Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje přepis elektřiny a plynu?

Od: kratas* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, prosim jak funguje přepis elektřiny a plynu? Nikdy jsem to nedělal a trochu mě děsí papírování *bzum* Poradíte mi někdo, co se musí všechno udělat? A nefunguje nějaká firma, která by to vyřešila ideálně za mě?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Řeším to několikrát za rok.

Vezmete si stavy měřidel, nejlépe foto, nájemní smlouvu, občanku a jdete k některému dodavateli. Těch je mnoho.

Otázka 20 minut na sepsání.

kratas*
hodnocení

tohle je asi nejjednodussi a rekl bych nejrychlejsi varianta. Moc dekuji

hodnocení

3x

Nechápu některé rady, že se nemá angažovat, nemá to dělat.

Vždy musí postupovat v souladu s nájemní smlouvou.

Pokud je smlouva napsaná na Kraťase, zřejmě majitel nemovitosti požaduje, aby se energie převedli na nájemníka. Já to takto vyžaduji.

Pak musí Kratas rozpočítat zálohy na kamarády a Ty musí uhradit. Snad jim musí věřit, když s nimi obývá prostor.

Osobně nevím, jak je sepsána smlouva, ale asi je Kratas nájemník, který uzavře s kamarády podnájemní smlouvu. Tak by to mělo být.

Pravdu zná jen Kratas.

kratas*
hodnocení

Spolubydlici jsou pratele, mame rozdelen nejake ulohy v byte .. protoze byt je pomerne veliky a proto je i sdileny.. zalohy rozpocitam a problem v duvere opravdu mezi nama neni ( i kdyz nikdy nevite ) .. moc vam dekuji za radu, doufam, ze se do budoucna uz polepsim.. a uz se nebudu ptat na blbosti :/ prislo mi to vsechno jen tak strasne slozite.

iz*
hodnocení

2x

Je Vám jedno, co a komu budete platit? Těch papírů zase tolik není a porovnat si ceny a reference dodavatelů energií by měl každý sám. Svěříte-li to "nějaké firmě", může za Vás uzavřít tak "výhodné" smlouvy, že zbytečně vyhodíte dost peněz a jen těžko se z nevýhodných smluv vyvážete.

kratas*
hodnocení

Děkuji, ja s tím žádné zkušenosti nemám a proto jsem si vybral tuhle formu rady..přece jenom s tí máte větší zkušenosti, než já a moji kamarádi nějak neví o co jde..tam pomoc hledat nemohu :D

iz*

Nevím z hlavy přesné adresy, ale na webu ERÚ nebo Tzb.info najdete nezávislé kalkulačky. Připbližnou spotřebu by Vám měl sdělit ten, kdo má energie nyní napsány na sebe. Ten údaj zadejte do kalkukalčky, nevyplňujte, od koho nyní odebíráte elektřinu (plyn), a nechte si vyjet nabídky.

Až je budete pročítat, všímejte si i toho, jestli umožňují uzavření smlouvy na dobu neurčitou. Pokud byste uzavřel smlouvu na dobu určitou, bylo by obtížnější (a dražší) skončit před uplynutím sjednané doby. Také byste musel hlídat, kdy můžete dát výpověď → pokud byste zapomněl, byla by smlouva uzavřena znovu na stejnou dobu jako ta první.

kratas*
28.06.18 17:22
hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, přepis (převod) energií je jedna věc (to už snad zvládnete podle rad), ale uvědomte si, že Vy budete platit na své jméno za energie zálohy a od spolubydlících (kteří se mohou časem měnit) vybírat peníze. Zálohy se měsíčně platit musí a distributora nezajímá, že Vám třeba spolubydlící XY dluží. Potom po odečtu a fakturaci může být i větší nedoplatek, který uhradíte nejdříve Vy a následně budete požadovat poměrnou část na spolubydlících (a v případě přeplatku jim budete zase peníze vracet). Jestli ten převod po Vás nepožaduje majitel bytu (pronajímatel), tak si to ještě rozmyslete - ušetříte si starosti. Zdravím!

doplněno 22.06.18 15:13:

Asi je jasné, že k tomu převodu potřebujete souhlas toho, kdo má ty energie napsané nyní na sebe.

Jeho smlouvy budou ukončené a Vaše budou s distributorem uzavřené jako nové.

doplněno 25.06.18 10:36:

milancukrar - já Vám to vysvětlím. Tazatel uvádí, že s tím nemá zkušenost, tak je dobré, aby měl i další informace. Některý majitel nemovitosti ten převod energií požaduje a jiný by ho nepřipustil.

Tazatel se podle toho zařídí.

svatoslav
hodnocení

2x

To vůbec nedělejte, neangažujte se... vše plaťte řádně majiteli či pronajimateli... nic si na sebe nechávat přepisovat nedávejte, nikdo vám pak peníze nedá a vy? Snad jedině, pokud byste v bytě bydlel sám (vy měl pronájem) a ostatním poskytoval podnájem...

kratas*
hodnocení

Tohle mi relki i rodice, ale majitel bytu proste za tim stoji.. dlouho jsme premysleli jestli vubec ten byt vzit, jestli v tom neni zadny hacek.. prece jenom v tom jsem fakt neznaly a proto se radeji ptam takhle verejne.. znamej mi rikal, ze to po nem majitel ani nechtel. To neni povinnost si to prepisovat na sebe?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

vetsina dobrych dodavatelu to vyresi za vas, tzn ten novy ke kteremu prechazite to vyresi za vas, menil sem plyn i elektrinu na ctyrech odbernych mistech a vzdycky to za me resil novy dodavatel, s tim ze jsme se domlouvali co a jak protoze u nekterych mist sem mel smlouvu takze se cekalo do data ukonceni smlouvy

kratas*
hodnocení

Já bydlím s 3 spolubydlícíma a mám tohle na starosti.. po odstěhování od rodičů se s tím setkávám poprvé.. takže nějak vůbec nevim kde začít a čím jednodušší to bude, tím lépe pro mě..

jurajjuraj*

no pokud uz mas vybraneho noveho dodavatele tak tam zavolej a informuj se , ja jim fakt dal jen plnou moc, nejake cisla smluv a meridel a pak uz mi jenom chodily informacni emaily, nakonec i potvrzeni od stavajicich dodavatelu o ukonceni

111®
hodnocení

0x

přepis elektřiny na sebe, nebo přepis při změně bydliště, nebo přepis při přechodu k jiném poskytovateli? to je dobré uvést

kratas*
hodnocení

přepis na mě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]