Nejste přihlášen/a.
elektrika není nic jiného než PLUS a MÍNUS kabel..jedno jakou má barvu, tloušťku... Vždycky bude jeden co šťávu dá a jeden co ne. Jak na baterce. Pak už jsou jen přídavné kabely, které podporuji ochranu nebo předávají informace
to není rada...to je spíš informace...každej se elektriky bojí jak čert kříže...přitom stačí pár základních informací, aby úplný lajk nebyl..
krtek66 - "...to není rada...to je spíš informace..."
Informace je to nejen mimo otázku, ale navíc zcela zcestná. Podle ní to vypadá, že jste na tom s vědomostmi o elektrice na stejné úrovni, jako tazatel, akorát že on to dokáže přiznat.
Mimochodem - který vodič (nikoliv kabel) v zobrazené zásuvce je podle Vás PLUS a který MÍNUS?
to, že jsem to napsal takto polopatě neznamená, že nic nevím...odpověď na dotaz už dostal od jiných...jedno má zapojené po staru..jedno po novu...
krtek66 - Tak pokud to víte, proč píšete nesmysly?
Tazatel nemá jednu postaru a jednu ponovu! Obě jsou zapojené stejně (ochrana nulováním), jen z té druhé pokračuje dvoudrátový kabel k další zásuvce.
Krtku, gratuluji! Tohle je zaručeně nejvtipnější odpověď. Je tam skoro všechno. Dodal bych snad jen to, aby dřív než do toho začne hrabat, tak aby si pán zavolal do elektr/... a poprosil je, zda by mohli na chvíli vypnout PLUS kabel do jeho bytu. To víte stačí kouknout na baterku a už nejste "lajk". Tak já Vám teda taky dávám lajk Jste borec
1) tazatel do toho nechce rypat
2) nevím proč by měl volat do elektrárny, pojistky má v bytě
3) nemontuj x odpovědí a informací dohromady
4) neřekl jsem, že po tomto konkrétním bodě lajk nebude
5) když zapojuješ např. trafo na LEDková svtětla...tak co tam máš napsaný... +-/ a dáváš do nich fázovej a nulákovej kabel (pro rýpaly vodič)
a zásuvka není nic jiného, pouze kabel (vodič) zapojuješ buď šroubkem nebo svorkou do nějakého koncového zařízení. O proti LED světlám dopojíš ještě zem.
nebo...na základce ve fyzice jsi dělal co? Měl sis donýst buřtovou baterku a na to jsi zapojil vypínač a žárovku...
Krtku, tak jestli zapojuješ na zdroj pro LED světla na svorky + - střídavých 230V a ono to pak jede, tak si borec. Jinak není to trafo, ale zdroj s usměrňovačem, takže z těch 230V st. na vstupu udělá ss napětí ( ano, to + - ) 12V nebo 24V. Ale klidně si to zapojuj jak chceš, jen neblbni ostatní, kdo tomu trochu rozumí se směje, kdo ne, ten by s tím mohl mít problém...
krtek66 - "...co tam máš napsaný... +-/ a dáváš do nich fázovej a nulákovej kabel..."
Tak k tomuhle už fakt není co dodat. Už jste někdy slyšel, že existuje proud střídavý (ten v běžné zásuvce) a stejnosměrný (to, co připojujete na LED a taky baterie)?
Na fázi i na nuláku se 50x za vteřinu pravidelně střídá plus a mínus, proud teče chvíli tam, chvíli zpátky (proto proud střídavý). Z tohoto hlediska jsou si oba vodiče naprosto rovny. U stejnosměrného proudu je plus na jednom drátě a mínus na druhém drátě stále, proud teče stále stejným směrem, proto proud stejnosměrný). Do svorek LED světla, označených +/- teda rozhodně žádnou fázi, ani nulák nepřipojuju, byl by to velmi rychlý konec svítidla. (A možná nejen jeho
)
Mimochodem - látka tuším ze 7. třídy základní školy.
ajvn: zdroj je něco co generuje, trafo je něco co transformuje...a nechytej mě za slovíčka je to furt jedno a to samé...a jak bys chtěl jinak ty světla zapojit? máš kabel z rozvaděče ke světlu, na to dáš jako "mezikus" trafo a z trafa napojíš ledku...nevím kde furt je problém..
magdon: budeš mě furt tahat za slovíčka a překrucovat to co píšu? já všemu co píšeš rozumím...to, že to píšu rychle, polopatě a neodborně neznamená, že nevím, která bije..v tuto chvíli je jedno jestli je to 230V nebo 12V jestli je to nulák, fáze nebo jestli je měd nebo hliník...zas tu někdo řeší kraviny co se řešit nemusí...
(Myslel jsem, že tuhle diskusi už opustím, protože komu není rady, tomu není pomoci, ale ještě přidám jeden příspěvek, už vážně poslední.)
krtek66 - "...na to dáš jako "mezikus" trafo a z trafa napojíš ledku."
Problém je v tom, že ten "mezikus" není jen trafo, které mi transformuje střídavých 230 V na opět střídavých 12 V (stejnosměrný proud se transformovat nedá, ale to jistě víte), ale za trafem následuje usměrňovač (všechno v jedné krabičce), který mi udělá z oněch 12 V střídavých 12 V stejnosměrných (tam už je ono +/-). K těmto svorkám zdroje (tedy nikoliv trafa) se pak připojuje svítidlo LED.
