. Prostě pohodička. Pravda, na podzim musím shrabat listí, ale to se dá vydržet.

hodnocení

6x

A možno ten javor a lípa boli tam zasadené skôr než ste boli na svete a teraz ich chcete dať vyrezať,poprípadne pol koruny zrezať čo je nad vaším pozemkom a dáť tam ceduľu pre lístie a vietor,aby nepadali na váš pozemok,na vašu betónovú dlažbu,poprípadné na farebnú mulčovaciu kôru.Taká je vaša predstava? Je to choré. Namiesto toho,aby ste s obcou sa dohodli na jesennom vyčistení od lístia. Choďte sa pozrieť do polského Zakopanného. Tam vám dospelý strom nepovolia vyrúbať ani na vlastnom pozemku a vlasníci, ak tam chcú stavať,tak okolo stromu a s možnosťou zavlažovania koreňov dažďom.

hodnocení

3x

zuzanak - Kde se ještě mohu bránit, co mohu dělat

OÚ odmítl konkrétně co? Likvidaci stromů, odstranění větví nebo úklid vašeho pozemku? Obecně platí:

NOZ § 1016

(1) Plody spadlé ze stromů a keřů *) na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

*) Podle výkladu ministerstva spravedlnosti se to vztahuje i na listí a větve.

Takže úklid listí je na vás, větve přesahující na váš pozemek odstranit můžete - ale pozor, nesmíte tím způsobit další škodu (viz odst. 2).

zuzanak*
hodnocení

Stromy jsou staré zhruba 12 let, zasazeny byly v době, kdy jsme dům rekonstruovat. Nikdo se na nic neptal, prostě tam najednou byly. Žádala jsem o přesazení, když byly mladé a mohlo se s nimi jakžtakž manipulovat, to bylo zamítnuto, že je nemají kam jinam přesadit. Nyní jsme ve stádiu, že polovina korun stromů visí na našem pozemku, likviduje plot, nejsou nijak udržovány.
Ze dvou dvanáctiletých stromů máš na podzim valník listí?
Tady má někdo hodně velký oči a trochu přehání, viď.
A to ti tam spadne vlastně polovina listí.
zuzanak*
hodnocení

Z druhé strany domu máme stoletou lípu, mimochodem taky obecní ale tu neřeším, každý rok uklízím trochu lupení
Vzrostlé stromy - sousední pozemek

hodnocení

2x

Ořezat, pokácet, zničit, to je trend dnešní doby. Určitě někdo přijde s NOZ. Byli jste tam dřív vy nebo stromy. Mohli jste se ohradit při sázení stromů nebo koupit pozemek jinde. Stromy holt rostou a listí padá.

jofa*

Je naprosto jedno co bylo dřív, jesli stromy nebo pozemek. Pokud tam je nový pozemek veden v katastru nemovitistí, jsou povinni oba vzít tuto novou skutečnost a řídit se NOZ.

hodnocení

2x
Listí vyhrabu hráběma z/pod keřů na volný trávník. Potom místo hráběma shrabu listí sekačkou a zároveň naposledy pokosím. Chce to samozřejmě kosit do koše. Sekačka listí pěkně naseká na drobno, lépe se pak kompostuje.
zuzanak*
hodnocení

Tak se na podzim zastavte nahrabete si tu valník

pohanka*
hodnocení

2x

Zkusila bych ještě napsat další dopisy na úřad a navhla řešení, aby se podle Vašeho požadavku naplánoval, podle potřeby, úklid Vašeho pozemku. Města mají Technické služby a ty zajišťují úklidy a práce v oblasti měst.

Tedy nějaký ořez vadících větví, a zametání spadlých větví, listů z vašeho pozemku a též patřičný odvoz.

Pokud by opět úřad nereagoval, zkuste vložit otevřený dopis se stížností do časopisu-novin, které město vydává, nebo je-li možnost přímo na jejich webové stránky. Další možnost je, zúčastnit se veřejného zasedání a veřejně prezentovat svůj požadavek na závěr jednání ve volné diskuzi.

Ano, stanete trošku známější, ale zároveň se snad doberete nějakého jednání, které alespoň částečně vyřeší Váš problém.

Nevíme totiž, jak jsou stromy staré, jakou mají funkci. Ořezem poloviny koruny stromů asi nic nezískáte, protože vítr nafouká opět k Vám z té druhé půlky.

Já bych to opravdu viděla, aby úřad v nějakých intervalech kontroloval /nebo na Vaše upozornění/ opad ze stromů a občas vyslal úklidovou četu, nebo brigádníky na úklid. Možná to je naivní, ale zkusit to můžete.

Město může kontrovat, že nemá lidi, nebo peníze.

Také nejsem pro kácení, škoda každého stromu, ale jak píšu, nevíme, jak to tam u Vás vypadá, kolik je stromů v okolí a v celém místě území.

hodnocení

1x

@zuzanak - Opravdu jeden odborník vedle druhého

Nemáte zač *ee*

Příslušný zákon jsem vám ocitovala, na moji otázku co přesně úřad odmítl - "Likvidaci stromů, odstranění větví nebo úklid vašeho pozemku?" - jste se odpovědět neobtěžovala.