Howgh.
magdon: teď si z té tvé zprávy vyseparuj všechny, pro většinu běžných uživatelů, nepodstatný informace jako, že součástí zdroje je usměrňovač a podobně...nech tam jen ty pro uživatele důležité věci a vyjde ti úplně stejná zpráva jakou jsem napsal já a to se tu tak hádáme celou dobu. Já to píšu polopatě a ty mě tu furt opravuješ, chytáš se za hlavu a řešíš to z pohledu elektrikář. Já to řeším jako uživatel. Mám 230V, pomocí trafa/zdroje udělám 12V, zapojím světlo..
krtek: Asi takhle?
Proč vlak při jízdě po kolejích drncá?
No tak si to vědecky rozebereme:
Vlak se skládá z vagónů a lokomotivy, vagóny se jen vezou, takže je vynecháme a jdeme k lokomotivě: Ta se skláda z podvozku, motoru a několika tvarovaných plechů, motor a plechy se jen vezou, takže je vynecháme, zbyl nám podvozek, podvozek jsou vlastně čtyři páry kol, takže abychom to měli jednodušši budeme uvažovat jen s jedním kolem. Kolo to je vlastně pí krát r na druhou, pí je konstatna, takže ji vynecháme, zbyde nám r na druhou, což je vlastně čtverec, no a co dělá čtverec když se kutálí po kolejích - DRNCÁ!
zdroj: http://jaaatd.blog.cz/0710/proc-vlak-drnca Za pravopis neodpovídám, jen jsem kopíroval.
krtek66 - Píšete to polopatě a totálně blbě. Já Vás nechytám za slovíčka, jen nazývám věci správnými a nezaměnitelnými názvy. Vy si pletete pojmy a průjmy. Zapomeňte, že existuje něco jako elektrika a hlavně nepište pitomosti o něčem, o čem nemáte ponětí! Mohl byste někomu dost vážně ublížit.
Tahle rubrika mě čím dál víc usvědčuje v tom, že si asi málokdo uvědomuje, co může zásah el. proudem způsobit. Jedni se bojí (což je jedině dobře, je-li to laik) a druzí jsou neuvěřitelní hazardéři. A my, co jsme takříkajíc od fochu, to na dálku těžko ovlivníme. Až z toho jde mnohdy hrůza kolem. Je neuvěřitelné, jak nebezpečí el. proudu někdo dokáže podceňovat.
ferax: Jó, elektřina je fenomén. Její výjmečnost je v tom, že jí má každej doma a za normálního stavu věcí je úplně krotká. Ale stejnej pocit falešnýho bezpečí mají i chlapi v chemičkách, na ropovodech apod. Mě vyškolila i obyčejná hydraulika.
@Ferax Jojo, lidi jsou vůbec zvláštní. Já třeba často bojuju s takovým přístupem jako má pan Krtek, ale u montérů-elektrikářů. Takové to "moře po kolena" ale když vidím ty kuriozní výtvory a smělá zapojení, tak to často pramení z toho, že někteří se řídí, ne svým vlastním rozumem, ale tím co je okolo. Dojedou do podniku s původní instalací z r. 1993, udělají nový rozváděč, natahají nové okruhy a oni neřeší jak by to měli udělat správně teď, oni to udělají tak jak to je v tom místě montáže původně. Neřeší jaké požadavky na elinst. jsou, nestarají se o to, aby práci odvedli dobře, aby to těm chudákům lidem neshořelo a nezabilo je to. Zkrátka na nějakou zodpovědnost mastí a řídí se přesně tím stylem pana Krtka, že vlastně je to všechno děsně jednoduché, dva dráty tak jakápak složitost. K bezpečné a funkční elektroinstalaci se prostě nejde dobrat bez toho, aniž by člověk chápal souvislosti a uvědomovali si možná rizika toho co tvoří. Jak mi někdo vypálí třeba k obyčejný koupelně "to je jednoduchý", hned vím, že bude problém... a taky že z 90% jo. Ještě k té bezpečnosti a následkům úrazu el. proudem... ono je to jako kyvadlo. Když po lidech dupeme, aby bylo všechno tip-top, tak ho vychylujeme do jedné polohy, průšvihů je proto minimum a svádí to k tomu, aby se silou jakou jsme ho vychýlili na jednu stranu, tak aby se zhouplo na stranu druhou, tedy na bezpečnost se začne mastit, protože se přeci nic neděje, ne? Zní to asi blbě, ale dokud to zase někoho nezabije a média to náležitě nerozmáznou, tak budou montéři s tímhle přístupem dál bastlit své hrůzostrašné výtvory...
Pro "malyparanoik" - Jenomže takovej člověk nemá u řemesla co pohledávat. Já být jeho šéfem, tak letí. U nás v práci by to neprošlo. Revizák by mu ukázal, "zač je toho loket", nebo taky "kde má vosa žihadlo". To by se rychle naučil dělat pořádně. A je to nejen o revizákovi, ale také tu práci někdo přebírá...
První je dobře - fáze vlevo, "zem" nejdřív na kolík a až pak na nulu... Divná je ta druhá, tam bych prověřil zapojení a kam to vede...
Elektrika jednoduchý +- sice ano, ale až tak jednoduchý to zase neni Zákeřné jsou věci jako upadlá "zem" a uzemnění přes topení nebo vodu...
Hliník se pod šroubem časem uvolňuje = přechodový odpor atd. = je třeba jednou za ca 10 let dotáhnout. Staré AL dráty jsou křehké, při maipulaci rády praskaj = když už se v tom hrabat víc než dotáhnutí šroubku , tak je lepší předělat do mědi..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.