Takže obecně - jednalo-li se o "rozhodnutí", lze podat odvolání podle podmínek uvedených v poučení, případně stížnost na nejblíže nadřízený orgán - zpravidla Krajský úřad.

jofa*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že dojde na NOZ, jinak to ani nejde. Obě strany se ve sporu musí tímto NOZ řídit. každý si tam musí najít co potřebuje.

A co pomůže když si tam dohledá že soused nesmí obtěžovat souseda emisemi mezi které v tomhle případě lze zařadit i spad listí? Teoreticky může vyzvat obec k nápravě ale to už udělal bez výsledku takže nejschůdnější cesta je pozvat starostu na kafe a domluvit s ním jestli by nějaký obecní pohůnek nemohl třikrát během podzima přijít a listí odklidit.

zuzanak*
hodnocení

Myslela jsem, že tu dostanu spíš radu, jestli je ještě nějaký jiný úřad, na který se mohu obrátit, když obec nekomunikuje a nemyslím tím soud. Místo toho tu dostávám rady, jak si pořídit krmítko a sbírat lípu na čaj. Děkuji za rady, nicméně jsem se dozvěděla, že jsem "chorá". Opravdu jeden odborník vedle druhého

hodnocení

0x
Nebuďte tak uštipačná!
.
Dostalo se Vám pár rad přímo k věci, pár rad také trochu okolo.
Zdá se mi, že opravdu vidíte jen to svoje a naše příspěvky se Vám nelíbí.
Kolikrát jste za posledních pár let požádala úřad o úpravu stromů a pohrabání listí? Hned za plotem... Zřejmě by Váš oddůvodněný požadavek nebrali jako legraci.
.
Ohledně přesahujících větví máte možnosti ve smyslu NOZ, také si můžete pořídit fotodokumentaci, jak stromy poškozují Váš majetek a písemně vyzvat obec, aby stromy upravila. Potom se při její nečinnosti můžete obrátit na nadřízený orgán a také vyžadovat náhradu škody, případně opravu plotu. S obcí, s úřady se zásadně komunikuje písemně a doporučeně.
.
Ke sběru "neskutečného bordelu" jsem Vám představil jedno z možných ulehčení práce pomocí mechanizace - sekačky. Mohl jsem ještě dodat, že používám i zahradní vysavač-fukar, kterým se dá suché listí poměrně dobře vyfouknout nebo vysát i z nepřístupných míst.
Dobře, že jsem to v prvním příspěvku nenapsal, zřejmě bych od Vás dostal také radu, kam si mohu foukat...
.
Jste na poradně, kde se lidé snaží pomoci těm, kteří si nevědí rady. Jste v postavení žadatele, tak se i tak chovejte. Přijměte rady a zkušenosti těch, kteří už s problémem zápasili. Mnozí úspěšně, jiní bez úspěchu. Takže proti Vám jsou odborníci.
Záleží také na tom, jak se chováme vůči druhým. Sem-tam někdo narazí...
jofa*

hejkal: Tak reakci tazatelky jsem čekal téměř od první rady a dalších odpovědí. musel jsem rovněž kroutit hlavou a nahodit úsměv.. Odpovídají někteří, kteří ani nemají ponětí, co je to za neskutečný bordel z ohromného stromu a to nemluvě o starším člověku, bez potřebné energie, který to pro pořádek na svém pozemku ani nemůže zvládnout. Že úřad nekomunikuje je podivné a nestojí vedení obce za nic. Že neplní své povinosti ze zákona se lze obratit na nadřizený orgán a požadovat jeho plnění obcí. V našem státě se totiž nerespektování nařízení a zákonů stává běžnaá praxe a začíní to od toho nejvyššího ve státě jaký pán, takový krám. Sory, že jsem do toho zamotal vedení státu.

jamu*
hodnocení

0x

Bezna praxe: Stromy pres noc do 40% nariznout, do vytvorene mezery nacpat nehasene vapno. Bezne se to takto dela ve mestech primo mestskou spravou zelene na mistech, kde se planuje vystavba a stoji tam chranene stromy, ktere zastavbe brani. Za rok... max. dva, az stromy uschnou, budou z bezpecnostnich duvodu pokaceny. Casto (kdyz je v projektech dost penez a je treba rychle namastit kapsy) se drive ohlasi vanadlismus a stromy budou pokaceny obratem. Dalsi mene okata moznost je vysadit na hranici pozemku rostliny parazitujici na lipe a javoru. Jsou i dalsi biologicke cesty pomoci kterych lze spolehlive odbourat stromy. ;)
Ale radeji bych koukal na strom a obcas odfoukal fukarem listi na obecni pozemek, nez koukat do kuchyne sousedum. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]